НЕМА ЈАДЕЊЕ ДОДЕКА НЕ СЕ ФОРМИРА ВЛАДА, ЗАТВОРЕНА НАРОДНАТА КУЈНА ВО КУМАНОВО

Корисниците на народната кујна во Куманово и Старо Нагоричене останаа без дневниот оброк, затоа што нема кој да им готви. Центарот за социјални работи од Куманово не го продолжил договорот со фирмата која што досега подготвувала храна, а ниту избрале нова, па трите пункта на народната кујна од средата се затворени, а 230 луѓе од најсиромашниот слој граѓани се...

ПОЛИЦИЈАТА ОТКРИ БИЗНИС СО КРАДЕНИ НАДГРОБНИ ПЛОЧИ

Масивните надгробни плочи од мермер тешки од 300 килограми до пола тон, кои под чудни околности исчезнаа од гробиштата во Ѓорче Петров лани во август, по интервенцијата на Народниот правобранител ги најде МВР. Полицијата го известила Народниот правобранител Иџет Мемети дека три лица, вклучително и чуварот на гробиштата, се вмешани во кражбите и бизнисот со скапите плочи. МВР до...

ИСПРАЗНЕТОТO ЕЗЕРО ГО УНИШТИ ПРЕСАДЕНИОТ ЛОКВАЊ ВО ОХРИД

Нискиот водостој на Охридското езеро го уништи живеалиштето на локвањот кој пред една деценија беше пресаден на охридскиот брег кај “Милениум Палас”. Ова водено растение беше донесено од Радожда, Струшко каде што единствено вирее по природен пат. Овој проект на зачувување на локвањот чинеше околу 10 илјади долари и беше платен со странска донација. Со тој проект локвањот во Охрид билозите го...

ПЕСТИЦИДИТЕ СОЗДАДОА РИБА МУТАНТ ВО ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

Во Преспанското Езеро плива риба мутант, a за тоа многу малку се знае надвор од научната јавност, вели угледен професор од Охрид кој прв ја документирал рибата. Таа е комбинација меѓу преспанската белвица и преспанскиот грунец, а првпат е откриена пред десетина години. Професор д-р Трајче Талевски од Хидробиолошкиот завод во Охрид, кој прв ја документира појавата на оваа риба...

ДЕЦА СО РАЗЛИЧНОСТИ ОД СТРУМИЦА СНИМААТ ВИДЕО ЗА СКОПСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

„Сакам да направам филм за мојот другар кој дава многу кошови. Со брат ми одиме на неговите натпревари, а сега ќе го снимам. Да покажам каде учи и како дава кошови“, е желбата на 13-годишниот Петар од основното училиште „Сандо Масев“, кој чекаше ред за камера да го сними својот другар со кого во меѓувреме играа со топка. Тие...

ДРЖАВАТА НЕ ДАВА ПАРИ ЗА ХИВ ТЕСТИРАЊЕ, ЌЕ РАСТЕ БРОЈОТ НА БОЛНИ ОД СИДА

Двете мобилни лаборатории за брзо и довреливо ХИВ тестирање и советување, кои функционираат во рамки на невладината ХЕРА, од први јули ќе престанат со работа ако државата веднаш не најде начин за нивно оддржливо финансирање. Активистите од невладината организација велат дека преку Глобалниот фонд, кој досега ја финансираше работата на сервисите за превенција од ХИВ иако официјално се повлече...

ПРВАЧЕ СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ПЕШАЧИ ПО 13 КМ ДО ШКОЛО ОТИ НЕМА ПРЕВОЗ

Народниот правобранител од Куманово отвори предмет за да ги утврди причините поради кои не се обезбедува превоз на првачето Елеонора Младеновска (8), дете со посебни потреби од зафрленото планинско село Враготурце, која пешачи 13 километри за да оди на училиште во соседното Пелинце. По објавување на текстот во САКАМДАКАЖАМ.МК пред два месеца за слепото семејство кое живее во екстремно...

ШПИОНИТЕ НА ЦИА НЕМАЛЕ ИНТЕРЕС ЗА ТЕТОВСКИТЕ АЛБАНЦИ

Шпионски информации за состојбите во Тетово се меѓу 13 милиони страници нови декласифицирани документи на Централната разузнавачка служба на САД ЦИА, што агенцијата ги објави минатиот месец, а кои претходно беа заведени како „врвна тајна“ и никогаш досега не биле објавени во јавноста. Овие документи на ЦИА го опфаќаат периодот од 1945 до 1995 и во нив има илјадници документи...

ПО 80 ПРИЈАВИ МЕСЕЧНО ЗА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО ВО СТРУМИЦА, А НЕМА ШЕЛТЕР ЦЕНТАР

Расте бројот на жртвите од семејно насилство во струмичко, а најблискиот шелтер центар за згрижување е во Свети Николе и Скопје. Лани во Центарот за социјални работи во Струмица се регистрирани 113 жртви за кои е побарана и донесена одлука за судска заштита, иако далеку е поголема бројката со пријави од МВР за семејно насилство. Директорот на Центарот за...

ЛИЦЕ СО ПОПРЕЧЕНОСТ Ѝ ПЛАЌА КИРИЈА НА ДРЖАВАТА, А НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВСЕЛИ ОТИ ДОБИЛО РУИНИРАН СТАН

Возрасно лице со попреченост и тешки здравствени проблеми, за кое по смртта на мајка му се грижи старател, 20 месеци не може да се всели во стан што му го доделила државата во Скопје, бидејќи му го дале целосно руиниран, а надлежните не го поправаат. Сам старателот не може, а и нема право да поправа и да инвестира ништо...