KLINIKA E FËMIJËVE DUHET TË GJEJË HAPËSIRË QË BABALLARËT TË MUND TË JENË NË SPITAL ME FËMIJËT, REKOMANDOI KOMISIONI KUNDËR DISKRIMINIMIT

KLINIKA E FËMIJËVE DUHET TË GJEJË HAPËSIRË QË BABALLARËT TË MUND TË JENË NË SPITAL ME FËMIJËT, REKOMANDOI KOMISIONI KUNDËR DISKRIMINIMIT"Arsyeja e vetme që një prind mund të mos lejohet të shoqërojë fëmijën e tij në klinikë është sepse nuk është e përshtatshme që prindërit e gjinive të ndryshme të ndajnë dhoma me fëmijët e tyre", shprehet Klinika. (Foto: SDK.MK)

Komisioni për parandalim dhe mbrojtje nga diskriminimi (KPMD) i rekomandoi Klinikës për sëmundje të fëmijëve në Shkup që në afat prej 90 ditësh të heqë praktikën diskriminuese dhe të gjejë një mënyrë për të krijuar kushte që baballarët t’i përcjellin fëmijët e tyre të shtruar në spital në kushte të barabarta dhe të kenë të njëjtin trajtim si nënat e fëmijëve të shtruar në spital. Nëse personi të cilit i drejtohet rekomandimi nuk vepron sipas tij, Komisioni do të paraqesë kërkesë për fillimin e procedurës për kundërvajtje pranë gjykatës kompetente për kundërvajtje. Ky është vendimi i Komisionit, i cili ka përcaktuar se bëhet fjalë për diskriminim të zgjatur të drejtpërdrejtë kur babai nuk mund ta shoqërojë fëmijën e sëmurë në Klinikë, duke shtuar se diskriminimi i zgjatur konsiderohet forma më e rëndë e diskriminimit.

Komisioni ka vepruar në bazë të ankesës së paraqitur nga Shoqata e Juristëve të Rinj të Maqedonisë për shkak të diskriminimit të vazhdueshëm të drejtpërdrejtë në bazë të gjinisë në fushën e shëndetësisë.

Klinika ka njoftuar Komisionin se si institucion publik shëndetësor, vazhdimisht bën përpjekje për të ofruar kushte sa më të mira dhe më të përshtatshme për mbrojtjen dhe kujdesin e shëndetit të fëmijëve, por ka hapësirë të kufizuar në dispozicion, prandaj kushtet hapësinore nuk e lejojnë fizikisht këtë gjë, gjegjësisht ndarjen në dhoma të ndryshme të fëmijëve që shoqërohen nga nëna dhe fëmijëve që shoqërohen nga babai.

Klinika thekson se edhe në një situatë si kjo, kur dhomat e spitalit strehojnë disa persona të shoqëruar nga nënat e tyre, do të ishte e papërshtatshme që në të njëjtën dhomë të ishte dhe një mashkull i rritur, duke pasur parasysh që shoqëruesit kalojnë disa ditë në këto dhoma, pra përdorin tualetet, ndërrojnë rrobat etj. Arsyeja e vetme që një prind mund të mos lejohet të shoqërojë fëmijën e tij në klinikë është sepse nuk është e përshtatshme që prindërit e gjinive të ndryshme të ndajnë dhoma me fëmijët e tyre.

Në vendimin e tij, Komisioni thekson se sipas Ligjit për Parandalimin dhe Mbrojtjen nga Diskriminimi është i ndaluar çdo diskriminim në çfarëdo baze diskriminuese, përfshirë gjininë.

 

B. NESTOROSKA

Симнете ја мобилната апликација

©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира