месечна Архива: ноември 2014

ДРЖАВЕН ИСПИТ

1. Кога во 1968 година, во комунистичка Југославија студентите протестирале во Белград против црвената буржоазија, Тито го испратил неговиот близок партиски соработник Вељко Влаховиќ да ги смири. Ги сопрел на мостот на Сава за да не дојдат до центарот на градот, и студентите се растуриле. Другиот ден Тито рекол: "Студентите се во право". После, додуша, ги поапсиле...

ВЕСЕЛА СТАТИСТИКА

1. Се јави и претседателот Ѓорге Иванов. По едно пет-шест години, дојде време да прекине еден значаен настан како што е "Спортски бонтон". Всушност, пак не кажа ништо, ама барем еднаш се јави за некоја актуелна тема. Па од Ново Село порача дека треба да се слушнат и студентите. Барем за момент професорот Иванов го победи претседателот Иванов. Ама...

КОЛЕКТИВНО ДОМУВАЊЕ

1. Повторно сме лидери во регионот. Море не во регионот, во Европа. Први избравме песна за Евровизија. Лидер си е лидер. Пред фактите и СДСМ молчи. Арно ама гласањето по телефон на Скопскиот фестивал било местено. Оти други работи во државата не се местат, па ова беше лесно да се открие. А има најмалку 20.000 причини за местење. Оти...

ВАГИНАЛНО СЕЛФИ

1. Непознати вооружени лица во црна облека се појавиле во Гостивар, во Арачиново и низ Тетовско. Заменик-министерот за внатрешни работи Земри Ќамили рече дека имало такви случаи, тие се претставиле дека се членови на некаква гарда на Илирида, ама "од полициски аспект, ситуацијата не е за вознемирување". И јас не се вознемирувам што се појавиле вооружени во црни униформи....

СЕДУМ ГОДИНИ

1 Еееј, како поминаа седум години. Како вчера да беше кога во една тивка августовска ноќ, кога премиерот Никола Груевски и повеќето министри беа на одмор, паднаа две гранати во близина на зградата на Владата. Тогашниот портпарол Ивица Боцевски рече дека "Владата била цел на терористички напад" и им се закани на "сторителите и наредбодавците на овој...