СЕЧА НА 50-ГОДИШНИ ДРВЈА, УРИВАЊЕ КУЌИ И ИЗГРАДБА НА НОВИ ЗГРАДИ ПОВТОРНО ГО КРЕНАА АЕРОДРОМ НА НОЗЕ 

  Јавната презентација на Деталниот урбанистички план за градска четврт И 10 во Општина Ародром, уште еднаш ги подели жителите на гласна група која го поддржува планот и уште погласна група која се бори да се намали катноста и да се заштити постојното зеленило.  Двете групи вчера се судрија во тесното сопче на Урбаната заедница Острово во Аеродром, каде „Билд...

БИТОЛСКАТА КАНАЛИЗАЦИЈА ОД ДРАГОР НАПРАВИ МРТВА РЕКА

Реката Драгор која минува низ Битола е сосема мртва, без никаков жив свет. Во неа се влева отпадната канализациона и индустриска  вода од градот, без никаков претходен третман на прочистување. Загаденоста на реката на излезот од градот достигнува до четврта и петта класа, што важи за најсилно загадена вода. Овие загрижувачки податоци се објавени во Локалниот еколошки акционен план, кој...

ОХРИД ЌЕ СЕ БРИШЕ ОД ЛИСТАТА НА УНЕСКО ВО ФЕВРУАРИ, ПРЕДУПРЕДИЈА ДВЕ НЕВЛАДИНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Постои опасност Охридскиот регион, наместо на листата на светско културно и природно наследство на УНЕСКО, во февруари следната година да се најде на листата на загрозено наследство, предупредија денеска две невладини организации. Еколошките организации „Фронт 21/42“ и „Еко-свест“ поднесоа жалба до постојниот комитет на Бернската конвенција на Советот на Европа за да се отвори случај, со барање да се стави...

СКОПЈЕ ЗАГАДЕНО ТРИ ДО ОСУМ ПАТИ ПОВЕЌЕ ОД ДОЗВОЛЕНОТО

Иако во Скопје времето е невообичаено топло и пријатно за овој дел од годината, главниот град претпладнево е загаден три до осум пати повеќе од дозволеното, во зависност од мерните инструменти во различни делови од градот. Фотографијата е направена од населбата Бардовци денеска околу 11.30 часот. Најзагадено утрово во девет часот, според податоците од Националниот портал за квалитет на воздух, било...

ВОЛОНТЕРИ ПРАВАТ ПОПИС НА ДРВОРЕДИТЕ ВО ДЕБАР МААЛО

Граѓанската иницијатива „Во одбрана на Дебар Маало“ ги попишува дрворедите во Дебар Маало во строгиот центар на Скопје. Активисти од иницијативата, на доброволна база, ги бројат дрвјата, мерат колку се дебели, запишуваат во каква состојба се и на мапа ја забележуваат точната локација на секое дрво поединечно. Пописот доаѓа по неколкуте легални сечи во Центар, кога за потребите на Општината ЈП...

„ПЛОШТАД СЛОБОДА“ ЌЕ БАРА И БИЛБОРДИТЕ ДА СЕ ПРЕДВИДУВААТ СО ДУП

Здружението „Плоштад Слобода“ ќе бара и локациите за билборди да се предвидуваат во Детални урбанистички планови. Ваква активност се наметна посебно по поставувањето на билбордите во Дебар Маало, кои блокираат пешачки и велосипедски патеки, поставени се на раскрсници или го одземааат и онака оскудното зеленило. Општина Центар поставува 24 билборди низ Дебар Маало и Буњаковец, од кои 11 се...

И КОЦЕ И ЖЕРНОВСКИ СЕ ПРАВАТ НЕНАДЛЕЖНИ ЗА ОПАСНИОТ БИЛБОРД НА РАСКРСНИЦА ВО ДЕБАР МААЛО

Нема одговорен за изборот на локацијата на новиот билборд на аголот што го формираат улиците Орце Николов и Ленинова или по ново Аминта Трети во Дебар Маало во строгиот центар на Скопје. Тој е еден од 24- те билборди кои ги поставува Општина Центар, но и покрај тоа општинарите велат дека не се надлежни за локацијата. „Билбордот е поставен со...

ЈУГОХРОМ ГИ ГАСИ ПЕЧКИТЕ, 800 РАБОТНИЦИ НА ОДМОР, ВЛАДАТА ЌЕ РЕШАВА ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА РОКОТ ЗА ФИЛТРИТЕ

Од синоќа на полноќ започна процедурата за гаснење на сите печките за топење феросилициум во металуршкиот комбинат „Југохром“ од Јегуновце. Процесот на гаснење ќе трае 24 часа и се очекува ноќеска на полноќ тие целосно да престанат со работа. „Ја испочитувавме одлуката на Државниот инспекторат за животна средина. Иако ние имавме рок од 24 месеци за поставување на филтрите, изгубивме...

ЈУГОХРОМ СЕ ЗАТВОРА ПО ИСТЕЧЕНИОТ РОК ЗА ПОСТАВУВАЊЕ ФИЛТРИ

Државниот инспекторат за животна средина донел одлука за затварање на „Југохром“ бидејќи во предвидениот рок, кој истече на 31 октомври оваа година, се уште ги нема поставено филтрите за отпрашување на воздухот. Оваа одлука денеска на градоначалничката на општина Тетово и ја соопштил министерот за Животна средина Башким Амети. „Решението на Државниот инспекторат за животна средина за затварање на 'Југохром'...

СВИЊИ ХРАНЕТИ НА БИТОЛСКАТА ДЕПОНИЈА „МЕГЛЕНЦИ“ СЕ ПРОДАВААТ ВО ПРИЛЕП

Зеленило на сите страни, а труе миризба на ѓубре. Живеат во природа, а како да се на сред буниште. Ваква слика затекна екипата на САКАМДАКАЖАМ.МК во битолските села Мегленци и Арамтуш, кои се на чекор до несанитарната депонија „Мегленци“. Тоа е ѓубриштето каде со години од комуналниот смет се ослободуваат општините  Битола, Могила и Новаци. Депонијата е на чекор до...