Тагови Постови тагирани со "Општина Битола"

таг: Општина Битола

РАСТЕ БРОЈОТ НА ШАРЕНИ ПОВИКАНИ НА РАСПИТ ВО БИТОЛА

Додека низ градот во тек се предновогодишните славења и забави, во битолското обвинителство продолжуваат распитите на учесниците во Шарената револуција. Според проценки на „шарените“, најмалку седумдесетина битолчaни се повикани на разговор заради учество во протестите во април годинава кога беше гаѓана со боја општината. „Шарените“ велат дека на разговор се повикани и други битолчани покрај 26-мина, против кои МВР поднесе...

БИТОЛСКИТЕ СОВЕТНИЦИ СЕ КАРААТ КОЈ ПРВ ПРЕДЛОЖИЛ МЕРКИ ПРОТИВ ЗАГАДУВАЊЕТО

Воздухот раскара дел од советниците од Битола за тоа кој прв предложил мерки за заштита од загадувањето. Во петокот со ваков предлог истапи Наташа Петровска од СДСМ, кога расправата беше одложена за денес. На денешната седница пак, прво и се даде збор на Олга Лозановска од ВМРО ДПМНЕ да ги образложи мерките. Таа изјави дека мерките ги подготвила уште...

ВО БУЏЕТОТ НА БИТОЛА ПАК НЕМА ПАРИ ЗА ОФИЦЕРСКИ ДОМ И КОПАНКИ

Владејачкото мнозинство во битолскиот Совет предводено од ВМРО-ДПМНЕ, повторно гласаше против да се издвојат пари од буџетот на Општината во 2017 за обнова на Офицерскиот дом и планинарскиот дом Копанки. Предлогот беше на Благојче Котевски, советник од СДСМ, кој истакна дека за санација на овие два култни дома не се предвидени средства во ниедна ставка од општинскиот буџет за...

НЕМА КАТАСТАР НА ЗАГАДУВАЧИ ВО МАКЕДОНИЈА

Катастар на загадувачи нема на ниво на Македонија, а ни во општините, со исклучок на Карпош каде не е целосно спроведен. Ова го изјави Љубо Атанасовски, советник за животна средина од општина Битола на денешната Комисија за екологија при Советот. Битолските советници констатираа дека иако општината е меѓу најзагадените во земјава, сепак не е направен катастар на загадувачи. Од Одделението...

СПОМЕНИКОТ НА ФИЛИП ВТОРИ ВО БИТОЛА СТАНА СНЕЖНА ТОПКА

Споменикот на Филип Втори во центарот на Битола е поставен во голема импровизирана снежна топка. И покрај нашите обиди да добивме одговор од општина Битола дали споменикот на античкиот владетел ќе биде дел од новогодишната декорација, од службите телефонски ни беше одговорено дека не знаат. Поради зафатот кој се изведува врз Филип Втори со лента затворен за движење е поголемиот...

ШЕСТ ДЕНА ПРЕД ИЗБОРИ ПОЧНА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА СЕВЕРНАТА ТРИБИНА ОД СТАДИОНОТ ВО БИТОЛА

Шест дена пред избори, општина Битола започна со реализација на долго најавуваниот проект - реконструкција на северната трибина од стадионот „Под Тумбе кафе“. Градежните машини денес урнаа дел од трибината, а изградбата се најавува дека ќе заврши за две години. Градбата на стадионот ќе треба да ја продолжи другата локална власт зашто мандатот на сегашната власт и градоначаланикот Владимир...

ОПШТИНА БИТОЛА КРИЕ ДАЛИ НЕКОГО КАЗНИЛА ЗА ЗАГАДУВАЊЕ НА ВОЗДУХОТ, ДЕНЕС БЛОКАДА КОН РЕК

Општина Битола не одговара дали во изминатиот период поднела опомени или пријави против домаќинства или фирми од градот кои го загадувале воздухот. По пет дена чекање Oпштината да му одговори на нашиот репортер на прашања поставени во писмена форма , тој доби усна информација од Службата за односи со јавност дека нема одговор. Снегот кој падна вчера го намали присуството...

БИТОЛЧАНИ ЌЕ ГО БЛОКИРААТ ПАТОТ КОН РЕК ПОРАДИ ЗАГАДУВАЊЕТО

Со слоганот „Битола се гуши, Битола умира“, битолчани од четврток до сабота ќе го блокираат патниот правец за РЕК „Битола“. Според објавата на здружението „За нас се работи“ на социјалните мрежи, блокадите се траат од 15 до 17 часот поради енормно загадениот воздух. На овој начин, битолчани сакаат да испратат ултиматум до општина Битола и до Владата за преземање...

НЕ УМИРАЈТЕ ОД РАК, БИТОЛЧАНИ СО ПАРОДИЈА НА ПРЕПОРАКИТЕ ОД ОПШТИНАТА

Општина Битола поради загадениот воздух излезе до препораки граѓаните да го користат јавниот превоз, возилата да не се користат без поголема потреба или повеќе лица да се возат заедно во исто возило. Апелираа до граѓаните правилно да ги користат печките на дрва, да не вршат затоплување на просториите со прегреано отпадно моторно масло, лакирани или обоени отпадоци од дрво...

ЕКОЛОШКИОТ ПЛАН НА ОПШТИНА БИТОЛА ИМА СЀ ОСВЕН ПОДАТОЦИ ЗА ЗАГАДУВАЊЕ

На туристички водич наликуваат делови од Локалниот еколошки акционен план што Општина Битола го донесе деновиве. Иако квалитетот на животната средина не зависи од културно-историското наследство, планот содржи обемни информации за античкиот локалитет Хераклеја, старата архитектура, црквите, џамиите. Во него се опишува Хераклеја како епископско седиште, па Големата базилика како градба со монументални размери, се датира кога почнува и...