месечна Архива: јуни 2015

НЕВЕТЕНО – ОСТВАРЕНО

1.   Ете пристигна и толку долго очекуваното признание од американската администрација за напорите кои ги вложува македонската Влада. Во годишниот извештај на Стејт департментот за почитување на човековите права во Македонија е запишано дека "најголемите проблеми поврзани со кршењето на човековите права произлегуваат од високото ниво на корупција и од тоа што Владата не го почитува во целосно владеењето...

МАКЕДОНСКА ГОСТОПРИМЛИВОСТ

1.   Пред наши очи се крши еден од најголемите митови. Оној за традиционалната македонска гостопримливост". Каква гостопримливост бре луѓе, каква традиција. Со месеци ја гледаме голготата на мигрантите од Блискиот исток и од Африка. Ај што им е тежок патот што го избрале за да си го спасат животот, туку во Македонија им стана уште потешко. Колкумина само испогинаа по...

ЗАРАЗНА ГЛУПОСТ

1.   Навистина, зошто се преговараше во Брисел? Заборавивме што се случува во земјава од 31 јануари до денеска? Се сеќавате зошто воопшто дојде до овие преговори? Јас мислев дека штом четворица партиски лидери ги собираат во седиштето на ЕУ во Брисел, тие преговараат за европски вредности. Само што уште не сфаќам што има тука да се преговара. Вредности си се...

УЧЕЊЕТО Е ШТЕТНО

1.    Македонија повторно се занимава со својата омилена активност. Чека значајни датуми. И пропушта значајни датуми. Овој пат тоа е 10 јуни. Датумот кога во Брисел требаше да се дефинира на кој начин ќе се организираат предвремени избори до крајот на април. Овој 10 јуни извесно е само дека ќе почне школскиот распуст. И дека ќе заврши екстерното малтретирање...