месечна Архива: мај 2014

ФИШБАЈН СИРЕНА

1. Ете се случи и тоа. Пратениците на СДСМ со коалиционите партнери си дадоа оставки на штотуку добиените мандати. Но од целата таа правна игранка, најмногу ме трогна како ВМРО-ДПМНЕ ја покажува загриженоста за гласачите на СДСМ. Дури и лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски неколку пати изрази жалење дека волјата на гласачите на СДСМ нема да биде застапена во...

РАДОСНА ВЕСТ

1. Што бараше генералниот секретар на НАТО Андерс фог Расмусен завчера во Скопје? Си го расчистувал бирото во Брисел за да му го отстапи на наследникот, кога таму во некоја фиока, кај предметите "на чекање", видел една папка со долго и чудно име. И си рекол: "А бе ги заборавивме овие, живи ли се?". Па и така тргнал да...

ДРН-ДРН ЈАРИЊА

1. Првото патување на претседателот Ѓорге Иванов во новиот мандат надвор од Македонија беше во Брисел. Некои медиуми најдоа симболика во тоа што првото патување на Иванов беше во Брисел и во неговиот прв мандат, веднаш по изборот во 2009 година. Но, за разлика од пред пет години, овој пат без многу возбуда ја примивме веста дека и во...

ЧЕСНО ЕМ ПОШТЕНО

1. Кон крајот на февруари годинава, само што ДУИ побара предвремени парламентарни избори, а ВМРО-ДПМНЕ сè уште не се беше изјаснила дали ќе го прифати повикот на владиниот партнер, американскиот амбасадор Пол Волерс изјави дека "ова е возбудливо време за Македонија". Баш ми е жал дека на амбасадорот Волерс летово му завршува мандатот. Па нема со нас да ги...

8 МИЛИОНИ

1 Една недела по изборите и со осум милиони евра помалку во буџетот, дали некој се сеќава зошто воопшто беа распишани вонредните парламентарни избори? ДУИ, демек, беше лута на партнерот во власта ВМРО-ДПМНЕ, затоа што не и` ја прифати идејата за некаков консензуален кандидат за претседател. Не и` се допаѓаше стариот претседател Иванов. И бидејќи Груевски ги...