FËMIJA NGA MISLESHEVA E STRUGËS QË NUK E PRANONIN NË SPITAL, MË NË FUND DO TË MERRET NËN KUJDESTARINË E SHKOLLËS PËR FËMIJË ME NEVOJA TË VEÇANTA

FËMIJA NGA MISLESHEVA E STRUGËS QË NUK E PRANONIN NË SPITAL, MË NË FUND DO TË MERRET NËN KUJDESTARINË E SHKOLLËS PËR FËMIJË ME NEVOJA TË VEÇANTADjali dymbëdhjetë vjeçar në familjen pesë anëtarëshe Rajcinoski në Misleshevë të Strugës, i cili ka një paaftësi të lehtë në zhvillim, do të merret nën kujdestari në Shkollën fillore speciale "Sv. Kliment Ohridski ” në Novo Selo, Strumicë. (Foto: SDK.MK)

Djali dymbëdhjetë vjeçar në familjen pesë anëtarëshe Rajcinoski në Misleshevë të Strugës, i cili ka një paaftësi të lehtë në zhvillim, do të merret nën kujdestari në Shkollën fillore speciale “Sv. Kliment Ohridski ” në Novo Selo, Strumicë. Ndërhyrja e shërbimeve kompetente vjen pasi SAKAMDAKAZHAM.MK njoftoi më 2 maj se Ilce Rajcinovski dhe gruaja e tij çdo ditë përballen me problemet shëndetësore të djalit të tyre më të vogël Jovan dhe u kërkojnë institucioneve të marrin masa të menjëhershme, sepse ata vazhdimisht kanë refuzuar t’i pranojnë në spital.

Qendra për Çështje Sociale në Strugë ka përfunduar plotësisht procedurën dhe të gjithë dokumentacionin në mënyrë që Jovani të jetë në gjendje të ndjekë mësimet në Shkollën fillore speciale në Novo Selo, dhe do të akomodohet në konvikt, i cili është pjesë e shkollës.

Drejtori i Qendrës ndër-komunale për Çështjet sociale në Strugë Mevmed Halili thotë se akomodimi në këtë lloj shkolle është forma më e përshtatshme e mbrojtjes për Jovanin, sepse së bashku me arsimin e detyrueshëm, institucioni ofron trajtim gjithëpërfshirës, ​​arsimor dhe social dhe aktivitete jashtëshkollore që janë të rëndësishme për zhvillimin e mëtejshëm të saj.

“Kemi rënë dakord me shkollën që ata do të na presin të mërkurën. Jovani do të jetë nën vëzhgim për ca kohë nga shërbimet në shkollë, gjë pas së cilës shpresoj që nga shtatori të regjistrohet dhe të pranohet në procesin arsimor të kësaj shkolle fillore. Akomodimi është në një shkollë me konvikt, kushtet janë të mira. “Është mirë që kemi gjetur një zgjidhje të tillë që është forma më e përshtatshme e mbrojtjes,” tha drejtori Halili.

Në shkollën fillore speciale “Sv. Kliment Ohridski ” në Novo Selo, rreth 50 fëmijë me nevoja të veçanta ndjekin mësimet, dhe disa prej tyre kanë një qëndrim të përhershëm në shkollën me konvikt e cila ka 12 dhoma.

Drejtori Zvonko Angelov thotë se ekipi shkollor i edukatorëve specialë dhe pedagogëve së pari do të monitorojë sjelljen e Jovanit, gjë pas së cilës do të merret një vendim për t’u kujdesur për të.

“Ajo që dimë për momentin është se fëmija është hiperaktiv dhe ka elementë të autizmit, por gjithsesi duhet të vlerësojmë gjendjen e tij. Aktualisht, në shkollën me konvikt ne jemi kujdesur për 25 fëmijë nga i gjithë vendi. Fëmijët e tjerë udhëtojnë. Fëmijët shkojnë në shtëpi gjatë pushimeve. Tani po punojmë për një program të ri të përshtatur për fëmijë të tillë dhe po bëjmë një program të brendshëm të përshtatur për aftësitë e secilit fëmijë. “Socializimi për fëmijë të tillë është më i rëndësishmi nga të gjithë faktorët dhe shpresojmë që Jovan të përfshihet në të gjithë procesin,” tha Angelov.

Familja Rajcinoski jeton në varfëri dhe prindërit e Jovanit folën publikisht në fillim të këtij muaji për problemin me të cilin po përballen. Babai Ilçe ​​dekalori se fëmija i sëmurë i vuri flakën shtëpisë së tyre dy herë, dhe institucionet nuk marrin asgjë për t’u kujdesur për të.

“Shtëpia u dogj përsëri. Për fat të mirë, ne shpejt e kemi shuar zjarrin, vetëm shtrati dhe disa prej orendive janë kapur. Ai na ka djegur dy herë deri më tani. Unë e çova në psikiatri, por ata nuk e pranuan. Mjeku më tha t’i jepja pilula, por ai nuk u qetësua. Shpesh është agresiv, por të afërmit na ndihmojnë. Institucionet duhet të marrin masa. “Ne nuk mund ta trajtojmë më atë,” tha Ilçe në atë kohë.

Vajza e tij Dukadinka gjithashtu ka aftësi të kufizuara në zhvillim. Ajo është heroina e cila iu nënshtrua një transplantimi veshkash në 2011 dhe sot e kësaj dite jeton pa ndihmën e aparateve të dializës. Dukadinka ka nevojë për ilaçe shtesë dhe një dietë të veçantë në mënyrë që të mos humbasë veshkat e dhuruara nga nëna e saj. Ka edhe kosto për ekzaminime mjekësore dhe teste që ai duhet të bëjë rregullisht.

“Ne jetojmë me një pagë, unë kërkoj të gjithë ata që mund dhe duan të ndihmojnë. Unë gjithashtu kam një hua që e mora në mënyrë që të mbuloj shpenzimet për Dukadinkën. “Familjarët e mi më ndihmojnë aq sa munden, por është me të vërtetë shumë e vështirë të mbijetosh,” tha Ilçe në atë kohë.

S. VRENCOVSKA

Симнете ја мобилната апликација

©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира