месечна Архива: септември 2013

ИДЕ ЗИМА

1 Времето викендов ќе биде убаво. Во вторник ќе врне. А за среда ќе видиме. Иако една долгорочна прогноза, чинам дека беше германска, која ја пренесоа македонските медиуми, вели дека ни претстои страшна зима. Дури во април ќе стоплело. Оваа суштинска информација беше пренесена многу лежерно. Веројатно, затоа што не содржи класифицирани елементи. А и никој не...

НУКЛЕАРНА БОМБА

1 Вработен во Државниот архив си копирал документи за некои луѓе и ги продавал. Само таа вест би била страшна. Ама приказната продолжува. Тие документи оделе кај луѓе што прибирале такви документи, повторно ги архивирале и рекетирале... И тоа е страшна приказна. Но, тоа не е сe. Во приказната има разузнавачи избркани од работа, сегашни разузнавачи, бивши...

ЧУДЕН ЕСАП

1 Посредникот во спорот за името Метју Нимиц конечно ги разбра ставовите на Грција, па дојде и кај нас. За да ги разбере и македонските ставови, премиерот Груевски го однесе на фудбал. На стадионот "Филип Втори" каде што на натпреварот со Шкотска сите навиваа: "Ма-ке-до-нијааа, Ма-ке-до-нијааа...". Бидејќи името што го предложила Грција е "Република Горна Македонија", Нимиц...

ИЛИНДЕНСКА И БИХАЌКА

1 Знаете ли дека премиерот Никола Груевски додека работел во Кабинетот гледал кошарка и навивал? Ама и оние од Бихаќка се собрале и гледале кошарка. И тие навивале. И тоа беше вест по порталите. И тоа сериозна вест. Дека премиерот навивал за Македонија. Ама и опозицијата навивала за Македонија. Како Илинденска и Бихаќка да се две различни...