Тагови Постови тагирани со "Кавадарци"

таг: Кавадарци

КУПИШТА ОТПАД ПО ВИНСКИТЕ ПАТИШТА ВО ТИКВЕШКО

Купишта отпад по винските патишта во Тиквешко, оние кои водат до лозјата и винариите кои ја кријат македонската винска приказна, за која се прават напори да им биде раскажана на што е можно повеќе вински туристи од земјава и странство. Од комуналните претпријатија во Неготино и Кавадарци велат дека се мачат со дивите депонии кои никнуваат речиси секојдневно. Велат дека...

ВО ЦЕНТАРОТ НА КАВАДАРЦИ СЕ ТРУЈАТ КУЧИЊАТА, ОБВИНУВААТ ОД ЗДРУЖЕНИЕТО ЗА ЗАШТИТА НА ЖИВОТНИ

Во центарот на Кавадарци е расфрлан отров, алармираат од Аними Реино, здружение за заштита на животните од овој град. Тие тврдат дека кучето на оваа фотографија настрадало токму поради тој отров. Предупредуваат дека отров бил забележан над гимназијата и црквата во градот. Препорачуваат секој што ќе забележи расфрлан отров наоколу, или сомнителна храна, да ја фрли во канализација, никако во...

КАВАДАРЦИ СЕ ЗАДУШИ, ЕКОЛОЗИТЕ БАРААТ НОВА СТРАТЕГИЈА ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Повеќе од десет пати над максималната граница за присуство на ПМ 10 честички во воздухот пропишана од Европската унија се измерени вечерва во Кавадарци, еден од најзагадените градови во државата. Реагираат граѓани, реагираат и од Еколошкото друштво „Еко-живот”. „Да се иницира нова стратегија за животна средина за Кавадарци за долгорочно решавање на аерозагадувањето во градот. Моменталните и парцијални интервенции се...

ЗАГРОЗЕН ВИД ЦРН МРШОЈАДЕЦ ПО 12 ГОДИНИ ДОЈДЕ НА ХРАНИЛИШТЕТО ВИТАЧЕВО

Откако црните мршојадци, кои се ретки птици и загрозен вид, дефинитивно исчезнаа од Македонија во 2005, сега на хранилиштето за мршојадци на висорaмнината Витачево кај Кавадарци повторно е регистрирана ваква птица. „Деновиве, после секоја прихрана се појавува млад црн мршојадец, во првата година од животот. Задоволството е посебно, бидејќи последниот примерок од овие птици од македонското тло исчезна пред 12...

ВО ТИКВЕШКО СЕ КРАДАТ ДРВЕНИ КОЛЦИ ОД ЛОЗЈАТА ЗА ОГРЕВ

Во Тиквешко се крадат дрвени колци од лозја, најверојатно за огрев, но и за препродавање. Кражбите им прават голема штета на лозарите кои ионака се соочуваат со необезбеден пласман, ниските цени и нередовното плаќање на грозјето. Деновиве, на еден лозар му украле 15-на, на друг 60 колци од дрво, на трет му  украле 30 дрвени анкери, кои се носечки...

ПОРАДИ СМС ОД ИДРИЗОВО ОСВЕТЕНИОТ КРСТ НЕМА ДА ШЕТА ПО КУЌИ ВО КАВАДАРЦИ

Поради една смс порака испратена од затворот во Идризово, нема да се шета од куќа до куќа осветениот крст на Водици во Кавадарци и да се дарува со пари за среќа тој што го фатил, нешто што беше својствено како обичај во изминатите години. „Како по обичај, по светиот крст на Водици се фрлаат и групи на кавадарчани. Било кој...

СЕДУМ ПОЖАРИ ОД ЗАПАЛЕНИ ОЏАЦИ ЗА САМО ЕДЕН ДЕН ВО КАВАДАРЦИ

Седум пожари  за само еден ден избувнале од запалени оџаци во Кавадарци. Од Територијалната противпожарна единица потврдуваат дека за Божиќните празници имале полни раце работа, кога имало и други запалени оџаци, пожар од плинска боца и запален подрум. „Пожарите предизвикани од запалени оџаци се најчесто во згради во кои поради немање заеднички јазик помеѓу станарите, не се чистат навреме одводните...

СЕ КРАДЕ ОГРАДА ОД ХРАНИЛИШТЕТО ЗА РЕТКИ ПТИЦИ ВО ВИТАЧЕВО

Крадци крадат ограда од хранилиштето за мршојадци на висорамнината Витачево кај Кавадарци. Емануел Лисичанец од  Здружението за заштита на природата “Аквила” вели дека веќе по трет пат е украден дел од оградата на хранилиштето. Досега биле украдени повеќе од 150 метри. „Луѓето не разбираат дека со оградата ги штитиме токму нив од зарази, а не орлите од нив. За жал,...

СОЦИЈАЛНАТА ЗГРАДА ВО КАВАДАРЦИ ЗА ШЕСТ ГОДИНИ СТАНА ДЕПОНИЈА

Новата социјална зграда во Кавадарци е упропастена за само шест години од вселувањето. Кавадарчани се жалат дека во зградата има дел несовесни станари кои им го загорчуваат животот не само на останатите станари во зградата, туку и на околното население. Во зградата од пет ката, има триесет станови. Објектот, вреден од околу 900 илјади евра обезбедени од буџетот на државата,...

СОБИРААТ СУВИ ГРАНКИ ЗА ДА СЕ ЗГРЕАТ

Со кратки панталони среде зима четиригодишниот Исмаил Алиов собира суви гранки за да го згрее шестмесечното братче, но и да се згреат и останатите членови од четиринаесетчленото семејство во Кавадарци. Го сретнавме како и помагаше на мајка си Џеврие, додека ја полнеа количката со суви гранки, кои ги собираа на патот близу кавадаречката градска општа болница. И додека други...