Тагови Постови тагирани со "дива депонија"

таг: дива депонија

БИТОЛА ИМА 70 ДИВИ ДЕПОНИИ, А САМО ТРОЈЦА КАЗНЕТИ

Ридови ѓубришта ги пречекуваат намерниците кои доаѓајќи за Битола минуваат низ обиколницата која е дел од магистралниот пат А-3. Оваа обиколница  води кон двата влеза на  градот, од страната на Ресен и Прилеп. Мрши од пцовисани животни, дотраена облека, човечки измет, лепешки од коњи и каков не друг отпад на диво е исфрлен крај патот. Најкритично е крај ромската...

МАКЕДОНСКИ ЧЕРНОБИЛ БЛИЗУ КУМАНОВО – ДИВА ДЕПОНИЈА СО АРСЕН ГО УБИВА ТАБАНОВЦЕ  

Неколку илјади тони јаловина од затворениот рудник за хром и антимон во Лојане, со децении ги труе жителите на кумановското село Табановце и поширокиот регион во северниот дел на државата. Отпадот содржи висока концентрација на арсен и претставува голема опасност за здравјето на луѓето и животната средина. Дивата депонија се наоѓа на местото на некогашната топилница за руда до...

ВМРО-ДПМНЕ И ДУИ НЕ ГО ПОТПИШУВААТ ДОКУМЕНТОТ ЗА ПОЧИСТА СРЕДИНА ВО ТЕТОВО

Неколку политички партии кои ќе учествуваат на изборите на 11 декември, во канцеларијата на Здружението „Екогерила“, потпишаа документ со кој се бара од нив да се придржуваат кон барањата на граѓаните на Тетово, а кои се врзани за животната средина на градот, но и на целата изборна единица шест каде тие настапуваат. „За потпишувањето на овој Документ не добивме никаков...

ТЕТОВСКАТА ДИВА ДЕПОНИЈА И ПОНАТАМУ ОПСТОЈУВА

Дивата депонија на влезот во Тетово и понатаму преставува болна точка на градот. Најавите дека таа брзо ќе се расчисти откако беа тргнати блокадите кон регионалната депонија Русино, не се остварија. Навистина може да се забележи дека на неа има нешто помалку смет, но и тој што е таму преставува потенцијална опаасност за градот, бидејќи се наоѓа само на...

ОД ЗЛАТЕН РИД БИТОЛЧАНИ СОБРАА ВРЕЌИ ПОЛНИ ЃУБРЕ

Полни вреќи ѓубре собраа битолчани кои денес се вклучија во акцијата за расчистување на касарната и околните ридови. Според сметот што го собраа, поширокиот простор во касарнaта очигледно не бил подетално исчистен откако си замина војската од АРМ. На ова место кое е наречено и Златен рид сега се гради нова населба со згради, продадени се и парцели за куќи,...

ТЕТОВЦИ ИСТУРИЈА ВРЕЌИ СМЕТ ПОД ВЛЕЗОТ ОД ОПШТИНАТА

Револтирани тетовци истурија вреќи со смет пред влезот од зградата на Општина Тетово. Така тие го изразија својот револт кон градоначалничката Теута Арифи и општинските власти бидејќи, како што рекоа, “Општината не превзема ништо за да се отстрани дивата депонија во градот“. “Ние секој ден ја чувствуваме оваа реа, па еве им донесовме малку смет на овие горе од општинското...

РЕАТА ОД ДИВАТА ДЕПОНИЈА СМРДИ ДУРИ ДО ЦЕНТАРОТ НА ТЕТОВО

Дивата депонија на влезот во Тетово е темпирана еколошка бомба што од ден на ден станува сѐ поголема, а тешкиот и непријатен мирис што се шири од неа се чувствува речиси до центарот на градот. Тони смет се почнаа да се оставаат и на асфалтниот пат бидејќи другиот простор е преполнет со смет кој чека да биде транспортиран. “Најлошо е...