Тагови Постови тагирани со "родители"

таг: родители

270 УЧЕНИЦИ ОД ЛАЖАНИ БОЈКОТИРААТ НАСТАВА ОТИ ШКОЛОТО СЕ РАСПАЃА

Се додека не се санира катастрофалната состојба во основното училиште „Мирче Ацев“ во долненското село Лажани, околу 270 ученици нема да следат настава. Оваа е одлука на нивните родители, откако пред 3 месеци пропаднал нивниот обид за решавање на проблемот со локалните власти. „Ние се сертнавме со градоначалникот на Општина Долнени на почетокот на октомври. Побаравме да се преземат мерки,и...

ДВАЈЦА ЛОГОПЕДИ НА 200.000 ЖИТЕЛИ, А СЕКОЕ ВТОРО ДЕТЕ ИМА ПРОБЛЕМ СО ГОВОРОТ

32-годишната Даниела С. од Струмица мора да плаќа приватни часови за отстранување на пречките во говорот кај своето дете, оти тешко може да дојде до термин кај логопедите во Здравствен дом во Струмица. Нејзиниот 4-годишен син прозборел пред половина година, но сѐ уште тешко поврзува слогови, а камоли прости реченици.  Биле на преглед, детето  е здраво но кај него...

32 ОТСТО НАСТАВНИЦИ И РОДИТЕЛИ НЕ ОДОБРУВААТ МЕШАЊЕ ВО ШКОЛО НА ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ СО РЕДОВНИТЕ УЧЕНИЦИ

Во Македонија во моментов во основните училишта се запишани 2.235 ученици со попреченост, од кои 1.902 ученика учат во редовни паралелки, заедно со останатите деца, додека 335 ученици со попреченост, учат во посебни паралелки. Како што истакна Заменикот-народен правобранител Васка Бајрамовска – Мустафа на денешната презентација на Извештајот од истражувањето за вклученоста на децата со посебни потреби во редовното...

ЗАКОНСКИ ДА СЕ ЗАБРАНАТ МАЛОЛЕТНИЧКИТЕ БРАКОВИ, БАРА РОМА С.О.С.

Итна измена на законската регулатива со што ќе се забрани склучување брачни заедници на млади момчиња и девојки, пред да наполнат 18 години, побара невладината организација „РОМА С.О.С.“ од Прилеп, на денешната јавна дебата во присуство на претставници на многу државни институции. Малолетничките или попознати како „детски“ бракови, треба итно да бидат стопирани во заедницата, но без измени на...

ТЕТОВСКИТЕ УЧЕНИЦИ УШТЕ СЕДАТ ДОМА, ДИРЕКТОРОТ БАРА НОВО ТЕХНИЧКО РЕШЕНИЕ

Нема техничка можност тетовската гимназија да работи во три смени. Иако ова, како времено решение, беше договорено минатата недела по протестот на учениците од македонските паралелки, произлезе дека ваквиот вид настава не можно да се реализира. Дотогаш, учениците од македонските паралелки седат дома, а професорите и директорот на гимназијата бараат други технички решенија за продолжување на наставата. “Иако на средбата...