месечна Архива: јули 2015

ОПТИМИСТИЧКА ПРОГНОЗА

1.   Изгледа дека на овие нашиве политичари што странците претенциозно ги нарекуваат лидери не им се брза. Пред неколку дена се сретнала работната група за изборите. Ама средбата била неформална и информативна. Чамче муабет. Џабе еврокомесарот Хан вика дека за Македонија ова лето нема одмор. Ниту СДСМ, ниту ВМРО-ДПМНЕ не се потресоа дека е изгубена уште една недела. Се...

НОВА ГОДИНА

1.   Кога Никола Груевски и Зоран Заев, на посебни прес-конференции, пред зори во средата ги даваа еуфоричните изјави дека секој од нив е победник во преговорите од Пржино, ја сфатив мудроста на онаа славна изрека на претседателот Иванов - разумен компромис е разумен компромис. Фино би било на овој начин да се реши и прашањето за името со Грција....

ГУЛАБ НА ГРАНКА

1.   Фино викаа СДСМ-овците дека оваа работа мора да се реши пред одморите. И доследни на тоа што го викаа, решија дека ќе ги интензивираат активностите од есен. Борбата против режимот одмора. Па додека земе сила, ќе чекаме ајвар да направат, па децата да се стабилизираат со школо... После снег ќе заврне. Па ќе ги чекаат Студентскиот и Среднош...

ЕУФОРИЧЕН СПОКОЈ

1.   Лидерот на СДСМ Зоран Заев, кога дозна дека судење за "Пуч", сепак, ќе има, рече дека може слободно да го уапсат оти тој не го признава овој суд. Исто како што Тито од онаа најстарата држава, во далечната 1928 година, на судење во Загреб рекол дека не го признава буржоаскиот суд туку само судот на партијата. Има симболика што...