ОСВЕН ГЛИГОРОВ, ДРУГИТЕ ФАЌАА КРИВИНИ, СЕ СЕЌАВА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ

    Павле Трајанов во времето на повлекувањето на Југословенската Народна Армија во 1991 година беше секретар за јавна безбедност во Секретаријатот за внатрешни работи во тогашната Социјалистичка Република Македонија. Во разговор за САКАМДАКАЖАМ.МК тој раскажува дека полицијата, не само што обезбедила повлекување на ЈНА од територијата на Македонија без ниту еден испукан куршум, туку во тие критични моменти за време...

ПРВИОТ ПАРЛАМЕНТ ПОКАЖА ВИСОКА КУЛТУРА ЗА КОМПРОМИС, ВЕЛИ ПРВИОТ НЕЗАВИСЕН ПРАТЕНИК Д-Р ДИМИТАР ТРПЕНОСКИ

    Со интервјуто со д-р Димитар Трпеноски, кој беше првиот независен пратеник во првиот состав на повеќепартиското Собрание, САКАМДАКАЖАМ.МК ја продолжува серијата прилози посветени на 25-годишнината од осамостојувањето на Македонија. Во текот на месецов ќе следат интервјуа со пратеници и функционери од првиот состав и други јавни личности, фотогалерии и видеа од историските настани за осамостојувањето на државата. Независниот пратеник примариус...

ДВОЈКАТА ШТО ЈА ОРГАНИЗИРАШЕ ПРОСЛАВАТА НА 8 СЕПТЕМВРИ 1991, МИЛАН ТАЛЕВСКИ И ЈОВАН КЕКЕНОВСКИ

    Дваесет и пет години не избришале ниту делче од сеќавањата на првите луѓе на Скопје за време на осамостојувањето, Милан Талевски и Јове Кекеновски. Едниот беше претседател, а вториот потпретседател на Собранието на Град Скопје. Со денешен речник - градоначалник и заменик градоначалник. Тие живо се сеќаваат на секој детал од референдумот кој ја смени историјата на Македонија. За сеќавањата со...

АРХИВСКА ВИДЕО СНИМКА ОД ПРОГЛАСУВАЊЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА НА 8 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА

video
Над 95 отсто од граѓаните кои излегоа на референдумот на 8 септември 1991 година одговорија позитивно на прашањето „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија" и уште вечерта околу полноќ на централниот плоштад во Скопје се одржа прослава, на која претседателот Киро Глигоров прогласи независност на Република Македонија. Централен момент...

ДА ЈА СЛУШАА ПДП ВО 1991, НЕМАШЕ ДА ИМА КОНФЛИКТ ЗА РАМКОВЕН ДОГОВОР, ВЕЛИ ИСМЕТ РАМАДАНИ

      Со интервјуто со Исмет Рамадани, кој беше пратеник на ПДП во првиот состав на повеќепартиското Собрание, САКАМДАКАЖАМ.МК ја продолжува серијата прилози посветени на 25-годишнината од осамостојувањето на Македонија. Во текот на месецов ќе следат интервјуа со пратеници и функционери од првиот состав и други јавни личности, фотогалерии и видеа од историските настани за осамостојувањето на државата. Исмет Рамадани е пратеник...

ПРВИТЕ ПАРИ МАКЕДОНИЈА ГИ ДОБИ НА ВЕЛИГДЕН

    Македонија монетарно се осамостои точно на Велигден во 1992 година. Првите македонски пари беа промовирани на 26 април на собраниската говорница од тогашниот премиер Никола Кљусев. Името „денари“ го даде Македонската академија на науките и уметностите и потекнува од староримскиот „денариус“. Првата серија македонски банкноти беше пуштена во промет во дури осум апоени - 10, 25, 50, 100, 500,...

НАРОДОТ ПОКАЖА ПОГОЛЕМА ЗРЕЛОСТ ОД СИТЕ НАС ЗАЕДНО ВО СОБРАНИЕТО, ВЕЛИ РАТКА ДИМИТРОВА, ПРВ КООРДИНАТОР НА ВМРО-ДПМНЕ

      Со интервјуто со Ратка Димитрова, која беше координатор на првата пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ во Парламентот од 1991-1994 година, САКАМДАКАЖАМ.МК ја почнува серијата прилози посветени на 25-годишнината од осамостојувањето на Македонија. Во текот на месецов ќе следат интервјуа со пратеници и функционери од првиот состав и други јавни личности, фотогалерии и видеа од историските настани за осамостојувањето на државата. -...

„КОГА БРИЧ ОДИ НА ОПЕРА“ – ПЕСНА ЗА ПРОСТОТИЛАКОТ НА ПОЛИТИЧКАТА ЕЛИТА

Песната „Кога брич оди на опера“ е слика на простотилакот на политичката елита, вели Бранко Спољариќ - Паљачот, поранешниот пејач  и предводник на култниот бенд „Чоканче“ од Битола, за неговата најнова песна. Песната беше снимена во 2012 година, а неодамна доби и видео и деновиве е актуелно на Интернет. Паљачот подолго време живее во Флорида, САД, а раскажува дека...

СКОПСКИ ЛЕГЕНДИ: РУСКИОТ ПАРТИЗАН КОЈ НАПРАВИ ПЛАЖА НА ВАРДАР

Нема скопјанец кој не слушнал за некогашната Руска плажа на Вардар. Приказни, случувања, вистини и митови од сеќавањата на стари скопјани се пренесуваат од генерација на генерација, но само неколкумина знаат да објаснат зошто оваа скопска плажа била наречена токму Руска плажа. Таа не била плажа на која се сончале Руси, како што многумина објаснуваат, но сепак ги има...

ТРИ МЕСЕЦИ ЗАТВОР ЗА ПИСАТЕЛОТ ДОНЕВ ОТИ ЖЕНА СЕ ПРЕПОЗНАЛА ВО ЛИКОТ НА СЕЛСКА РАСПУШТЕНИЦА ОД НЕГОВ РАСКАЗ

Писателот Киро Донев, кој  пред неколку години од Скопје се врати во родното Моноспитово, струмичко, веќе со месеци работи на новата книга „На што се смеат моите соселани“. Станува збор за хумористична книга,  во која за првпат јавно ќе проговори за казната затвор од три месеци  што ја добил на почетокот од својата писателска кариера. За  САКАМДАКАЖАМ.МК , тој се...