Категорија: Култура

1 2 3 4 14 20 / 136 НАПИСИ
СО ДИСКУСИЈА ЗА НАЧИНОТ НА ИСХРАНА ПРОМОВИРАНА КНИГАТА ЗДРАВИ И ВИТИ НА САЕМОТ НА КНИГАТА

СО ДИСКУСИЈА ЗА НАЧИНОТ НА ИСХРАНА ПРОМОВИРАНА КНИГАТА ЗДРАВИ И ВИТИ НА САЕМОТ НА КНИГАТА

Нутриционистот Тања Турунџиева ја промовираше книгата на Здрави и вити од Харви и Мерлин Дајмонд, двојката која го промени размислувањето на луѓето во ...
АРС СТУДИО СО НАЈНОВИ ИЗДАНИЈА ОД СВЕТСКИТЕ АВТОРИ НА САЕМОТ НА КНИГАТА

АРС СТУДИО СО НАЈНОВИ ИЗДАНИЈА ОД СВЕТСКИТЕ АВТОРИ НА САЕМОТ НА КНИГАТА

Саемот на книгата почна денеска, а присутен со уште една нова приказна е штандот на „Арс студио“ во хала 1, кадешто ќе може да ги најдете најновите из ...
„ДУПЛО ДНО“ ПРОТИВ  КВАЗИУМЕТНИЦИ И ПОЛТРОНИ ВО БИТОЛСКИ ТЕАТАР

„ДУПЛО ДНО“ ПРОТИВ  КВАЗИУМЕТНИЦИ И ПОЛТРОНИ ВО БИТОЛСКИ ТЕАТАР

Напишан е пред 34 година, а ја отсликува денешната состојба во општеството. „Дупло дно“, култниот текст на Горан Стефановски доживеа уште една нова из ...
НИЕДЕН АКАДЕМИК НЕ СЕ ПОЈАВИ НА ИЗЛОЖБАТА ЗА БОРИС ЧИПАН, АРХИТЕКТОТ НА МАНУ, БИСЕР НА МОДЕРНАТА НА БАЛКАНОТ

НИЕДЕН АКАДЕМИК НЕ СЕ ПОЈАВИ НА ИЗЛОЖБАТА ЗА БОРИС ЧИПАН, АРХИТЕКТОТ НА МАНУ, БИСЕР НА МОДЕРНАТА НА БАЛКАНОТ

На отворањето на изложбата „Борис  Чипан: по трагите на еден модернист“ во Музејот на Град Скопје, иако во чест на архитектот на зградата на Македонск ...
„НЕПРИЈАТЕЛОТ МЕЃУ НАС“ ЈА ОТВОРА ПРВАТА РЕВИЈА НА ГРЧКИ ФИЛМ ВО МАКЕДОНИЈА

„НЕПРИЈАТЕЛОТ МЕЃУ НАС“ ЈА ОТВОРА ПРВАТА РЕВИЈА НА ГРЧКИ ФИЛМ ВО МАКЕДОНИЈА

„Непријателот меѓу нас“, семејна драма на Јоргос Цемберопулос ја отвора вечерва (20 ч) првата ревија на грчки филмови во Македонија. Ревијата со 4 игр ...
„ЖЕНИТЕ И ПО НЕКОЈ МАЖ“ НА КАРДУЛА ГО ЗОВРЕ ЧИФТЕ АМАМ

„ЖЕНИТЕ И ПО НЕКОЈ МАЖ“ НА КАРДУЛА ГО ЗОВРЕ ЧИФТЕ АМАМ

„Жените и по некој маж“ на дизајнерот и активист Зоран Кардула го преполни вчера Чифте амам во Скопје со шаренолика публика како ретко кога на вакви н ...
ПОЧИНА СЛИКАРОТ НОВЕ ФРАНГОВСКИ, ОСНОВАЧ НА ГАЛИЧКАТА КОЛОНИЈА

ПОЧИНА СЛИКАРОТ НОВЕ ФРАНГОВСКИ, ОСНОВАЧ НА ГАЛИЧКАТА КОЛОНИЈА

Нове Франговски, еден од најекспонираните претставници на средната генерација ликовни уметници во Македонија, починa денеска по кусо боледување. Имаше ...
НИТУ ЕДНА ПОЕТСКА НАГРАДА ВО СВЕТОТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕРИ СО ЗЛАТНИОТ ВЕНЕЦ, ВЕЛИ ЧАРЛС СИМИЌ, ГОДИНАШНИОТ ЛАУРЕАТ НА СВП

НИТУ ЕДНА ПОЕТСКА НАГРАДА ВО СВЕТОТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕРИ СО ЗЛАТНИОТ ВЕНЕЦ, ВЕЛИ ЧАРЛС СИМИЌ, ГОДИНАШНИОТ ЛАУРЕАТ НА СВП

Добитникот на Пулицеровата награда, на „Едгаран Алан По“, на Грифиновата награда, „Валас Стивенс“, потоа на Американската акдемија и многу други највр ...
РЕВОЛУЦИОНЕРОТ ХАЏИДИМИТРИЕВ ГО ПРЕВЕЛ ШЕКСПИР ВО 1908 ВО ЗАТВОР ВО ТРИПОЛИ

РЕВОЛУЦИОНЕРОТ ХАЏИДИМИТРИЕВ ГО ПРЕВЕЛ ШЕКСПИР ВО 1908 ВО ЗАТВОР ВО ТРИПОЛИ

Препев на „Венецијанскиот трговец“ од Шекспир, направен во 1908 од револуционерот Тодор Лазаров Хаџидимитриев во затвор во Триполи, беше промовиран де ...
СВЕТСКА ПРЕМИЕРА НА КРАТКИОТ ФИЛМ „КРАЈОТ НА ВРЕМЕТО“ НА МАНЧЕВСКИ НА АСПЕН ШОРТФЕСТ

СВЕТСКА ПРЕМИЕРА НА КРАТКИОТ ФИЛМ „КРАЈОТ НА ВРЕМЕТО“ НА МАНЧЕВСКИ НА АСПЕН ШОРТФЕСТ

Новиот експериментален краток филм „Крајот на времето“ на Милчо Манчевски ќе има светска премиера во конкуренцијата за награди на филмскиот фестивал А ...
1 2 3 4 14 20 / 136 НАПИСИ