ДИЈАГНОЗА СВАРОВСКИ

1 Претседателот на Судскиот совет Зоран Караџовски рече дека ниту еден обвинител до сега не ги има навредено судиите толку, колку што ги навредила Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева. А што ги навредила Катица? Во едно интервју рекла дека се чуди какви луѓе се тие. И дали имаат морал? Специјалното обвинителство и судиите се како опозиција и власт. Како да...

НЕМА АЈВАР

1 Можам да си ги замислам Никола Груевски и неговото патриотско друштво како седат некаде и си играат мајтап со Катица Јанева. Си викаат - видете ја оваа, нѐ фатила за некои 800.000 евра. Хе , хе, хе... само 800.000 евра. Што се 800.000 евра? Помалку од милион. Кога само за една набавка на опрема за следење успеале да ја...

ВРЕДНА БЕСРАМНОСТ

1 Никола Груевски изјави дека „Јанева е далеку од нашите очекувања“. Па нормално.  Сигурно Марко Зврлевски е поблиску до неговите очекувања. Поради таа близина и ја добивме Катица Јанева. И нормално е дека Јанева е далеку од неговите очекувања. Сигурно не очекувал дека баш тој ќе биде првиот обвинет. И тоа само за некои шамари. 2 Туку, ај што Груевски...

ДВЕ ФИРМИ

1 Две тектонски пореметувања нè зафатија оваа недела. Прво, Скопје го стресоа неколку сериозно јаки земјотреси. А потоа, пристигнаа и првите две обвиненија на Специјалното јавно обвинителство. Од кои едното против бивш премиер. И тоа не е обичен бивш премиер, како што беше Владо Бучковски од СДСМ кога дојде ВМРО-ДПМНЕ на власт. Туку, бивш премиер што уште владее со...

ЖЕЛЕЗНА ЗАВЕСА

1 Претседателот Ѓорге Иванов продолжува со своите говори во кои запнал да нè убедува дека сите сме виновни за падот на Македонија, што го викаат - политичка криза.  За 25-годишнината од независноста на државата, тој рече дека оваа година требало да биде пресвртница и нов почеток, ама „продолживме да тонеме сè подлабоко во калта на реваншизмот и меѓусебните обвинувања“. Не....

ПРИВРЕМЕНО ИМЕ

1И што викате? Смешно било тоа што Собранието на Македонија прво избра министер за внатрешни работи и потоа за помалку од еден ден му ја прифати оставката?  Викате, смешно било дека владејачката партија нашла некој професор, му се јавила на телефон и му соопштила дека ќе биде министер за еден ден и тој прифатил со радост и со гордост?...

АД-ХОК ЕЛЕМЕНТ

1 Четири неспоиви елементи го бараат петтиот елемент за да ја спасат демократијата во Македонија. Не е сценарио за научна фантастика. Тоа е некакво многу важно ад-хок тело што треба да го следи известувањето на медиумите во Македонија пред избори. И тие четири елементи со денови  бараат додаток како ад хок петти елемент,  за да може да профункционира демократскиот систем....

КОФИ ЗА ДАВЕЊЕ

1 А бе, ние метли сме немале. Македонија, лидерот во регионот и за економски реформи и за странски инвестиции и за дуинг бизнис и за туризам и за физичка култура и спорт, имала потреба од метли, џогери и пластични ракавици. Министерството за надворешни работи, по поплавите во скопскиот регион до амбасадите во Скопје испратило список на желби насловен  -...

СТАЈКОВЦИ 2016

1 Скопје 2014 се погледна во огледало. И се појави ликот на Стајковци 2016. И душите на 22 жртви на поплавите од тричасовниот пороен дожд минатата сабота. И тоа е трагично освестување за што власта ни украде 600 милиони евра наши пари. Гледајте ги разгледниците на ВМРО-вско Скопје и сликите на ВМРО-вските Стајковци, Булачани, Илинден, Смилковци, Бутел, Ченто, Сингелиќ, Црешево,...

БЕЗ ОГЛАС

1 Во Илинденскиот говор претседателот Ѓорге Иванов порача дека секоја генерација жртвувала по нешто. И побара оваа генерација да се жртвува така што ќе молчи. Претседателот вака ја замислува нашата жртва: „Сега е време за воздржаност и за одговорност, од што зависи не само разврската на кризата, туку и иднината на Македонија“. Ова го кажува претседател кој, одговорно и воздржано, во...