месечна Архива: август 2014

И ТОЧКА

1. Што не е јасно во реченицата: "Сите земји од Западниот Балкан ќе имаат можност да влезат во ЕУ ако ги исполнат условите за пристап". Значи - АКО ги исполнат условите. Ако не е јасно, еве појаснување: "Германија е свесна за нејзината одговорност за мирољубива, стабилна и демократска иднина заснована врз владеење на правото и ќе продолжи...

СРЕЌНА СИРОМАШТИЈА

1. Си гледам вести и веќе воопшто не се изненадувам кога ќе ги слушнам еуфоричните извештаи дека нешто е многу убаво, дека секој ден нешто расте, дека за разлика од другите кај што е полошо, кај нас е изненадувачки добро... Па се јавуваат дописници од Штип, од Кочани, од Прилеп, од секое катче на нашата прекрасна татковина и известуваат...

КАПАК НА КАПАКОТ

1. Додека камерите со термометри на аеродромот во Скопје трпеливо чекаат да се појави некој со температура и ја штитат Македонија од ебола, нацијата се соочува со листерија. За која сe уште не знаеме дали ја најдоа или не ја најдоа. Тотално сум збунет. Не знам дали е подобро да ја бараат листеријата или да не ја бараат. Кому...

ЗНАК ЗА СРЕЧУ

1. За времето обично се зборува кога се сака да се избегне муабет за политика. Ама кога некој ќе крсти циклон со името Бранко, па макар кумот и да не е од тука, и муабетот за времето станува политички муабет. Така си најдовме летна разонода. Социјалните мрежи тежеа од досетки за циклонот Бранко. Те Бранко доцни, те Бранко ќе...

ПРИМЕРОКОТ ПРИЗНА

1. Претседателот Ѓорге Иванов, по повод 70 години АСНОМ, ги прими борците од НОБ во Клубот на пратеници. Во нормални држави кои не се срамат од своето минато и ги чествуваат живите ветерани на секој празник на државноста, претседателот е тој што оди да ги посети. Така прават Оланд, Обама, а богами и Путин. Така е и ред. Борците...