КРИВИЧНО ГОНЕЊЕ НА ПОЛИЦАЈЦИТЕ ЗА МАЧЕЊЕ НА ШАРЕНИТЕ РЕВОЛУЦИОНЕРИ, БАРА ОМБУДСМАНОТ

Народниот правобранител Иџет Мемети до Основното јавно обвинителство Скопје (ОЈО) поднел предлог за утврдување кривична одговорност против четворица полицајци и против други непознати службени лица од МВР за мачење и друго сурово, нечовечко и понижувачко постапување и казнување врз повредените Горјан Атанасов, Горан Наумовски, Бахри Реџепи и Димитрија Анѓелковски, дел учесници, а дел репортери од протестите на Шарената револуција...

ТРАНЗИТНИТЕ ЦЕНТРИ НЕ ОБЕЗБЕДУВААТ ХУМАН ТРЕТМАН НА БЕГАЛЦИТЕ, АЛАРМИРАШЕ НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Народниот правобранител како институција постојано барал од властите да им се обезбедат подобри услови за живеење на мигрантите и бегалците, бидејќи условите во двата транзитни центри Винојуг и Табановце не обезбедуваат хуман и достоинствен третман на оваа ранлива категорија луѓе. „Се додека немаат можност да ги уживаат своите права, почнувајќи од тоа слободно да се движат и меѓусебно да...

ЗАТВОРОТ „ИДРИЗОВО“ ЗАБРАНИ ОСУДЕНИЧКИ ДА ДАВААТ ЛЕКОВИ И МЕТАДОН, ПО РЕАКЦИЈАТА НА ОМБУДСМАНОТ

Затворот „Идризово“ забрани осуденички да ја делат дневната терапија со таблети и со метадон, по интервенцијата на Народниот правобранител Иџет Мемети. Омбудсманот на 20 јули реагираше на тоа што веќе една година во женскиот оддел во затворот Идризово терапијата ја делеше осудена шверцерка на кокаин, а замена ѝ беше друга осуденичка за убиство. Одлуката за забрана ја донел директорот на затворот...

МИНИСТЕРОТ ТОДОРОВ ТРИ ГОДИНИ ПРЕБРОЈУВА КОЛКУ ЛЕКАРИ ФАЛАТ ВО ЗАТВОРИТЕ

Министерството за здравство три години го одолговлекува спроведувањето на Законот за извршување санкции, чии измени донесени во 2013 требало да се применат 30 дена по донесувањето. Според Законот, здравствената заштита во затворите треба да мине под надлежност на Министерството за здравство, поточно во јавното здравство кое треба да обезбеди примарно ниво на здравствена заштита. По смртта на двајца затвореници за...

ДЕТЕ БЕГАЛЕЦ БЕЗ РОДИТЕЛИ ЧЕТИРИ ДЕНА СЕДЕЛО САМО ВО ТАБАНОВЦЕ

Првата детска амбасада во светот Меѓаши алармира дека во Транзитниот центар Табановце престојуваат деца кои се илегално влезени државата, немаат придружба и илегално престојуваат кај нас пред очи на полицијата и надлежните служби. При редовните посети што ги прават на Транзитниот центар Табановце, Меѓаши констатирале дека во континуитет имало најмалку по едно дете без придружба и со илегален статус. Последниот...

ВО ЗАТВОРИТЕ СЕ УМИРА ОТИ ВЛАСТА ТРИ ГОДИНИ ЈА КОЧИ РЕФОРМАТА

Осудени лица оставени без лекар, без лекови и затворски амбуланти без соодветна медицинска опрема е состојба за која канцеларијата на Народниот правобранител укажува со години. Проблемот со лошиот и нефункционален систем на здравствена заштита во затворите деновиве повторно се актуелизираше, откако во рок од осум дена починаа двајца затвореници од затворот Идризово. Едниот почина во затворот, а неговото семејство...

ОД ГРОБИШТА УКРАДЕНИ 7 МЕРМЕРНИ НАДГРОБНИ ПЛОЧИ ТЕШКИ ПОЛА ТОН, „БУТЕЛ“ ОДБИВА ОБЕШТЕТУВАЊЕ

Народниот правобранител ќе испитува случај на кражба на скапи мермерни надгробни плочи од гробиштата на АД „Бутел“ во населбата Ѓорче Петров, откако оштетениот Зоран Минарков поднел претставка против АД „Бутел“, како одговорно за чувањето на спомениците. Во август годинава, под чудни околности, од овие гробишта во иста ноќ биле украдени седум надгробни плочи, исклучиво од црн мермер кој е...

ПОЧИНАТИОТ ЗАТВОРЕНИК НА ОБДУКЦИЈА, СЕ ИСПИТУВА КАКО ГО ТРЕТИРАЛА ЗАТВОРСКАТА АМБУЛАНТА

Телото на 46-годишниот затвореник Златко Шеќероски од Радожда, кој почина завчераноќ во затворот Идризово, е веќе предадено на обдукција во Институтот за судска медицина, за да се утврди причината за неговата смрт. Ќе се испитува и точно каде и кога умрел, бидејќи според семејството, кое се повикува на неговите цимери затвореници, Шеќероски починал во ќелијата, а според директорот на Идризово...

КОЦЕ И СОКОЛ СЕ НАТЕГААТ ЗА ТОАЛЕТ, А СОПСТВЕНИЧКАТА СЕ КАПЕ ПО КОМШИИ

Народниот правобранител на 25 јули годинава повел постапка по претставка на Елица Обрадовиќ, жителка на улицата Арсениј Јовков во скопската населба Ѓорче Петров, бидејќи поради изградба на булеварот Борис Сарафов, дозволила да ѝ биде урната бањата, но усниот договор со локалните и градските власти дека ќе и изградат нова, пропаднал. Изиграна, таа, синот, снаата и 7-месечното бебе, останале цело...

ВЛАДАТА ЈА ВРАТИ ПОМОШТА ЗА БОЛНИТЕ ОД ЦИСТИЧНА ФИБРОЗА ПО РЕАКЦИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Болните од цистична фиброза повторно ќе добиваат паричен надомест од Министерството за труд и социјална политика, откако во јануари годинава со одлуката на Владата тие да бидат изоставени од списокот на пациенти со ретки болести, го изгубија правото на надоместот од 4.300 денари. За паричниот надомест, кој ќе биде различен во зависност од социјалната состојба на семејствата со болен...