месечна Архива: август 2015

АПСОЛУТНА УЦЕНА

1. Земјите од Европската унија со месеци се пазарат кој колку бегалци треба да прими. Лицитираат со бројки. Измислуваат формули со проценти. Множат, делат, собираат... Зборуваат за квоти. Квоти од човечки души. Небаре луѓето се домати за извоз. И тоа за идната реколта. Оти ќе прават специјална конференција за мигрантската криза во октомври. Сигурно ќе донесат и акциски план...

МРМРМРМРМР, МРМРМРМРМР

1.   Цел свет ги виде сликите од хуманитарната криза што се појави на јужната граница, еден ден откако беше прогласена кризна состојба и беше затворена границата за бегалците. Рекоа дека имало наплив од 3.000 мигранти и дека државата нема доволно вагони за безбедно да ги пренесе до Србија. Дека не можат да организираат транспорт за толку луѓе, не ми се...

ИНТЕРГАЛАКТИЧКИ РАРИТЕТ

1.   Што е? Прибе во извештајот не напиша дека до следните избори не треба да има тепачки по улици, по плоштади, по трговски центри и по автобуски станици, па полицијата не мора да ги фати насилниците. Додуша, во МВР велат дека преземаат мерки за пронаоѓање на напаѓачите. Исто како што преземаат и за пронаоѓање на насилниците што го демолираа...

100 ДЕНАРИ

1.  Еден ден по трагедијата во Тетовско и смртта на шестмина наши сограѓани, од кои четири деца, пристигна и радосна вест. Додека граѓаните на Македонија својата хуманост со тетовци ја искажуваат со испраќање СМС пораки со кои донираат 100 денари, во коритото на Вардар во центарот на Скопје почна да се наѕира столбот од Панорамското тркало што ќе чини...

КОНТРА ГЕРИЛА

1. Одвај го чекам Илинденското обраќање на премиерот. Не за друго, туку посакувам да ја продолжи серијата укинувања на непопуларните решенија на неговата Влада. Баш би било убаво да ни соопшти и укинување на екстерното тестирање во училиштата. Па после ќе му даде задача на Спиро Ристевски да дава изјави дека иако екстерното било добро решение, Владата решила да...