Гласно за омбудсманот

Гласно за омбудсманот

ДА НЕ СЕ ОБЈАВУВААТ СЦЕНИ СО ДЕЦА ВО ПОЛИТИЧКА КАМПАЊА, АПЕЛИРА ОМБУДСМАНОТ ДО МЕДИУМИТЕ

  Народниот правобранител Иџет Мемети отворил постапка за вклучување на деца во изборна кампања. Тој засега не кажува која е партијата што го скршила на ваков начин Изборниот законик. “По наша иницијатива имаме отворено една постапка во однос на злоупотреба на децата за настан во училиште од страна на една политичка партија, каде што децата биле принудени да следат и да...

ПО НАЛОГ НА АЕК КАБЕЛСКИ ОПЕРАТОР НЕМА ДА ТУЖИ ЗА НЕПЛАТЕНИ СМЕТКИ ЛИЦЕ СО НАРУШЕН ПСИХОФИЗИЧКИ РАЗВОЈ

Кабелскиот оператор, кој пред околу една година склучил договор со 27- годишен клиент без деловна способност, со видливи болести церебрална парализа, нефункционална лева страна, епилепсија, намален вид, пречки во говорот и долна граница на дебилитас ментис, ќе го раскине договорот, по реакцијата на Народниот правобранител. Операторот повеќе од една година одбиваше да го раскине договорот и на неговиот старател, таткото,...

ТОДОРОВ, СПАСОВ И ЉУТФИУ ЈА КОЧАТ ПОМОШТА ЗА ДЕЦАТА СО ЦИСТИЧНА ФИБРОЗА

Новите регистрирани болни од цистична фиброза, ретка, тешка и наследна болест што се јавува од раѓање, го изгубија неопходниот додаток од 4.300 денари месечно, што до лани го добиваа сите овие болни. Има и семејства на кои лани им е укината, иако оваа скромна помош од државата ја добивале неколку години. Сега родителите на овие деца се оставени сами на...

НАД 300 ЛУЃЕ ЌЕ ИЗГУБАТ МНОГУ ПАРИ ВО ПРИВАТНИТЕ ПЕНЗИСКИ ФОНДОВИ

Вкупно 314 граѓани ќе изгубат многу пари затоа што се зачленети во вториот пензиски фонд. Станува збор за осигуреници кои во 2005 година имале околу 10-15 години до пензионирање и не требало да станат членови на двостолбниот пензиски систем. Скандалозната бројка излезе на виделина откако тројца граѓани поднеле претставки до Народниот правобранител. Тие биле фрапирани кога по поднесеното барање за...

МАКЕДОНИЈА НЕ ПРАВИ ДОВОЛНО ЗА ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ, АЛАРМИРА ОМБУДСМАНОТ МЕМЕТИ

Народниот правобранител Иџет Мемети на Националниот семинар „Децата со попреченост во Македонија низ леќите на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост“, констатираше дека тоа што е направено во Македонија за овие деца не е доволно и оти тие се уште се далеку од реалното остварување на правата кои им ги гарантираат Конвенцијата. „Правата на децата се гарантирани...

ОСУДЕНА ШВЕРЦЕРКА НА КОКАИН ГИ ЛЕКУВА ЗАТВОРЕНИЧКИТЕ ВО ИДРИЗОВО

Осудена шверцерка на голема количина кокаин, која е на отслужување на повеќегодишната затворска казна, им прави коктели од седативи и други видови апчиња, а потоа им ја дели медицинската терапија на осуденичките во затворот Идризово. Осуденичката ова го правела повеќе од една година, по претходна усна наредба од затворската полиција. Кога таа, која е во улога на медицинска сестра,...

И СО НОВИОТ ЗАКОН МИНИСТЕРОТ ЗА ФИНАНСИИ ЌЕ ОДЛУЧУВА КОЛКУ ПАРИ ЌЕ ИМА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Ниедна од препораките на Рајнхард Прибе и експертската група не е прифатена во Законот за Народен правобранител на РМ, кој Собранието го усвои вчера доцна попладне, освен таа Омбудсманот да биде пријател на Судот и да може да следи судски постапки од почеток до крај, по лична иницијатива и на барање на странките. Законот нема веднаш да се применува,...

КОЦЕ И СОКОЛ СЕ НАТЕГААТ ЗА ТОАЛЕТ, А СОПСТВЕНИЧКАТА СЕ КАПЕ ПО КОМШИИ

Народниот правобранител на 25 јули годинава повел постапка по претставка на Елица Обрадовиќ, жителка на улицата Арсениј Јовков во скопската населба Ѓорче Петров, бидејќи поради изградба на булеварот Борис Сарафов, дозволила да ѝ биде урната бањата, но усниот договор со локалните и градските власти дека ќе и изградат нова, пропаднал. Изиграна, таа, синот, снаата и 7-месечното бебе, останале цело...

НЕ ЈА ПУШТААТ ДА ИЗЛЕЗЕ ОД БОЛНИЦА ДОДЕКА НЕ ПЛАТИ ПАРТИЦИПАЦИЈА ИАКО Е СОЦИЈАЛЕН СЛУЧАЈ

Кај 14-годишниот А.И. пред неколку години беше откриен поодминат стадиум на рак на чашката на коленото. Лелеците за помош на смртно исплашената мајка и болното дете ги слушна и тогашниот заменик министер за здравство Имер Имери и момчето итно беше сместено во болница. За жал, карциномот веќе се проширил и на виталните органи на момчето и за неполн месец...

ДОКТОР МЕНГЕЛЕ ВО ЗАТВОРОТ ЗА МАЛОЛЕТНИЦИ, АЛАРМ ОД ОМБУДСМАНОТ

Ако им се примоча по 22 часот навечер, 28-те деца, меѓу кои има и полнолетни штитеници во Воспитно-поправниот дом “Тетово“ , уринираат во пластични шишиња кои ги чуваат до зглавјето во собите кај што спијат. Шишињата ги истураат дури утредента, кога обезбедувањето им ги отклучува собите. Освен овој податок, Народниот правобранител вчера, презентирајќи го Посебниот извештај за состојбите со децата...