месечна Архива: мај 2016

ШАРЕНА ПЕНЗИОНЕРКА ФРЛИ БОЈА НА СОБРАНИЕТО

Протестот на Шарената револуција пред Собрание заврши со шарена пензионерка. Таа застана до специјалната единица за боење и ги замоли да и дозволат  да фрли боја. Се доближи до металната ограда и успеа да фрли еден балон врз фасадата, а потоа се сврте кон останатите и рече „Се надевам дека нема да умрам дури не ги видам да паднат“. Нејзиниот...

„СПАСИ МЕ БОЖЕ ОД БОЛНИТЕ ЛУЃЕ“, ШАРЕНИТЕ РЕЦИТИРАА СТИХОВИ ОД КОНЕСКИ ПА ГО ОБОИЈА СОБРАНИЕТО

Шарените револуционери пред Собрание ја рецитираа „Молитва“ од Блаже Конески. Демонстрантика од бината на микрофон ја рецитираше, а и многумина од насобраните демонстранти наизуст во исто време со неа ги кажуваа стиховите. Спаси ме Боже, од болните луѓе што се накажани, та не се криви, нивната злоба умерено суди ја, самите од неа одвај се живи. Тие се мислаи и повикани да водат како Мојсија и...

ВИДЕО ОД БИТОЛА ОД ФРЛАЊЕТО ЛЕПЕШКИ ВРЗ ОПШТИНАТА

Две маскирани лица истуриле животински измет пред општина Битола и со него ја испрскале општинската зграда, соопштија од МВР. Настанот се случил вечерта во 2,40 часот кога маскираните лица од возило извадиле канти со животински измет. Тие изметот го истуриле на подот пред влезната врата од општината и го испрскале ѕидот, по што заминале. Од изметот почнала да се...

ТАЗЕ БОЈА ЗА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА ИВАНОВ И ЗА МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВДА

Шарената револуција стигнува пред Собрание. Попатно фрлија тазе боја на Министерството за правда, а потоа и на празната канцеларија на претседателот Ѓорге Иванов во Центар. Демонстрантите се задржаа пред канцеларијата и најгласно досега скандираа „Оставка, оставка“ и „Мафија на робија“. Пред Собрание се чекаат говорите на организаторите. Специјалната единица за боење на Шарената револуција вечерва соборува рекорди. Додека со два...

ВИДЕО: ФРЛАЊЕТО ЛЕПЕШКИ ВРЗ ОПШТИНА БИТОЛА

Две маскирани лица истуриле животински измет пред општина Битола и со него ја испрскале општинската зграда, соопштија од МВР. Настанот се случил вечерта во 2,40 часот кога маскираните лица од возило извадиле канти со животински измет. Тие изметот го истуриле на подот пред влезната врата од општината и го испрскале ѕидот, по што заминале. Од изметот почнала да се...

ПОШАРЕНЕ ОГРАДАТА НА ВЛАДАТА ОД ВЛЕЗОТ ПА СЕ ДО МОСТ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“

Специјалната единица за боење на Шарената револуција вечерва соборува рекорди. Додека со два чатала се решеташе фасадата, со пушки се боеше и оградата на Владата. Шарени се сите столбови на оградтата од главниот влез до мостот „Гоце Делчев“ односно боја фрлија демонстрантите секаде каде што немаше полиција. „Многу ни е добар чаталот“ скандираа шарените и извикуваа „Ура“ по секој погодок...

СО ДВА ЧАТАЛА СЕ РЕШЕТА ФАСАДАТА НА ВЛАДА

Шарената револуција стигна пред Влада. Со два чатала истовремено се решета скапата фасада. Балоните со боја стигнуваат дури и до главниот влез на Владата. „Многу ни е добар чаталот“ скандираат шарените и извикуваат „Ура“ по секој погодок. Демонстрантите решија денес да не ја откриваат трасата по која ќе се двжат во знак на револт од односот на полицијата кон нив. „Досега...

„НЕ КАЖУВАМЕ КАДЕ ОДИМЕ, МВР НЕКА НЕ НАОЃА“, ШАРЕНАТА РЕВОЛУЦИЈА СО НОВА ТРАСА

„Ќе се чаталиме до слобода“, напишаа денес шарените револуционери на големиот транспарент. Се собраа пред Специјалното јавно обвинителство но не тргнаа кон Собрание туку во спротивната насока. Велат дека во последен момент ја смениле трасата во знак на револт од односот на полицијата кон нив. „Досега уредно пријавувавме каде ќе се движиме, а МВР постојано ни правеше проблеми во...

ВО МАКЕДОНИЈА 13.300 ЛУЃЕ ЖИВЕАТ ВО МОДЕРНО РОПСТВО

Со 13.300 модерни робови, Македонија е на европскиот врв според процентот на граѓани кои живеат во т.н. модерно ропство, стои во најновиот извештај за Глобалниот индекс на ропство 2016, кој го објавува австралиската фондација „Вок фри“ (Walk Free Foundation). Според проценките на експертите за човекови права, во некаква форма на модерно ропство во светот живеат 45,8 милиони мажи, жени...

И МАЈКАТА НА ЗДРАВКО САВЕСКИ НА ПРОТЕСТ ВО БИТОЛА

Со транспарент „Слобода за Здравко и Владимир“ на протестниот собир пред Основниот суд во Битола излезе и мајката на притворениот Здравко Савески од Левица. Собирот се одржа Битола, родниот град на Савески, а мајка му не сакаше јавно да зборува, само рече дека тој од секогаш бил чесно момче и дека ваквата ситуација ги вознемирила сите во семејството. Протестен собир...