месечна Архива: јуни 2014

КАЗАБЛАНКА ВИА БРИСЕЛ

Колку беше пријатна за гледање онаа снимка од почетокот на историскиот политички дијалог помеѓу Никола Груевски и Зоран Заев, што ја пофалија дури и во Брисел. Ме потсети на онаа легендарна реченица од култниот филм "Казабланка", со Хемфри Богарт и Ингрид Бергман, "Мислам дека ова е почеток на едно прекрасно пријателство". Со таа разлика што...

ТРИ НЕВЕСТЕ

1. Одвај чекам да заживее политичкиот дијалог. Одамна не бил заживеан. Кој знае од кога не сме добиле заедничко соопштение на ОБСЕ, Амбасадата на САД и Мисијата на ЕУ со кое ќе се поздрави заживувањето на политичкиот дијалог. Покрај ваков монолог, уште дијалог ни фали. 2. Груевски му понуди на Заев да се сретнат уште вчера. Заев ја...

СКРОМЕН ГАЗДА

1 Ај што претседателката на Уставниот суд Елена Гошева донела одлука да ги избрка камерманите од седницата - донела одлука. _ се може. Претседателка е на институцијата задолжена да го штити Уставот. Тоа во сите држави е сериозна работа. Ама кај беа другите уставни судии кога таа самостојно ја донела одлуката? Како ниеден од нив не и`...

20 МИНУТИ

1. Си седи една згодна новинарка во редакција и ѝ ѕвони телефонот. Се јавува шефот. И ветува награда и ја убедува да не пишува за некој фабрикант, оти тоа не би било добро за никого. Таа пркосно го одбива шефот и продолжува да го пишува текстот. Дали го објавува - не знаеме. Оти спотот нема завршница. Ова е сценарио на...