Тагови Постови тагирани со "зеленило"

таг: зеленило

ЗЕЛЕНИОТ КАТАСТАР КОЦЕ НЕ ГО НАПРАВИ НИ ДО КРАЈ НА 2016

Две години градските власти вложуваат пари во изработка на Зелeн катастар за Град Скопје, но никако да го направат. Градоначалникот на Скопје Коце Трајановски лани, на почетокот на годината, уверуваше дека сите дрвја и сето зеленило во Скопје ќе бидат пребројани и документирани најдоцна до крајот на годината. Тоа не се случи, а нов рок за комплетирање на катастарот...

ВОЛОНТЕРИ ПРАВАТ ПОПИС НА ДРВОРЕДИТЕ ВО ДЕБАР МААЛО

Граѓанската иницијатива „Во одбрана на Дебар Маало“ ги попишува дрворедите во Дебар Маало во строгиот центар на Скопје. Активисти од иницијативата, на доброволна база, ги бројат дрвјата, мерат колку се дебели, запишуваат во каква состојба се и на мапа ја забележуваат точната локација на секое дрво поединечно. Пописот доаѓа по неколкуте легални сечи во Центар, кога за потребите на Општината ЈП...

РАБОТИЛНИЦА ЗА ЧИТАЊЕ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАНОВИ УТРЕ ВО БУЊАКОВЕЦ

Здружението на граѓани Плоштад Слобода утре во Железничката зграда во Буњаковец во Скопје организира работилница за читање урбанистички планови. Посетителите ќе добијат стручни инструкции за читање на детални урбанистички планови, а најавена е и дискусија околу потребата од јавност и учество во процесите на просторно планирање. „Работилницата е наменета за оние кои мислат дека маалото и градот им го уредуваат...

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ПО ПЕТТИ ПАТ ГО ОДБРАНИЈА ПАРКОТ ВО ТАФТАЛИЏЕ

Само една недела откако жителите по четврти пат го одбранија паркот во Тафталиџе, утрово повторно дојдоа багери и камиони со намера да почнат да копаат темели за изградба на петкатница во паркот на улица Букурешка. Граѓаните, главно пензионери, повторно се мобилизираа и ги спречија работниците и механизацијата да почнат со работа.Жителите на овој дел од градот досега неколку пати...