БИТОЛСКАТА КАНАЛИЗАЦИЈА ОД ДРАГОР НАПРАВИ МРТВА РЕКА

Реката Драгор која минува низ Битола е сосема мртва, без никаков жив свет. Во неа се влева отпадната канализациона и индустриска  вода од градот, без никаков претходен третман на прочистување. Загаденоста на реката на излезот од градот достигнува до четврта и петта класа, што важи за најсилно загадена вода. Овие загрижувачки податоци се објавени во Локалниот еколошки акционен план, кој...

ЖИТЕЛИ ОД КАРПОШ 4 ВО СКОПЈЕ БАРААТ ПАРИТЕ ЗА ПЛОШТАД ДА СЕ ПРЕНАМЕНАТ ЗА ПОМОШ НА ПОПЛАВЕНИТЕ

Граѓанската иницијатива „Ние сме Карпош 4“  испрати повик до Општина Карпош во кој бара парите предвидени за изградба на плоштад во нивната населба да се пренаменат за помош на поплавените во Гази Баба и Илинден. Општината најави дека ќе одвои 18,8 милиони денари за изградба на плоштадот во чии рамки е предвидено и детско игралиште, а за изведувач на...

ДА ЈА СПАСИМЕ ШУМАТА ВО ЈАНКОВЕЦ ОД ВЛАДИКАТА ПЕТАР, АПЕЛИРААТ ЖИТЕЛИТЕ

Жители на ресенското  село Јанковец обвинуваат дека Преспанско-пелагониниската епархија, преводена од владиката Петар, планира да врши масовна сеча на манастирската шума во атарот на селото, поточно во коријата на манастирот „Света Богородица“. На одржаниот состанок деновиве, тие составија ииницијативен одбор кој, според соопштението објавено на социјалните мрежи, зазеде цврст став дека сечата на таа шума ќе биде погубна за...

ИТНИ МЕРКИ ПРОТИВ ЗАГАДУВАЊЕТО МЕСТО ПАНОРАМСКО ТРКАЛО, ПОБАРА ГРАЃАНСКИОТ ПРОТЕСТ

Воведување систем пар-непар за возење, забрана за движење на возила кои се без катализатори за издувни гасови, бесплатен градски превоз цела зима, зголемен број на инспекции, обезбедување на бесплатен огрев за граѓаните кои се греат на гуми, како и привремена забрана за работа на сите индустриските капацитети за кои има сомнеж дека загадуваат, се дел од 17-те барања што...

НЕ СЕ МЕРИ КОЛИЧЕСТВОТО НА ПМ-10 ЧЕСТИЧКИТЕ ВО КАВАДАРЦИ ПОРАДИ ДЕФЕКТ

Не се мери количеството на ПМ-10 честичките во Кавадарци, алармираат од еколошкото друштво „Еко-живот“ од овој град. Велат дека се загрижени што ова се случува во град кој важи за еден од најзагадените во Македонија и каде што во текот на минатата година беше зголемено присуството на овие честички во воздухот, особено во зима. „Бараме од надлежните да објаснат зошто...

МРСНА ДАМКА ПЛИВА ПРЕД ХОТЕЛОТ „ПАЛАС“ ВО ОХРИД

На делот од крајбрежјето, веднаш до помошното пристаниште пред хотелот „Палас“во Охрид денес во водата на Охридското езеро се појави мрсна дамка. Не се знае дали е од испуштена нафта или од моторно масло кое доаѓа преку канализацијата, оти такви случаи досега имаше повеќе. Надлежните инспекциски служби денес сѐ уште молчат за ова загадување. Жителите што живеат во овој крајбрежен појас...

УРБАНАТА МАФИЈА ЌЕ ГРАДИ ХОТЕЛ ВО ЗАШТИТЕНИОТ ЗЕЛЕН ПОЈАС ВО ЛАГАДИН, АЛАРМИРАА ИЛИНА АРСОВА И „ОХРИД СОС“

Во охридската населба Лагадин ќе се гради гради хотел во заштитениот зелен појас и покрај приговорот што го потпишаа 99 отсто од локалните жители, предупредуваат граѓанската иницијатива „Охрид СОС“ и Илина Арсова, позната алпинистка и активистка за заштита на природните богатства. „И покрај приговорот што жителите на Лагадин го потпишаа со 99-процентно учество, противејќи се на урбанизацијата на крајбрежјето и...

НЕДЕЛЕН ПИКНИК СО СКАРА И МУЗИКА ЗА ОДБРАНА НА ПАРКОТ ВО ТАФТАЛИЏЕ

Денес жителите на Тафталиџе организираат целодневнa забава со скара и дискусија за заштита на паркот. Забавата доаѓа по зачестените обиди за почеток на изградбата на петкатницата која ќе им го одземе паркот. „Уште еднаш на узурпаторот на овој простор сакаме да му пoкажеме дека паркот нема да падне. Зачестеното присуство на багерите и градежните работници се јасен индикатор за намерата...

БИТОЛА ИМА 70 ДИВИ ДЕПОНИИ, А САМО ТРОЈЦА КАЗНЕТИ

Ридови ѓубришта ги пречекуваат намерниците кои доаѓајќи за Битола минуваат низ обиколницата која е дел од магистралниот пат А-3. Оваа обиколница  води кон двата влеза на  градот, од страната на Ресен и Прилеп. Мрши од пцовисани животни, дотраена облека, човечки измет, лепешки од коњи и каков не друг отпад на диво е исфрлен крај патот. Најкритично е крај ромската...

РАБОТИЛНИЦА ЗА ЧИТАЊЕ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАНОВИ УТРЕ ВО БУЊАКОВЕЦ

Здружението на граѓани Плоштад Слобода утре во Железничката зграда во Буњаковец во Скопје организира работилница за читање урбанистички планови. Посетителите ќе добијат стручни инструкции за читање на детални урбанистички планови, а најавена е и дискусија околу потребата од јавност и учество во процесите на просторно планирање. „Работилницата е наменета за оние кои мислат дека маалото и градот им го уредуваат...