РОМАНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НЕ ГО ДАВА МАНДАТОТ ЗА ВЛАДА НА МУСЛИМАНКА, БАРА ОД ПОБЕДНИЧКАТА ПАРТИЈА ДРУГ КАНДИДАТ

a:1:{s:9:"td_source";s:24:"Букурешт,(АП)

РОМАНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НЕ ГО ДАВА МАНДАТОТ ЗА ВЛАДА НА МУСЛИМАНКА, БАРА ОД ПОБЕДНИЧКАТА ПАРТИЈА ДРУГ КАНДИДАТ

52-годишната Севил Шаидех во 2015 година кусо беше на функцијата министер за регионален развој

Романскиот претседател рече дека нема да ја назначи за премиер економистката која можеше да стане првата муслиманка премиер во земјата.

Претседателот Клаус Јоанис рече дека „внимателно ги разгледал аргументите за и против“ и решил да не ја номинира Севил Шаидех (52), релативно ново лице во политиката, на функцијата премиер.

Јоанис ја повика Социјал-Демократската партија, победникот на изборите на 11 декември, која ја предложи Шаидех минатата недела, да номинира некој друг за премиер. Тој не кажа зошто нема да ја номинира Шаидех, која е критикувана дека нема доволно политичко искуство. Претходно, таа кусо беше на функцијата министер за регионален развој во 2015 година.

Претседателот на Социјал-Демократите Ливиу Драгнеа не може да стане премиер, бидејќи годинава беше осуден за изборна измама.

Please follow and like us:
0

COMMENTS

meta charset="utf-8"
;