месечна Архива: октомври 2015

ХИВ ПОЗИТИВ

1.  Кога ќе добиеш команда за позитивна мисла, и на лошите работи може да гледаш од ведрата страна. Па така и советничката на ВМРО-ДПМНЕ во Битола Соња Трпезановска, на седница на Советот на Општината откри зошто во битолските училишта има сè помалку ученици. Таа рече дека "со укинувањето на визите за европските земји, а визите се укинаа благодарение на...

40 ПЛАТИ

1. Си доаѓам дома пред некој ден, пуштам вести на телевизија и гледам најава: "Состојбата во ЕМО се влошува - вработените подготвуваат штрајк". Тече прилог и слушам: "Државата на работниците им должи 40 плати". Молам!? Четириесет плати!? Само толку малку? Колку години се тоа? И вработените не се во штрајк, туку подготвуваат штрајк!? Оти кога дошле до 20 неисплатени...

СЕЧЕНИ ГЛАВИ

1.   Европскиот олеснувач на преговорите Питер Ванхауте продолжува со часовите по граѓанско образование во Македонија. Откако прво на политичката елита во државата и` објаснуваше дека "зборот е збор" и со испечатени листови држеше настава за отчетност и одговорност, оваа недела, на едноставен начин даваше дефиниција на зборот "компромис". Па рече: "Вие давате нешто, и за возврат добивате друго за...

МИ ТЕКНА

1. Син ми само што наполни десет години. Неделава, чувствувајќи ја возбудата што со пријатели и колеги ја споделував околу законот со којшто ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ сакаа да го забранат не само објавувањето, туку и поседувањето материјали од бомбите, му текна дека пред неколку месеци и јас дома донесов некаква папка и дека сме помуабетиле оти во неа имало...

НаТпис

1.   А што муабет правиме ние за судството, каква ли надеж имаме дека ќе доживееме нормална држава? На новинарско прашање на тркалезна маса дали токму Судскиот совет ја загрозил независноста на судиите, со оглед на тоа што чувме во прислушуваните разговори како поранешната претседателка Александра Зафировска и` го диктира списокот на кандидати за судии на секретарката на премиерот, претседателот...