Тагови Постови тагирани со "Министерство за животна средина"

таг: Министерство за животна средина

ТЕТОВО ВГОДИНА ЌЕ ДОБИЕ КОЛЕКТОРСКИ СИСТЕМ ЗА ОТПАДНИ ВОДИ

Претставници од Министерството за животна средина денес во Општина Тетово го презентираа проектот за изградба и реконструкција на колекторски систем во кој ќе биде вклучена и изградба на пречистителна станица за отпадни води. Освен градот, овој колекторски ситем ќе ги опслужува и селата Порој, Џепчиште, Фалише, Голема и Мала Речица и ќе опфати околу 95.000 жители а ќе биде...

ЈУГОХРОМЦИ ПОВТОРНО ГО БЛОКИРАА АВТОПАТОТ СКОПЈЕ-ТЕТОВО

По најновото Решение на Државниот инспекторат за животна средина за продолжување на забраната за работа на комбинатот Југохром за дополнителни 90 дена, работниците на Југохром повторно излегоа на протести и два часа го блокираа автопатот Скопје-Тетово кај наплатната рампа Желино. „Фабриката за нас значи живот и егзистенција. Вака сега ние останавме на пат. Многумина од нас не ќе можат ни...

ЈУГОХРОМ ЗАТВОРЕН УШТЕ ТРИ МЕСЕЦИ, ВРАБОТЕНИТЕ ДЕНЕСКА ЌЕ ГО БЛОКИРААТ АВТОПАТОТ СКОПЈЕ-ТЕТОВО

Вработените во „Југохром“ денеска од 11 до 13 часот ќе го блокираат автопатот Тетово-Скопје кај наплатната рампа во Желино во двата правца, поради, како што велат, неоправдано исклучување на печките на фабриката од погон. Протестот го организира синдикалната организација „Југохром Алзар“. Вчера, по најавата за протест, Државниот инспекторат за животна средина донесе Решение за продолжување на забраната за работа...

МЕСТО НОВИ МЕРНИ СТАНИЦИ ЗА ВОЗДУХ, ЌЕ СЕ ПОПРАВААТ СТАРИТЕ РАСИПАНИ

Министерството за животна средина се откажа од идејата да постави уште две нови мониторинг станици за мерење на квалитетот на амбиенталниот воздух во земјава. Место нови, надлежните сега ќе се набавуваат резервни делови за поправка на расипаните мониторинг станици во Мршевци и во Велес. „При подготовка на техничката спецификација на проектот за набавка на опрема финансиран од ИПА програмата, во...

НЕМА КАТАСТАР НА ЗАГАДУВАЧИ ВО МАКЕДОНИЈА

Катастар на загадувачи нема на ниво на Македонија, а ни во општините, со исклучок на Карпош каде не е целосно спроведен. Ова го изјави Љубо Атанасовски, советник за животна средина од општина Битола на денешната Комисија за екологија при Советот. Битолските советници констатираа дека иако општината е меѓу најзагадените во земјава, сепак не е направен катастар на загадувачи. Од Одделението...

ПОЛИТИЧАРИТЕ ДА НЕ ГО ИГНОРИРААТ ПРОБЛЕМОТ СО ОТПАДОТ, ПРЕЗЕНТИРАН ПРОЕКТ ЗА ПОДДРШКА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Политичарите треба да решат дека справување на проблемот со отпадот во Македонија е приоритет и да го поддржат Министерството за животна средина и останатите институции и организации во нивните напори да се обезбеди соодветен третман и селекција на отпадот. Ова денес го порача заменик амбасадорот на Кралството Велика Британија Пол Едвардс, на презентација на твининг проектот за зајакнување на...

СКОПЈЕ ЕНОРМНО ЗАГАДЕНО И ПОКРАЈ СОНЧЕВОТО И ВЕДРО ВРЕМЕ

Скопје и денес е енормно загадено со честички прашина и покрај сончевото и ведро време. Според податоците од мерните станици на Министерството за животна средина денес напладне најзагадено е во наслебата Лисиче, каде се измерени 550 микрограми на метар кубен ПМ10, а максимално дозволените граници на загадување со суспендирани честички е 50 микрограми на метар кубен. Високи вредности на ПМ10...

НЕ СЕ МЕРИ КОЛИЧЕСТВОТО НА ПМ-10 ЧЕСТИЧКИТЕ ВО КАВАДАРЦИ ПОРАДИ ДЕФЕКТ

Не се мери количеството на ПМ-10 честичките во Кавадарци, алармираат од еколошкото друштво „Еко-живот“ од овој град. Велат дека се загрижени што ова се случува во град кој важи за еден од најзагадените во Македонија и каде што во текот на минатата година беше зголемено присуството на овие честички во воздухот, особено во зима. „Бараме од надлежните да објаснат зошто...

ДРЖАВНИОТ ИНСПЕКТОРАТ ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА МЕСЕЦ И ПОЛ Е БЕЗ ДИРЕКТОР

Државниот инспекторат за животна средина веќе месец и половина е без директор. Според објавата во Службен Весник, со одлука на Владата, донесена на седницата на 5 октомври, досегашниот директор на Државниот инспекторат за животна средина Фирус Мемед е разрешен од оваа функција, а на истата седница на Владата донесена е одлука со која тој се именува за заменик директор...

ПРИЈАВИ ЗАГАДУВАЧ НА ОВИЕ БРОЕВИ

ДРЖАВЕН ИНСПЕКТОРАТ ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА Директор на Државниот инспекторат за животна средина 02/3220-157 02/3066 930 / лок. 133 Дарко Блинков-инспектор 02/3220-112; 3220-198 [email protected] ГРАД СКОПЈЕ тел: 02/3297-231 Тиме Андонов, раководител на одделение за инспекциски надзор над вршењето на работите на другите надлежности на Град Скопје КИСЕЛА ВОДА Одделение за заштита на животната средина тел: 02/2785-451 факс: 02/2770-210 [email protected] Сектор за инспекциски работи тел: 02/2785-449 факс: 02/2770-210 [email protected] АЕРОДРОМ Инспекција за животна средина тел: 02/2401 521 [email protected] Заштита и унапредување на...