Тагови Постови тагирани со "рак"

таг: рак

ЏИНОВСКИ РАК УЛОВЕН ВО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

Во езерските води кај каналот Студенчишта кај Охрид, охриѓанецот Тане Србиновски улови џиновски рак. Долг е околу триесет сантиметри, а заедно со пипалките близу половина метар. Рибарите велат дека волку голем примерок досега не е уловен во Охридското Езеро. „Овие денови одам на риболов, особено откако временските прилики се подобрија. Температурите се покачија и најчесто ловам кај каналот на Билјанини Извори. Во...

МАКЕДОНСКИ ЧЕРНОБИЛ БЛИЗУ КУМАНОВО – ДИВА ДЕПОНИЈА СО АРСЕН ГО УБИВА ТАБАНОВЦЕ  

Неколку илјади тони јаловина од затворениот рудник за хром и антимон во Лојане, со децении ги труе жителите на кумановското село Табановце и поширокиот регион во северниот дел на државата. Отпадот содржи висока концентрација на арсен и претставува голема опасност за здравјето на луѓето и животната средина. Дивата депонија се наоѓа на местото на некогашната топилница за руда до...

ОД ЗАГАДЕН ВОЗДУХ СЕ 30 ОТСТО ОД СМРТНИТЕ СЛУЧАИ

Аерозагадувањето е главен ризик фактор за смрт кај 25 отсто од смртните случаи од срцеви и мозочни удари и кај 4,6 отсто од починатите пациенти со рак на бели дробови,  покажале анализите на Институтот за јавно здравје, правени врз база на меѓународни студии и согласно препораките на Светската здравствена организација (СЗО). Според овие анализи, ако загадувањето на воздухот се намали...

2.044 БИТОЛЧАНИ ЛАНИ СЕ ЛЕКУВАЛЕ ОД РАК ВО БИТОЛА

Дури 2044 битолчани минатата година биле стационарно лекувани од малигни заболувања во битолската болница. Оваа загижувачка бројка ја соопшти Центарот за јавно здравје за битолската телевизија Орбис. Според евиденцијата на оваа установа, во периодот од први јануари до 31 декември 2015 година во болницата во Битола од малигни заболувања биле лекувани 768 мажи и 1.276 жени. Поради болеста пациентите од...