Тагови Постови тагирани со "арсен"

таг: арсен

МАКЕДОНСКИ ЧЕРНОБИЛ БЛИЗУ КУМАНОВО – ДИВА ДЕПОНИЈА СО АРСЕН ГО УБИВА ТАБАНОВЦЕ  

Неколку илјади тони јаловина од затворениот рудник за хром и антимон во Лојане, со децении ги труе жителите на кумановското село Табановце и поширокиот регион во северниот дел на државата. Отпадот содржи висока концентрација на арсен и претставува голема опасност за здравјето на луѓето и животната средина. Дивата депонија се наоѓа на местото на некогашната топилница за руда до...

ГЕВГЕЛИЈА ЌЕ ГРАДИ НОВ ВОДОВОД ПОРАДИ ПОТРЕБА ОД НОВИ КОЛИЧЕСТВА ВОДА

Општина Гевгелија со заем на Светска банка и грант од ИПА програмата ќе гради нов водоснабдителен систем за градот и за населените места. Планирани се изградба на два нови бунари кај реката Вардар, потисен цевковод и резервоар на Мрзенски рид. Според општинските власти целиот проект ќе чини 105,3 милиони денари од кои 70 милиони се обезбедени од Светска Банка,...

АКО НЕМА СОРОСОИДИ ЌЕ НЕМА НИ АРСЕН ВО ВОДАТА, СМЕТА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ГЕВГЕЛИЈА

Речиси сите гевгеличани ја пијат водата од градскиот водовод, иако пред три години Агенцијата за храна и ветеринарство донесе забрана за користење на водата поради погoлемо присуство на арсен од дозволеното. Само поинформираните за опасноста која го носи овој метал и претпазливите за своето здравје избегнуваат да ја пијат градската, и со вода за пиење се снабдуваат од продажната...

РАЗБУДИ СЕ КАТО

1 Водата во Дојранското езеро од среда ќе биде со одличен квалитет.  Владата ги смени правилниците за квалитет на вода, и тоа што до сега важело како вода забранета за капење, од среда ќе биде вода добра и за пиење. Еден Службен весник чуда прави. Проблем ли биле правилници? Проблем ли било закон да се донесе, а не пак да...