KLLAP 650 MILION

1 Ambasadori amerikan Xhes Bejli tha se në 15 vitet e fundit,nga  buxheti i SHBA-së janë shpenzuar 55 milionë dollarë për reformën e gjyqësorit dhe policisë në Maqedoni. “Më shumë se 600 gjyqtarë, 300 prokurorë publikë, 150 avokatë dhe më mbi 2,000 efektivë policie kanë përfituar nga kjo ndihmë", ka thënë Bejli. Po ne, valle kemi ndonjë përfitim? Nëse Amerika...

PA SHPALLJE

1 Në fjalimin e Ilindenit, Gjorge Ivanovi tha se çdo brez ka sakrifikuar diçka. Dhe kërkoi që ky brez të sakrofikojë duke heshtur. Kështu e mendon presidenti sakrificën tonë: “Tani është koha për të qenë të përmbajtur dhe të përgjegjshëm, prej çka varet jo vetëm zgjidhja e krizës, por edhe e ardhmja e Maqedonisë.” Këtë e thotë një president që, në...

GJOLE TË PAGUAJË

1 Gruevski bëri edhe një vepër tjetër heroike. U paraqit para Prokurorisë Speciale si i dyshuar në lëndën “TNT” për rrënim të objektit Kozmos për qëllime hakmarrjeje politike. Kjo është lënda që mbajmë mend nga bombat pas deklaratave legjendare të Gruevskit “Mile mu kujtua”, “E bëri në brekë”, “Si thua ta ndryshojmë planin urbanistik”  dhe “Menjëherë me dinamit- mos...

NUSE ÇEÇENE

1 E hajde tash, të shkojmë në pushim, mjaft tallemi në këtë vapë. Marrëveshja sa për marrëveshje është arritur. Si duken marrëveshjet në Maqedoni, madje edhe në jetën private? Shihemi nesër në ora 9? Ok, shihemi. Shihemi, sigurt? Po, po, shihemi, po më merr edhe njëherë të dëgjohemi. Po kështu edhe katër partitë në krye me ambasadorët e SHBA-së dhe...

MISTER ERIKSON

1 Nëse Goce Dellçevi botën e ka parë si një fushë gare kulturore midis popujve, VMRO e Nikolla Gruevskit sheh Maqedoninë si një fushë gare teknologjike botërore të pajisjeve për përgjim. Kanë shkatërruar dy sisteme, nuk e dimë çfarë kanë qenë ato sisteme, në bombat dëgjuam për pajisje izraelite, PSP zbuloi se ka pasur pajisje britanike, dhe këtë javë...

SOROSI DHE KATICA

1Vetëm deri para një muaj, Nikolla Gruevski kërkonte nga trupi votues që t’i sigurojë 63 deputetë, që të mos mund ta shantazhojë askush. U shpiku federalizime, kantonizime, dygjuhësi e shtet binacional dhe i frikësonte se fëmijët do të duhet të mësojnë gjuhën shqipe. Ndërsa tani, në intervistën të publikuar me katër vazhdimësi, tregon se ai nuk është nacionalist, se...

NjNSh për PSUKM

1 VMRO-DPMNE-ja qeverisëse na mbajti një leksion edukativ të gjithëve, nëpërmjet aksionit që ndërmori kundër Universitetit. Si të shkonte e gjitha sipas manualit. Në fillim, njësitë policore me armatim të rëndë, sikur të ishin duke ndjekur terrorista të ISIS-it, para dy javësh u futën me forcë në Universitet për të arrestuar shtatë profesorë të dyshuar për rryshfet.  Më pas, profesorëve...

KESH ANALIZA

1Shfrytëzuesit e Kuzhinës popullore në Kumanovë dhe Staro Nagoriçanë kanë mbetur pa shujtën e tyre të përditshme, sepse Qendra për Punë Sociale nuk ka lidhur marrëveshjen me kompaninë që gatuan ushqimin. Ata thonë se kontrata e vjetër ka skaduar dhe se nuk është firmosur kontrata e re për shkak të gjendjes në vend. Fillimisht kanë ndryshuar ministrat, e tani...

ELEMENT AD-HOK

1 Katër elemente që nuk bashkohen dot kërkojnë elementin e pestë që ta shpëtojnë demokracinë e Maqedonisë. Nuk është skenar për fantashkencë, ky. Është një trup ad-hok, në njëfarë mënyrë shumë i rëndësishëm, i cili duhet të përcjellë raportimin e mediave në Maqedoni para zgjedhjeve. Këto katër elemente vazdimisht kërkojnë si shtesë një element të pestë ad-hok, që sistemi...

ALI ANALIZIRA  

1 Kështu pra. Të jeni të qetë. Nuk do të ketë federalizmi. Nuk do të ketë kantonizim. Do të ketë vetëm dashuri besnike mes Nikolla Gruevskit dhe Ali Ahmetit. Duke pasur parasysh se Gruevski në 11 dhjetor doli pak më erbap nga partneri shumëvjeçar. E me përrallat e tmerrshme të federalizmit dhe kantonizimit bleu pak më tepër kohë, në...