месечна Архива: јули 2013

МЕД И МЛЕКО

1 Како до пред само шест месеци се беше во ред со напредокот на Македонија кон Европската унија? Според извештаите на Европската комисија во Македонија течеше мед и млеко. Имаше напредок во сите области. И беше вреден за пофалби. И да не беше спорот со името, за кој ЕУ е загрижена да се најде решение што поскоро,...

МИРНО ЛЕТО

На одмор сум. И решив и ова лето да протарашкам по архивата на "Сакам да кажам". Наместо да си го арчам времето читајќи вести од Македонија што ќе ми внесат дополнително вознемирување, се забавував читајќи си ги старите текстови. Да видам што сум пишувал во јули и во август во изминатите дваесет и две години. Е, драги мои, ако...

СРЦЕ И ДУША

1 Хрватска од понеделникот е членка на Европската Унија. Е многу ми е криво. Ама не за Хрватска. За нас ми е криво. Македонија го потпиша Договорот за стабилизација и асоцијација со ЕУ на 9 април 2001 година. Хрватска го потпиша истиот договор шест месеци подоцна, на 29 октомври 2001 година. Црна Гора тогаш не беше ни...

ЈОК ВИСКИ

1 Сè почесто се чувствувам како да живееме во вестерн филм. Дека цела Македонија е како мало гратче сместено среде пустина некаде на Дивиот Запад. Секој со секого се знае, главната улица е центарот на светот, а со последните куќи на работ на пустината завршува цивилизацијата. Во градот сè функционира беспрекорно, летаргично и предвидливо. Затоа што сè...