месечна Архива: септември 2014

НИСКОБУЏЕТНИ ВОНЗЕМЈАНИ

1. Што јавија на телевизија? Дека ќе ги казнуваат родителите со по 1.000 до 2.000 евра ако не ги пуштат децата во школо во понеделник, кога СОНК го закажа штрајкот на наставниците? Па и треба да не казнуваат. Децата не се криви. Родителите се криви. Родителите гласаат. 2. Башка, кому му е гајле за некаков штрајк во образованието,...

РОКЕНРОЛОТ УБИВА

1. Со денови го слушам министерот за здравство Никола Тодоров како се лути на некои што возеле џипови и имале вили, и нè убедува дека во Македонија нема инсулинска криза. И не го разбирам. Што подразбира тој под инсулинска криза? Вели дека има инсулин. Да. Има. Ама нема инсулин од типот кој редовно секојдневно го земаат 10.000 дијабетичари....

МАНТРА ШАНТРА

1. Зборот "мантра" потекнува од хиндуизмот и будизмот, и означува звук или збор што често се повторува за подигање на концентрацијата при медитација. Современото значење на зборот "мантра" е слоган, изјава или фраза што многу често се повторува. Кога ќе побараш изјава од некоја владина институција, без разлика на темата и институцијата, дали станува збор за пат, за здравје,...

ПРИМОРСКА УБАВИНА

1. Од почетокот на годинава на патиштата низ Македонија имало 1.716 тешки сообраќајки. А во нив за само шест месеци загинале 71 лице. Во последните неколку години, според податоците на Самостојниот синдикат за здравство од Македонија се отселиле 450 лекари. Јавното претпријатие "Македонски шуми" распиша тендер за набавка на 1.100 палми вреден речиси половина милион евра. Што има заедничко во...