Тагови Постови тагирани со "Табановце"

таг: Табановце

МИГРАНТИ ОД ТАБАНОВЦЕ ВРАТЕНИ ВО ГРЦИЈА

47 мигранти, главно семејства од Сирија и Ирак, од транзитниот центар во Табановце вратени се во Грција. Меѓу мигрантите имало 30 деца, кои со своите родители во државата влегле илегално пред 5-6 месеци. Транспортот бил организиран ноќеска во 3 часот по полноќ со автобус од МВР, кога мигрантите биле  однесени на граничниот премин Богородица. Потоа пешки ја поминале границата и...

БЕГАЛЕЦ ПРЕМРЗНАЛ ВО ЦИСТЕРНА ПАТУВАЈЌИ СО ВОЗ ДО ТАБАНОВЦЕ

Млад бегалец од Алжирец премрзнал во цистерна за превоз на хемикалии во товарен воз кој сообраќал од Гевгелија кон Србија, додека се обидувал нелегално да ја помине македонско-српската граница. Мигрантот бил откриен од граничната полиција на Табановце и предаден во кампот, каде се пожалил дека му било многу студено додека патувал и има проблеми со нозете. „Претставници на Црвениот крст...

БЕБЕ СЕ РОДИ ВО КАМПОТ ТАБАНОВЦЕ, РОДИТЕЛИТЕ 11 МЕСЕЦИ ЗАГЛАВЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА

На истоштените лица на бегалците во кампот Табановце, шест дена насмевки им изнудува бебе на брачен пар кој веќе 11 месеци живее тука. Иљаз се родил на 13 јануари во болницата во Куманово, но само два дена подоцна неговата мајка, 32-годишната Ширин Курди од Сирија, инсистирала да се врати во кампот, за може да се грижи и за другите...

ЗАМРЗНА ХРАНАТА ВО ЗАГЛАВЕНИТЕ КАМИОНИ НА ТАБАНОВЦЕ, ШТЕТА НАД 10.000 ЕВРА

Повеќе од 10.000 евра штета претрпеа дел од сопствениците на камиони што беа заглавени на царинскиот терминал Табановце, поради нерасчистениот снег. Еден од увозниците на овошје и зеленчук за кванташкиот пазар во Скопје, кажува дека стоката што била во камионот е целосно измрзната и мора да ја фрли. „Ние што увезуваме прехрамбени производи, пред сѐ овошје и зеленчук, имаме најголема...

НАД 50 КАМИОНИ ЗАГЛАВЕНИ ВО СНЕГ НА ТЕРМИНАЛОТ ТАБАНОВЦЕ

Над 50 камиони натоварени со стока трет ден поради невремето се заглавени на терминалот на граничниот премин Табановце на македонско-српската граница. Бизнисмени се жалат дека поради тоа што терминалот е затрупан со снег и не се чисти товарните возила не можат да го продолжат движењето, а стоењето во место само повеќе ги вкопува возилата во наносите од силниот ветер. „Од...

ДЕЦАТА ОД БЕГАЛСКИТЕ КАМПОВИ ДОБИЈА ИМЕ И ЛИК ПРЕКУ БУДЕН ТЕАТАР

Скопскиот Буден театар, пред Нова година имаше премиера на една претстава со драгоцености.  “Писмо никому” работена по текст на светски признатиот холандски автор на детска литература, Тоон Телехан, а во режија и координација на основачот на Буден театар, Милиана Ленак, е претстава создадена од децата бегалци кои се сместени во трназициските центри на Табановце, и кои не смеат да...

МАКЕДОНСКИ ЧЕРНОБИЛ БЛИЗУ КУМАНОВО – ДИВА ДЕПОНИЈА СО АРСЕН ГО УБИВА ТАБАНОВЦЕ  

Неколку илјади тони јаловина од затворениот рудник за хром и антимон во Лојане, со децении ги труе жителите на кумановското село Табановце и поширокиот регион во северниот дел на државата. Отпадот содржи висока концентрација на арсен и претставува голема опасност за здравјето на луѓето и животната средина. Дивата депонија се наоѓа на местото на некогашната топилница за руда до...

НИЗ МАКЕДОНИЈА САМИ МИНАЛЕ 18.349 ДЕЦА БЕГАЛЦИ, СО СЕМЕЈСТВАТА ОФИЦИЈАЛНО СЕ ОБЕДИНИЛЕ САМО ТРИ

Од јуни 2015  досега, според МВР, во Македонија како бегалци допатувале 18.349 деца без родител или старател.  Процедурите налагаа на ваквите деца, поради опасноста од трговија со луѓе,  да не им се дозволи да го продолжат патот туку да бидат задржани кај нас, да им се одреди старател кој понатаму ќе доенесе одлука што е најдобро за детето.  Искуството...

ДЕТЕ БЕГАЛЕЦ БЕЗ РОДИТЕЛИ ЧЕТИРИ ДЕНА СЕДЕЛО САМО ВО ТАБАНОВЦЕ

Првата детска амбасада во светот Меѓаши алармира дека во Транзитниот центар Табановце престојуваат деца кои се илегално влезени државата, немаат придружба и илегално престојуваат кај нас пред очи на полицијата и надлежните служби. При редовните посети што ги прават на Транзитниот центар Табановце, Меѓаши констатирале дека во континуитет имало најмалку по едно дете без придружба и со илегален статус. Последниот...