месечна Архива: март 2014

ИЗВИНИ, ПУТИН

1. Минатата неделна вечер, кога Даниел Кајмакоски победи на регионалниот избор на талентирани пејачи "Икс фактор", за само неколку часа имавме прекрасна слика за душевната состојба на нацијата. Некој би можел да направи одлична антрополошко- психијатриска анализа на колективниот дух на македонизмот. Во само неколку часа, расположението се менуваше од параноја, преку еуфорија и самозадоволство, до лутина и...

НАЈДОБРО ПУПЕЊЕ

1. Пролетта пристигна во нашиот град. Времето е многу убаво. Најубаво е. Нема прес - конференција на која може да се оспори тој факт. Нема ни што да се демантира. А нема ни кој да тужи. Ни СМС да испрати. Еве ја, тука е. На вести така кажаа. Додуша, не кажаа дали стигнала прво кај нас. Ама ние...

БЕЛИ ПЛОЧКИ

1. Градоначалникот на Лозово Орце Цветковски е горд затоа што градоначалниците од цела Источна Македонија го молат за помош на старите ергени од Лозово да им направи контакт со невести од Албанија. Тој при венчавката на првата субвенционирана двојка во Македонија рече дека неодамна туристичка агенција од Скопје му понудила да донесе два автобуса невести од Русија. "Сега...

ПИШИ МИНУС

1 Во средата се распушти Собранието. Во четвртокот беа распишани предвремените парламентарни избори, и уште вечерта, кај еден мој пријател заѕвониле двајца анкетари. Не се претставиле ни дали се од некоја партија ни во чие име анкетираат. Рекле дека не прашуваат кој за кого ќе гласа. Ги интересирало само дали анкетираниот ќе излезе на избори. Пријателот ги...

ЗДРАВИ КРАВИ

1. Ако не сме можеле да го опишеме тоа што го живееме секој ден во нашата златна Македонија, затоа што не сме знаеле дека тоа може да се опише со зборови, сме биле јанлаш. Зборови имало. И можело да ни се опише животот. "Најкритичен проблем со човековите права е тоа што Владата не успеа целосно да го почитува владеењето...