Тагови Постови тагирани со "Врховен суд"

таг: Врховен суд

НОВ РАСПОРЕД И ВО ВРХОВНИОТ СУД, ЗА СИТЕ КРИВИЧНИ ПРЕДМЕТИ ЌЕ ОДЛУЧУВА В.Д. ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА БАЈЛОЗОВА

И во Врховниот суд, исто како и во Основниот суд Скопје 1 е направена нова распределба на судиите во најважните оддели. Новиот распоред денеска бил дистрибуиран до судиите. В.д. претседателката на Врховниот суд Снежана Бајлозова според новиот годишен распоред на судиите иако е избрана како граѓански судија во Врховниот суд, се распоредила во најважниот, Кривичниот совет на највисокиот суд во Македонија на местото...

АПЕЛАЦИОНИОТ СУД ОДБИ ДА ЈА ВРАТИ ВО СИЛА ЗАБРАНАТА НА ТРАМП ЗА ВЛЕЗ НА МУСЛИМАНИ

Федерален апелационен суд одби да ја врати во сила забраната на американскиот претседател Доналд Трамп за влез во САД на граѓани од седум земји со доминантно муслиманско население, нанесувајќи уште еден правнички удар на новата имигрантска политика на новата администрација во Вашингтон. Со едногласна одлука, судскиот совет од Федералниот апелационен суд во Сан Француско одби да ја поништи одлуката на...

УПРАВНИОТ СУД ГИ ОДБИ ТУЖБАТА И ВРЕМЕНАТА МЕРКА ЗА СТОПИРАЊЕ НА ИЗБОРОТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ВРХОВНИОТ СУД

Управниот суд ги одби тужбата на судијката Лидија Неделкова за повторување на вонредното оценување на Судскиот совет и барањето за времена мерка за стопирање на изборот на претседател на Врховниот суд. Судскиот совет постапката за избор на претседател на највисокиот суд, ја продолжува натаму. Најсериозен кандидат на Советот е в.д.претседателката на Врховниот суд Снежана Бајлозова, на која при вонредното...

УПРАВЕН СУД РЕШАВА ЗА ОСПОРЕНИОТ ИЗБОР НА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ВРХОВНИОТ СУД

Тужбата на експретседателката на Врховниот суд Лидија Неделкова против начинот како е оценета, против вонредното оценување на кандидатите за претседател на Врховниот суд и против тоа што Судскиот совет не ѝ ги зел предвид трудовите објавени во странски списанија со меѓународен импакт фактор, е примена во петокот и е веќе распоредена кај управен судија, потврди за САКАМДАКАЖАМ.МК претседателката на...

НЕДЕЛКОВА ГО ТУЖИ СУДСКИОТ СОВЕТ ПРЕД УПРАВНИОТ СУД

Поднесена е првата тужба од судија против Судскиот совет - Лидија Неделкова, експретседателката на Врховниот суд и еден од кандидатите за нов мандат, денеска го даде Судскиот совет пред Управниот суд по неколку основи. Неделкова пред Управниот суд ја оспорува законитоста на постапката за избор на претседател на Врховниот суд на Република Македонија. Неделкова ги спори како неуставни огласот во...

ВРХОВНИОТ СУД НЕ РАСПРАВА ЗА БАРАЊЕ НА СЈО, ОТИ КРИВИЧНИОТ СУД НЕ ДАВА ЗАПИСНИК ОД „ПУЧ“

Основниот суд Скопје 1 уште не му го дава на Специјалното јавно обвинителство Записникот од спогодбата на осудениот Звонко Костовски од случајот „Пуч“, со која тој признава дека извршил кривично дело. Со тоа, Врховниот суд и натаму е спречен да закаже и да одржи седница по Барањето за заштита на законитоста на оваа спогодба, кое го поднесе СЈО. Специјалното јавно...

СУДСКИОТ СОВЕТ НЕ ЈА ПРИМИ НЕДЕЛКОВА НА СЕДНИЦА, ОЦЕНУВАЊЕТО НА СУДИИТЕ ЗАТВОРЕНО ЗА НОВИНАРИТЕ

Претседателот на Судскиот совет Зоран Караџовски на денешната седница не го ни стави на дневен ред барањето на експретседателката на Врховниот суд Лидија Неделкова расправата по приговорот за нејзиното бодување да биде јавна. Оттаму, таа не беше ни повикана на денешната седница, а за време на оваа точка по приговорите на незадоволните кандидати за претседатели на Врховниот и на...

ЛИДИЈА НЕДЕЛКОВА БАРА СООЧУВАЊЕ СО СУДСКИОТ СОВЕТ ПРЕД НОВИНАРИ 

Експретседателката на Врховниот суд Лидија Неделкова најави дека утрово, пред почетокот на седницата на Судскиот совет на која ќе се разгледуваат приговорите од кандидатите за претседатели на судовите кои се незадоволни од вонредното оценување, ќе побара да присуствува лично, но ќе бара и јавност на седницата. Неделкова за САКАМДАКАЖАМ.МК изјави дека дека писменото барање до Судскиот совет ќе го поднесе час-два пред...

ЕКСПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА ВРХОВЕН СУД ЛИДИЈА НЕДЕЛКОВА ПОД ЗАКАНА ЗА РАЗРЕШУВАЊЕ ОД СУДИЈА

Доскорешната претседателка на Врховниот суд Лидија Неделкова, откако се кандидирала за повторен мандат во највисокиот суд, добила три претставки пред Советот за утврдување на факти за разрешување на судија. Претседателот на Советот за утврдување на факти Сашо Поцевски за САКАМДАКАЖАМ.МК потврди дека против неа се водат три претставки, дека сѐ уште се работат и сѐ уште за нив нема...

СУДИЈКАТА ЗА ШАМАРИТЕ ШТО ГИ НАРАЧУВАШЕ ГРУЕВСКИ ИЗБРАНА ЗА В.Д. ПРЕТСЕДАТЕЛ НА КРИВИЧНИОТ СУД

Судијката Татјана Михајлова, кај која се падна обвинението против поранешниот премиер Никола Груевски за насилство во општина Центар и нарачаните шамари за Андреј Жерновски, е назначена за в.д. претседател на Основен Суд Скопје 1 на денешната седница на Судскиот совет. Таа ќе го води судот до изборот на нов претседател. За в.д. претседател на Врховен суд, пак, избрана е Снежана...