70 FAMILJE NË KARPOSH TË KUMANOVËS MBETËN PA QASJE NË SHTËPITË E TYRE SEPSE SHTETI E PRIVATIZOI RRUGËN

70 FAMILJE NË KARPOSH TË KUMANOVËS MBETËN PA QASJE NË SHTËPITË E TYRE SEPSE SHTETI E PRIVATIZOI RRUGËNNë vitin 2015, Ministria e financave lëshoi ​​një miratim për denacionalizimin e pronës. Banorët nuk e dinin fare që kishte një procedurë të tillë, as që ishte marrë një vendim për të mbyllur rrugën.

Shtatëdhjetë familje në vendbanimin e Kumanovës Karposh kërkojnë që Komuna e Kumanovës të kthejë rrugën, të cilën më shumë se 5 vjet më parë shteti e denacionalizoi, duke i lënë ata në një rrugë pa krye, pa qasje në shtëpi dhe pa daljen e vetme në rrugën kryesore të lagjes dhe qytetit. Rruga 172 lidh gjashtë- shtatë rrugë anësore, të cilat tani përfundojnë në një rrugë pa krye. Banorët kalojnë nëpër tokë private për të arritur në shtëpitë e tyre dhe përballen me probleme të mëdha çdo ditë.

“Në këtë rrugë ka 40-50 shtëpi , në disa shtëpi 2-3 familje, që do të thotë se mbi 70 familje janë pa rrugë. Ne nuk mund të dalim në autostradën që të çon në Kriva Pallankë dhe nuk kemi mundësi tjetër për hyrje dhe dalje. “Unë kam tre fëmijë, në këto shtëpi ka mbi 50 fëmijë që shkojnë në shkollë dhe kalojnë kohë këtu,” tha Hristina Kolev, një banore e kësaj rruge.

Parcelat në këtë vendbanim në vitin 1978 u shitën nga Komuna e Kumanovës në një konkurs publik. Në atë kohë, ishte një rrugë e shënuar në plan me një gjerësi prej 9 metrash në tokën shtetërore. Në vitin 2015, Ministria e financave lëshoi ​​një miratim për denacionalizimin e pronës. Banorët nuk e dinin fare që kishte një procedurë të tillë, as që ishte marrë një vendim për të mbyllur rrugën. Ata dyshojnë se dikush në Komunë ka mbyllur sytë para këtij vendimi, sepse besojnë se duhet të dinin se çfarë po ndodh me pronën në territorin e tyre.

Parcelat në këtë vendbanim në vitin 1978 u shitën nga Komuna e Kumanovës në një konkurs publik.

“Ne nuk e dinim, dhe as ndonjë nga institucionet nuk doli në terren për të kryer matje. Po të kishin ardhur, do ta kishin parë që bëhet fjalë për një rrugë. Në ekstraktin për parcelat kadastrale, ku ndodhet ndërrimi i pronarit, do të shihni se parcelat në të cilat gjendet rruga ishin pronë e Republikës së Maqedonisë, aty është shkruar qartë rruga. Pra, dikush ose nuk i ka parë fare dokumentet para se të denacionalizohet rruga, ose qëllimisht dhe me vetëdije ka anashkaluar ligjin. Unë mendoj se është kjo e fundit. ” Në ligj theksohet qartë se çfarë mund të denacionalizohet dhe çfarë jo,” shtoi Kolev.

Qytetarët kanë marrë vesh për rrugën e privatizuar krejt rastësisht, kur i kërkuan Komunës ta asfaltonte. Situata u përshkallëzua kur pronari vendosi një trung në rrugë, ndërsa tjetri tela për të mos shkuar në tokën e tij. Tani ata kalojnë nëpër një shteg të ngushtë përmes të cilit nuk mund të hyjë asnjë ambulancë ose zjarrfikës.

Banorët patën disa takime me përfaqësuesit lokalë dhe kryetarin e komunës, dhe organizuan disa protesta para Komunës. Ata u premtojnë vazhdimisht se problemi do të zgjidhet shpejt, por deri më tani pa sukses.

“Ekziston një zgjidhje. Vullneti i mirë i kryetarit të komunës dhe partisë së tij. Të miratojë mjetet, të bëjë një projekt dhe të zgjidhet ky problem sa më shpejt të jetë e mundur. Jo vetëm për të premtuar, por për të bërë diçka konkrete. Komuna është ajo që e krijoi problemin, jo vetëm ky kryetar komune, por edhe ai i mëparshmi. Por dikush duhet ta zgjidhë atë. “Ne duhet të fillojmë diku,” tha Vele Krstevski.

Qytetarët kanë marrë vesh për rrugën e privatizuar krejt rastësisht, kur i kërkuan Komunës ta asfaltonte

Komuna e Kumanovës thotë se buxheti për këtë vit siguron fonde për shpronësim, në përputhje me Planin e programeve zhvillimore të Komunës së Kumanovës për vitin 2021. Jozyrtarisht, Komuna i ka ofruar pronarit të blejë tokën, por ai ka kërkuar një shumë joreale parash, e cila nuk korrespondonte me vlerën e tregut dhe për këtë arsye ata nuk ranë dakord. Tani, e i gjithë procesi do të ndjekë një procedurë të rregullt.

“Dokumentacioni i projektit është përgatitur nga “Kumanovo plan”, i cili është aprovuar nga Komuna e Kumanovës. Procedura për shndërrimin e tokës bujqësore në tokë ndërtimore është në zhvillim e sipër, dhe pastaj do të pasojë procesi i shpronësimit”, u përgjigjën ata shkurtimisht në njoftimin e Komunës së Kumanovës.

Banorët e pranojnë këtë premtim me rezerva dhe thonë se para çdo zgjedhje për politikanët problemi i tyre është prioritet momental, dhe sapo vijnë në pushtet, e harrojnë.

Pronari i tokës thotë se ai gjithashtu dëshiron që problemi të zgjidhet sa më shpejt që të mos i duhet të zihet me fqinjët, por ai është i gatshëm të shesë vetëm gjysmën e pronës së tij dhe propozon që pjesën tjetër t’ia japë pronarit të parcelës tjetër, sepse rruga kalon shumë afër ndërtesës së tij të biznesit dhe objekti i dëmtohet nga automjetet e rënda.

Lagjja Karposh e Kumanovës është një nga gjashtë vendbanimet periferike në Kumanovë, të cilat kanë qenë vendbanime ilegale për tetë vjet, me status të papërcaktuar, sepse nuk janë fshatra, dhe nuk mund të jenë vendbanime urbane sepse nuk janë në Planin e përgjithshëm urbanistik. Në këtë lagje jetojnë mbi 10,000 banorë dhe ndodhet 3 km nga Kumanova. Vitin e kaluar, komuna filloi përgatitjen e planit të ri të përgjithshëm urbanistik. Pas miratimit të Planit të përgjithshëm, për disa vjet, do të krijohen kushtet për miratimin e Planeve të detajuara urbanistike, të cilat do të përcaktojnë edhe atë fushë të planifikimit.

S. NIKOLIQ

Симнете ја мобилната апликација

©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира