Таг: Завод и Музеј Битола

1 2 10 / 14 НАПИСИ
СТАРОТО ШКОЛО ВО ЉУБОЈНО КАДЕ СЕ ОДРЖА ПРВИОТ ЧАС ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ГИ ДОБИ ДОЗВОЛИТЕ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА, ОД НОВИОТ ГРАДОНАЧАЛНИК НА РЕСЕН ЗАВИСИ ДАЛИ ПАК ЌЕ БИДЕ ЗАБОРАВЕНО

СТАРОТО ШКОЛО ВО ЉУБОЈНО КАДЕ СЕ ОДРЖА ПРВИОТ ЧАС ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ГИ ДОБИ ДОЗВОЛИТЕ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА, ОД НОВИОТ ГРАДОНАЧАЛНИК НА РЕСЕН ЗАВИСИ ДАЛИ ПАК ЌЕ БИДЕ ЗАБОРАВЕНО

Издадени се заштитно-конзерваторски услови за санација, конзервација и реставрација на старото училиште во село Љубојно, кое е второ во државата по он ...
МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА СЕ ВО ЛОША СОСТОЈБА ОД КОМПЛЕКСНИ ПРИЧИНИ, ВЕЛИ ДИРЕКТОРКАТА НА МУЗЕЈОТ ОТКАКО ВМРО-ДПМНЕ КАЖА ДЕКА СИН Ѝ РАБОТЕЛ НА ТЕРЕН

МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА СЕ ВО ЛОША СОСТОЈБА ОД КОМПЛЕКСНИ ПРИЧИНИ, ВЕЛИ ДИРЕКТОРКАТА НА МУЗЕЈОТ ОТКАКО ВМРО-ДПМНЕ КАЖА ДЕКА СИН Ѝ РАБОТЕЛ НА ТЕРЕН

Комплексни се причините за лошата состојба на дел од мозаиците во Хераклеја и апсурдно е да се тврди дека оштетувањата се резултат токму на откривањет ...
НЕКОГАШНИ ПАЛАТИ, ДЕНЕС КУЌИ ОД ХОРОР ФИЛМОВИ – ПРОПАЃААТ СТАРИТЕ КОНЗУЛАТИ ВО БИТОЛА

НЕКОГАШНИ ПАЛАТИ, ДЕНЕС КУЌИ ОД ХОРОР ФИЛМОВИ – ПРОПАЃААТ СТАРИТЕ КОНЗУЛАТИ ВО БИТОЛА

Конзулска Битола се гордее со Широк Сокак, а само на стотина метри се наоѓа таканаречената Конзулска улица каде се распаѓаат старите конзулати. На нив ...
СПЕЦИЈАЛНИ МАТЕРИЈАЛИ ОД ИТАЛИЈА СЕ КОРИСТАТ ВО КОНЗЕРВАЦИЈАТА НА „СВ. ЃОРЃИ“ ВО КУРБИНОВО ЗА ДА СЕ СОЧУВА МАЛТЕРОТ ОД 12.ВЕК, ВЕЛИ КОНЗЕРВАТОРКАТА ПОЦЕСКА

СПЕЦИЈАЛНИ МАТЕРИЈАЛИ ОД ИТАЛИЈА СЕ КОРИСТАТ ВО КОНЗЕРВАЦИЈАТА НА „СВ. ЃОРЃИ“ ВО КУРБИНОВО ЗА ДА СЕ СОЧУВА МАЛТЕРОТ ОД 12.ВЕК, ВЕЛИ КОНЗЕРВАТОРКАТА ПОЦЕСКА

Доцниме со спасот на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново, но секој ден е драгоцен, сега се работи првата фаза, да помине зимата и конзервацијата продолжу ...
СКРИЕНОТО БОГАТСТВО НА МАКЕДОНИЈА ГИ ВООДУШЕВИ ХРВАТИТЕ, МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА НЕ ДАДЕ ПАРИ ОТИ ИЗЛОЖБАТА ВО ДУБРОВНИК НЕ БИЛА ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС

СКРИЕНОТО БОГАТСТВО НА МАКЕДОНИЈА ГИ ВООДУШЕВИ ХРВАТИТЕ, МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА НЕ ДАДЕ ПАРИ ОТИ ИЗЛОЖБАТА ВО ДУБРОВНИК НЕ БИЛА ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС

Оригинални македонски носии со фасцинантни декорации на везови и бои, кошули, свилени марами, накит и над 200 предмети се изложени во Дубровачки музеи ...
ВЕЌЕ НЕМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ГРАДИ ВО БЛИЗИНА НА ХЕРАКЛЕЈА

ВЕЌЕ НЕМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ГРАДИ ВО БЛИЗИНА НА ХЕРАКЛЕЈА

Градбата на диви објекти во околината на археолошкиот локалитет Хераклеја Линкестис во Битола во иднина ќе биде максимално лимитирана, а на земјоделск ...
БИТОЛЧАНКИ ИМАЛЕ ЛИЧНИ ПЕЧАТИ ПРЕД ПОВЕЌЕ ОД ЕДЕН ВЕК

БИТОЛЧАНКИ ИМАЛЕ ЛИЧНИ ПЕЧАТИ ПРЕД ПОВЕЌЕ ОД ЕДЕН ВЕК

По примерот на француските баронеси и грофици, битолчанки уште пред повеќе од еден век располагале со лични печати-мурови. Меѓу зачуваните примероци с ...
СЛЕПИ ЛИЦА МОЖЕ ДА ГИ ВИДАТ МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА

СЛЕПИ ЛИЦА МОЖЕ ДА ГИ ВИДАТ МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА

Слабовидните битолчани и оние со поголеми оштетувања на видот деновиве за првпат имаа можност лично да се уверат во убавините на фигурите кои со мајст ...
НЕПОЗНАТИОТ БИТОЛСКИ СЛИКАР СЕ ВИКА АЛЕКСАНДАР ЃАКОНОВ И БИЛ ПРЕДОК НА ШПАТО

НЕПОЗНАТИОТ БИТОЛСКИ СЛИКАР СЕ ВИКА АЛЕКСАНДАР ЃАКОНОВ И БИЛ ПРЕДОК НА ШПАТО

Александар Ѓаконов е името на ликовниот гениј чии дела беа неодамна откриени од битолскиот графички уметник Владо Ѓорески - Рафик. Вакви резултати дад ...
ОШТЕТЕН СПОМЕНИКОТ НА ФИЛИП ВТОРИ ВО БИТОЛА

ОШТЕТЕН СПОМЕНИКОТ НА ФИЛИП ВТОРИ ВО БИТОЛА

Споменикот на Филип Втори утрово осамна со оштетен мермерен постамент. Парчињата мермер се расфрлани околу споменикот на плоштадот Магнолија. Засег ...
1 2 10 / 14 НАПИСИ