FONDI SHËNDETËSOR PËR HERË TË DYTË REFUZOI ORCEN NGA KRATOVA, I CILI KA SËMUNDJEN E PARKINSONIT, GJYKATA ADMINISTRATIVE MË KOT KA DHËNË UDHËZIME

FONDI SHËNDETËSOR PËR HERË TË DYTË REFUZOI ORCEN NGA KRATOVA, I CILI KA SËMUNDJEN E PARKINSONIT, GJYKATA ADMINISTRATIVE MË KOT KA DHËNË UDHËZIMEPensioni invalidor i Orces nuk mjafton as për një muaj për ta mbushur kovën me ilaçet që duhet të marrë, ndërsa taksia për në Shkup është 3,600 denarë, të cilën siç na thotë duke folur me vështirësi - ai nuk mund ta përballojë.- bashkëshortët Orce dhe Ubavka Dimitrovi në shtëpinë e tyre në Kratovë (Foto: SDK.MK)

Fondi i Sigurimit Shëndetësor (FSSH), në kundërshtim me vendimin e Gjykatës Administrative, për herë të dytë refuzoi të miratojë fonde për trajtim jashtë vendit për Orce Dimitrovin nga Kratova, një pacient më sëmundjen e Parkinsonit që lëviz me shumë vështirësi.  Megjithëse gjendja e tij po përkeqësohet nga ora në orë, Fondi nuk i dëgjoi neurologët tanë të lartë që trajtimi në Maqedoni mund të shkojë deri këtu dhe se atij i duhet një stimulues në tru, i cili duhet vendosur me një procedurë operative që kryhet jashtë vendit.

Shteti e refuzoi ftohtë 55-vjeçarin Dimitrov, por menjëherë pas publikimit të lajmit në SAKAMDAKAZHAM.MK, kishte njerëz njerëz që kërkonin kontakt me familjen e tij për të dhuruar para dhe për ta ndihmuar atë ta ngadalësonte disi sëmundjen e pashërueshme të Parkinsonit që po i thante trurin dhe që tashmë i ka marrë të folurit, këmbët, lëvizjen.

Bashkëshortëve Orce dhe Ubavka Dimitrovi në betejën e rëndë administrative në FSSH u ofrohet ndihmë juridike falas nga Shoqata e Juristëve të Rinj. Ata ishin tronditur nga mosveprimi i Fondit pas vendimit të Gjykatës Administrative, e cila e bën t’i hapin sytë e të shohin se çfarë kanë shkruar dhe rekomanduar neurologë nga Klinika Universitare e Neurologjisë, pastaj nga spitali “8 Shtatori”, nga institucionet shëndetësore ku Orce është trajtuar për gati 20 vjet.

Ai u diagnostikua me këtë sëmundje në vitin 2004, në moshën 38-vjeçare. Sëmundja e Parkinsonit zakonisht ndodh pas moshës 60 vjeç, por Orce është një përjashtim sepse atij i është shkaktuar nga një goditje në tru në një moshë më të hershme. Në muajt e fundit, sëmundja ka përparuar aq shumë në tru sa që ky njeri shtatmadh përfundoi në një karrige me rrota.

“Autoritetet kompetente që vendosin për kërkesën për trajtim jashtë vendit për Orce Dimitrov nga Kratova nuk kanë vepruar në përputhje me udhëzimet e përcaktuara në Aktgjykimin e Gjykatës Administrative të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Bordi Drejtues i Fondit të Sigurimit Shëndetësor nuk ka bërë një vlerësim gjithëpërfshirës të provave dhe regjistrimeve në këtë lëndë, gjegjësisht të gjithë dokumentacionit mjekësor dhe magjithatë ka miratuar një zgjidhje negative identike me atë të mëparshmen”, thotë Andrijana Markovska nga Shoqata e Juristëve të Rinj të Maqedonisë në lidhje me rastin e të sëmurit rëndë.

Në aktvendimin, Gjykata Administrative u kërkoi autoriteteve kompetente, krahas gjithë dokumentacionit mjekësor, të marrin në konsideratë propozimin e Konsiliumit të NPSH KU të neurologjisë për referim për trajtim jashtë vendit dhe të japin një mendim konkret në lidhje me diagnozën e Orces, si dhe për sa i përket fazës së sëmundjes dhe nëse janë shteruar mundësitë e trajtimit në vendin tonë, me qëllim ndërmarrjen e veprimeve për trajtimin e duhur të mëtejshëm.

“Në vendimin e miratuar më datë 06.03.2023, Bordi Drejtues i FSSH deklaron se e ka dorëzuar të gjithë lëndën te Komisioni mjekësor i shkallës së dytë.  Megjithëse Komisioni deklaron se ka marrë parasysh mendimin e KU për neurologji, ku thuhet se pacienti ka shteruar mundësitë e trajtimit për sëmundjen e Parkinsonit në vend, ai merr një vendim në të cilin thuhet se sipas tyre, konsiliumi ka rekomanduar që të bëhet vlerësim në një qendër të specializuar për çrregullimin e lëvizjes, për të vlerësuar gjendjen aktuale dhe mundësinë terapeutike me stimulim të thellë të trurit ose zëvendësim të vazhdueshëm të Levodopa-carbidopa ”, vë re një detaj të çuditshëm edhe Markovska.

As Bordi Drejtues i FSSH-së dhe as Komisioni në vendim nuk kanë dhënë mendim lidhur me diagnozën dhe fazën e sëmundjes , si dhe nëse janë shteruar mundësitë e trajtimit të vendit tonë sipas kërkesës së Gjykatës Administrative.

“Autoritetet kompetente nuk morën parasysh dhe nuk cituan raportet nga Klinika e Neurologjisë, të cilat u paraqitën me kërkesë dhe më pas përsëri me ankesë, duke deklaruar qartë se gjendja e tij shëndetësore ka vijuar të ketë një përkeqësim progresiv deri në pikën e aftësisë së kufizuar, prandaj ata propozuan ta referonin atë në trajtim jashtë vendit”, reagoi bashkëbiseduesja.

Për shoqatën, lufta e Orces për të marrë mundësinë për t’u trajtuar jashtë vendit nuk përfundon. Kundër këtij vendimi, ai do të ngrejë sërish padi dhe procedimi do të zhvillohet në Gjykatën Administrative.

“Ndërkohë, nëse Orce arrin të mbledhë fonde, pavarësisht se i është vendosur tashmë një diagnozë, ai do ta bëjë atë procedurë diagnostikuese jashtë vendit në mënyrë që të mos jetë pengesë që Fondi të marrë përsëri një vendim negativ. Si njerëz të thjeshtë në fushën mjekësore, e kemi të qartë  se çdo pacient, pa marrë parasysh se për çfarë ndërhyrjeje referohen, ndjek një seri testesh para se t’i nënshtrohet operacionit. Por kjo nuk duhet të jetë pengesë që pacienti t’i miratohet trajtimi jashtë vendit në kurriz të Fondit, duke pasur parasysh se opsionet e trajtimit në vend janë shteruar, dhe duhet të theksohet se procedurat diagnostikuese para trajtimit do të jenë në kurriz të pacientit”, thotë Markovska.

Nga Shoqata Maqedonase e Juristëve të Rinj Orce gjithashtu do të marrë ndihmë juridike falas në procedurën që do ta çojë përsëri përpara Gjykatës Administrative. Pensioni invalidor i Orces nuk mjafton as për një muaj për ta mbushur kovën me ilaçet që duhet të marrë, ndërsa taksia për në Shkup është 3,600 denarë, të cilën siç na thotë duke folur me vështirësi – ai nuk mund ta përballojë.

S. K. DELEVSKA

Симнете ја мобилната апликација

©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира