Тагови Постови тагирани со "Клер Холингворт"

таг: Клер Холингворт

НА 105 ГОДИНИ УМРЕ НОВИНАРКАТА КОЈА ПРВА ЈАВИ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА

Клер Холингворт, британската новинарка која прва јави за почетокот на Втората светска војна, почина денеска во Хонг Конг на 105 години. Холингворт, која беше родена во Лестер во 1911 година, прва јави за германската инвазија на Полска во 1939 година. Таа потоа известуваше од војните во Виетнам, Алжир и Блискиот исток. Холингворт беше новинар почетник во „Дејли Телеграф“, кога налета...