НАРОДЕН МАЧЕНИК

1. Македонија е во транс, падната на коленици, обвиткана со тага и болка за големиот Македонец со име - Саво. Единствен начин да се смири возне­миреноста кај македонскиот народ и да му се врати сигурноста и вербата во по­све­тла иднина е да му се препорача на мандаторот на владата, д-р Никола Кљусев, министерското место за образование и култура повторно...

ОЗРАЧЕНА ПАМЕТ

1. Во западна Македонија нема да има пукање. Ако, не дај боже, почнат престрелки меѓу тамошните Албанци и Македонци, војната ќе се води со - радиоактивно зрачење. Радиоактивниот детектор по име Александар Писарев, од серијата "Сло­боданка експрес", деновиве дојде до сензационално откритие. Како илегален дописник од Македонија на својот весник му го издиктира следниов текст: "По вестите за повлекување на единиците...

НАРОДНИ ПЛАТЕНИЦИ

1. Јавно изјавувам дека ќе го тужам мојот главен и одговорен уредник кај пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Да му се суди како на најголем произве­дувач на антимакедонци во редакцијата "Вечер". Не ме плаќа доволно. Ме прави поткуплив. Сега лесно можат да ме купат токму 26-те ВМРО-овски пратеници, кои за јану­ари од благајната на Собранието си ја подигнаа првата пратеничка плата...

ШПИОНИ МУЛТИПЛИЦИРАНИ

1. Самостојните независни синдикати на скопските шпиони со поле на деј­ствување во Грција најавуваат протестен митинг пред Собранието на Маке­донија. Претседателот на иницијативниот одбор за мирно и достоинствено доаѓање во Скопје, Хенри Кисинџер, специ­јално за американската ТВ мрежа Си-Ен-Ен разочарно изјави дека повеќе не може да живее со боновите на "Меркур-импорт" и дека, додека македонските парламентарци се договараат за...

ЗУРЛИ И ТРУБИ

1. "Черешна се од корен корнеше, Кекене се од армоника делеше, во политика се селеше..." Веста за изборот на еден од најдобрите македонски армоникаши Јован Кекеновски за потпретседател на Собранието на Скопје болно одекна меѓу сите вљубени двојки кои имаа намера токму тој да им свири на свадба. Разочарувањето е големо и сосема разбирливо, зашто дури и во случај амбициозниот...

УДАРНА ЗАБАВА

1. Од добро известени воени кругови во Багдад се дознава дека Садам Хусеин поднел молба за виза во југословенската амбасада. Откако слушна дека Циле во Скопје ќе прави светска мировна манифестција, Садам веќе ги спакува куферите и подготвен чека да долета на забава среде Македонија. Во меѓувреме, Циле Национале пишува покани до сите светски државници и собира стручна екипа за...

ПРВА ПЕТОЛЕТКА

1. Прв Матовски јава на чело на колоната, по тесно патче планинско... И на тешкиот пат што го заоде во ноември минатата година од Центарот "Сава" во Белград, застана да земе душа во Универзалната сала во Скопје, за да ги убеди членовите на скопскиот клуб на воени пензионери и разочарани комунисти дека формирањето на неговата партија СК - Движење...

ОПЕРАЦИЈА “ВАТИКАН”

1. Според секогаш добро известените извори на НИП "Слободанка", на територијата на Македонија веќе почна операцијата "Ватикан". Новинарот-истражувач на "Политика експрес" Александар Писарев откри дека "челниците во македонската држава" и "врховништвото" на ВМРО имале конспиративни разговори во Хрватска, со единствена цел како во Павелиќевата НДХ да воспостават оска: Скопје-Загреб - против Белград". Ажурниот дописник на "Мала Слободанка" од Скопје...

ЗАДОЦНЕТО ПАЛЕЊЕ

Држ'те го Џобе, додека не одлетал со "Тетекс во светот", зашто лошо ни се пишува. Ние сме имале генијален премиер, ама не сме го познавале. Му требаа четири и пол години да го фати македонски вознес и на тие "таму горе" да им манифестира задоцнето македонско палење. Со законот што шир­о­коградо му го понуди на старото едноумно собрание, македонската влада...