Категорија: Култура

1 2 3 127 10 / 1267 НАПИСИ
„АНЕТ“ НА ЛЕОС КАРАКС ЌЕ ГО ОТВОРИ КАНСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ НА 6 ЈУЛИ

„АНЕТ“ НА ЛЕОС КАРАКС ЌЕ ГО ОТВОРИ КАНСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ НА 6 ЈУЛИ

Филмот „Анет“ на Леос Каракс со Марион Котијар и Адам Драјвер ќе го отвори годинашниот Кански филмски фестивал на 6 јули. „Анет“ ќе има светска премие ...
МАКЕДОНСКАТА УМЕТНОСТ ОД 1970-ТЕ И 1980-ТЕ ПРЕТСТАВЕНА ПРЕКУ 52 АВТОРА НА МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА ВО МСУ

МАКЕДОНСКАТА УМЕТНОСТ ОД 1970-ТЕ И 1980-ТЕ ПРЕТСТАВЕНА ПРЕКУ 52 АВТОРА НА МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА ВО МСУ

„Главните пунктови на македонската ликовна уметност во 70-те и 80-те години“ е насловена изложбата која од утре ќе биде поставена во Музејот на соврем ...
АРХИТЕКТИТЕ ЌЕ МУ ПОМАГААТ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА ВО ЗАШТИТАТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

АРХИТЕКТИТЕ ЌЕ МУ ПОМАГААТ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА ВО ЗАШТИТАТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Архитектите ќе бидат вклучени во заштитата на недвижното културно наследство во земјава, според меморандумот кој денеска го потпишаа министерката за к ...
ШПАНСКИОТ ПОЕТ И ЛАУРЕАТ НА СВП ХУСТО ХОРХЕ ПАДРОН ПОЧИНА ОД КОВИД-19

ШПАНСКИОТ ПОЕТ И ЛАУРЕАТ НА СВП ХУСТО ХОРХЕ ПАДРОН ПОЧИНА ОД КОВИД-19

Шпанскиот поет Хусто Хорхе Падроn, лауреат на Струшките вечери на поезијата (СВП) во 1990 година, почина денес на 77 години во болница во Мадрид по ко ...
ОД КОВИД-19 ПОЧИНА ЛЕГЕНДАРНИОТ СРПСКИ КОМПОЗИТОР ЗОРАН СИМЈАНОВИЌ, АВТОР НА МУЗИКАТА НА „НАЦИОНАЛНА КЛАСА“, „МАРАТОНЦИТЕ..“, „ВАРИОЛА ВЕРА“, „БАЛКАН ЕКСПРЕС“

ОД КОВИД-19 ПОЧИНА ЛЕГЕНДАРНИОТ СРПСКИ КОМПОЗИТОР ЗОРАН СИМЈАНОВИЌ, АВТОР НА МУЗИКАТА НА „НАЦИОНАЛНА КЛАСА“, „МАРАТОНЦИТЕ..“, „ВАРИОЛА ВЕРА“, „БАЛКАН ЕКСПРЕС“

Легендарниот српски композитор Зоран Симјановиќ почина од последиците на коронавирусот на 75 години. Тој беше во болница последните две недели, а од к ...
ОД КОВИД-19 ПОЧИНА ШТИПСКИОТ УМЕТНИК МЕТОДИ АНДОНОВ, АВТОР НА ЛОГОТО И ПЛАКЕТАТА НА МАКФЕСТ

ОД КОВИД-19 ПОЧИНА ШТИПСКИОТ УМЕТНИК МЕТОДИ АНДОНОВ, АВТОР НА ЛОГОТО И ПЛАКЕТАТА НА МАКФЕСТ

По компликации од ковид-19 вчера во Штип почина ренмираниот уметник Методи Андонов, на 75 години. Тој на 11 март годинава го прими големото признание ...
ПРОГЛАСУВАЊЕТО НА ПОШТА ЗА ЗАГРОЗЕН СПОМЕНИК Е СОС АЛАРМ ДО ВЛАДАТА, НО И ДО МЕЃУНАРОДНАТА ЗАЕДНИЦА, ВЕЛИ ЕВРОАМБАСАДОРОТ ГИР

ПРОГЛАСУВАЊЕТО НА ПОШТА ЗА ЗАГРОЗЕН СПОМЕНИК Е СОС АЛАРМ ДО ВЛАДАТА, НО И ДО МЕЃУНАРОДНАТА ЗАЕДНИЦА, ВЕЛИ ЕВРОАМБАСАДОРОТ ГИР

Влегувањето на Централната пошта во Скопје на листа на 7 најзагрозени споменици во Европа за 2021 е испраќање на СОС аларм до сите, до Владата, граѓан ...
ЗГРАДАТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ПОШТА ВО СКОПЈЕ ВЛЕЗЕ НА ЛИСТАТА 7 НАЈЗАГРОЗЕНИ СПОМЕНИЦИ ВО ЕВРОПА

ЗГРАДАТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ПОШТА ВО СКОПЈЕ ВЛЕЗЕ НА ЛИСТАТА 7 НАЈЗАГРОЗЕНИ СПОМЕНИЦИ ВО ЕВРОПА

Зградата на Централната пошта во Скопје е на листата 7 најзагрозени споменици во Европа за 2021. Листата, што ја составува европската организација Евр ...
ПРАЌАЈТЕ ПИСМА СО ПОШТЕНСКАТА МАРКА НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ, ДА ЈА ПРОШИРИМЕ НИЗ ЦЕЛ СВЕТ, ВЕЛИ МАКРАДУЛИ

ПРАЌАЈТЕ ПИСМА СО ПОШТЕНСКАТА МАРКА НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ, ДА ЈА ПРОШИРИМЕ НИЗ ЦЕЛ СВЕТ, ВЕЛИ МАКРАДУЛИ

Пригодна поштенска марка со ликот на Блаже Конески од денеска е пуштена во оптек, во чест на 100-годишнината од раѓањето на кодификаторот на македонск ...
ОД КОВИД-19 ПОЧИНА ЛИНГВИСТОТ И НАУЧНИК ТРАЈКО СТАМАТОСКИ

ОД КОВИД-19 ПОЧИНА ЛИНГВИСТОТ И НАУЧНИК ТРАЈКО СТАМАТОСКИ

Еминентниот македонски лингвист и научник Трајко Стаматоски почина денес на 96 години, соопшти Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици. ...
1 2 3 127 10 / 1267 НАПИСИ