месечна Архива: април 2015

Б ЈАВЛЕНИЈА

1.   Те молам, Агендо, дозволи му на министерот Абдулаќим Адеми да ги прими средношколците и да ги сослуша што имаат да кажат. Поминаа две недели од бојкотот на наставата, и 18.000 ученици веќе имаат изгубено над милион часови. Ќе им се зафркнат и годината, и матурата, и свидителствата, и уписите по факултетите. Средношколците што од понеделник најавуваат дека ќе седат...

ГРАЃАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

1.   Од каде ли излегоа овие директори на средни училишта што им се закануваат на своите ученици? Во кои ли лаборатории ги измислија овие полтрони? Што ако имаат завршено факултети, кога не им се дораснати на децата што сме им ги дале да ни ги учат? Ни како личности ни како карактери. Наместо да се хранат со младешката енергија...

ЛЕСНОТИЈА НА ПОСТОЕЊЕТО

1.   Како што се развива приказната во аферите "Пуч" и "Прислушување", квалитетот на животот во Македонија станува сè понеизвесен. Она што сега ни се случува, можеби најдобро би можело да се опише со она што чешкиот дисидент од времето на комунизмот Милан Кундера прецизно го срочил како неподнослива леснотија на постоењето. Па напишал книга со таков наслов. Притоа не...