Тагови Постови тагирани со "хранилиште"

таг: хранилиште

ЗАГРОЗЕН ВИД ЦРН МРШОЈАДЕЦ ПО 12 ГОДИНИ ДОЈДЕ НА ХРАНИЛИШТЕТО ВИТАЧЕВО

Откако црните мршојадци, кои се ретки птици и загрозен вид, дефинитивно исчезнаа од Македонија во 2005, сега на хранилиштето за мршојадци на висорaмнината Витачево кај Кавадарци повторно е регистрирана ваква птица. „Деновиве, после секоја прихрана се појавува млад црн мршојадец, во првата година од животот. Задоволството е посебно, бидејќи последниот примерок од овие птици од македонското тло исчезна пред 12...

СЕ КРАДЕ ОГРАДА ОД ХРАНИЛИШТЕТО ЗА РЕТКИ ПТИЦИ ВО ВИТАЧЕВО

Крадци крадат ограда од хранилиштето за мршојадци на висорамнината Витачево кај Кавадарци. Емануел Лисичанец од  Здружението за заштита на природата “Аквила” вели дека веќе по трет пат е украден дел од оградата на хранилиштето. Досега биле украдени повеќе од 150 метри. „Луѓето не разбираат дека со оградата ги штитиме токму нив од зарази, а не орлите од нив. За жал,...