KTHEHU NË PUNË KUR TË TË RRITET FËMIJA – PRINDËRIT PËRJASHTOHEN NGA PUNA SEPSE NËPËR SHKOLLA AKOMA NUK KA QËNDRIM DITOR

"Fëmija im ndjek mësime me 10 fëmijë të tjerë në një grup. Megjithatë, nuk ka kush të kujdeset për të gjatë ditës dhe unë paguaj 6,000 denarë për ta dërguar në qendër edukative. E ç'kuptim ka të mos përzihen fëmijët, kur atje përzihen me 20 fëmijë të tjerë nga 20 shkolla të Shkupit ", thotë 41-vjeçari D. М. nga Shkupi.

KTHEHU NË PUNË KUR TË TË RRITET FËMIJA – PRINDËRIT PËRJASHTOHEN NGA PUNA SEPSE NËPËR SHKOLLA AKOMA NUK KA QËNDRIM DITORVitin e kaluar, qeveria miratoi që të ekzistojë qëndrimi ditor nëpër shkolla, por komunat thonë se nuk kanë kushte sipas protokolleve. (Foto: Gj. Liçovski)

Në shumicën e shkollave në vend ende nuk ka klasë të kujdesit ditor ose me kohë të plotë për nxënësit nga klasa e parë deri në të tretën, të cilët për shkak të krizës së koronës  janë të vetmit që ndjekin mësimet me prani fizike. Prindërit e këtyre studentëve në të gjithë vendin reagojnë të indinjuar çdo ditë me e-mail ndaj institucioneve, mediave dhe rrjeteve sociale, si dhe në profilet e komunave dhe të kryetarëve të komunave, se do të humbin punën ose se janë të detyruar të paguajnë për qendrat arsimore dhe gratë që kujdesen për fëmijët e tyre. Нервозата е сѐ поголема, бидејќи вработените од државната администрација од 1 февруари треба да се вратат на работните места.

Më 29 shtator, qeveria miratoi që të ketë qëndrim ditor në shkollat që filluan mësimin me prani fizike më 1 tetor, me një rekomandim për të organizuar dhe realizuar qëndrimin e zgjatur me nxënës nga e njëjta paralele dhe nga e njëjta klasë, pa përzierje me paralele dhe departamente të tjera.

Studentët, sipas protokollit të Komisionit për Sëmundjet Infektive, janë të ndarë në grupe, me nga maksimumi 15 studentë në një grup dhe ndjekin mësimet në turne. Sidoqoftë, për shkak të kohëzgjatjes së shkurtuar të orëve, nxënësit në shkollat e Shkupit i përfundojnë mësimet në 10:30 të mëngjesit. Në atë periudhë, vështirë se ndonjë prind që punon mund të largohet nga puna dhe të marrë fëmijën e tij, kështu që angazhohen për këtë gjë gjyshërit, miqtë, ose qendrat arsimore dhe dadot që duhet të paguhen.

“Fëmija im ndjek mësime me 10 fëmijë të tjerë në një grup.  Megjithatë, nuk ka kush të kujdeset për të gjatë ditës dhe unë paguaj 6,000 denarë për ta dërguar në qendër edukative. E ç’kuptim ka të mos përzihen fëmijët, kur atje përzihen me 20 fëmijë të tjerë nga 20 shkolla të Shkupit “, thotë 41-vjeçari D. М. nga Shkupi. “Nëse ata vazhdojnë kështu, unë do të detyrohem ta lë atë në orën 8 në shkollë dhe ta marr në orën 4. “Jemi financiarisht të rraskapitur”.

Sidoqoftë, për shkak të kohëzgjatjes së shkurtuar të orëve, nxënësit në shkollat e Shkupit i përfundojnë mësimet në 10:30 të mëngjesit. – Nga fillimi i vitit shkollor. (Foto: Gj. Liçovski)

“Që nga tetori, kam paguar për kujdesin ndaj fëmijëve, si për një pushim vjetor, ndërkohë që qershori është akoma shumë larg”, shprehet nëna e një nxënësi të klasës së parë, ndërsa një tjetër tha se është kërcënuar se do të humbte punën e saj e i kanë thënë të kthehet në punë kur fëmija i saj të jetë rritur.

“Shefi im më thotë se ose do të duhet të paguaj një grua për t’u kujdesur për mua ose duhet të jap dorëheqje, sepse nga shtëpi nuk punoj dot”, tha një punonjës i administratës shtetërore.

“Objektet e hotelierisë janë hapur tashmë deri në orën 21:00. “Unë nuk shoh asnjë arsye pse nuk mund të ketë një qëndrim të zgjatur nëpër shkolla ku mbahen maska, distanca respektohet, ndërkohë që në kafene nuk është e nevojshme të mbahet maska, dhe distanca midis 4 personave në një tryezë është më pak se një metër”, thuhet në një reagim ndaj redaksisë sonë.

Komuna e Aerodromit është një nga komunat e pakta në të cilat është organizuar një qëndrim ditor në shkollat fillore për gjysmën e dytë të vitit shkollor 2020/2021.

Shkollat fillore në territorin e Komunës së Aerodromit organizojnë një qëndrim të zgjatur për nxënësit nga klasa e parë në klasën e tretë. Qëndrimi i zgjatur është i organizuar dhe përfshin të gjithë studentët nga e njëjta paralele gjatë gjithë qëndrimit, në përputhje me Udhëzimet e miratuara nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës dhe protokollet shëndetësore të Ministrisë së Shëndetësisë ”, thonë nga Komuna për SAKAMDAKAZHAM. MK

Nga ana tjetër, Komuna e Karposhit thotë se deri më tani nuk janë organizuar orë të zgjatura/me kohë të plotë, sepse protokollet ekzistuese nuk lejonin përzierjen e fëmijëve nga grupe të ndryshme dhe shkollat nuk kishin kapacitet për të kryer në mënyrë të sigurt qëndrimin e zgjatur.

“Për momentin, Komuna e Karposhit, përmes Departamentit të Arsimit, po këshillohet me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës  dhe Komisionin për Sëmundjet Infektive, në mënyrë që të mundësojë qëndrim të zgjatur në dhjetë shkolla fillore nga 1 shkurti. Sigurisht, mbrojtja e shëndetit të fëmijëve, mësimdhënies dhe personelit administrativo-teknik të institucioneve arsimore është parësore. Qëndrimi i zgjatur do të lejohet vetëm nëse krijohen kushte që ai të kryhet në mënyrë të sigurt, pa kërcënimin e përhapjes së virusit. Sidoqoftë, ne e kuptojmë nevojën e prindërve dhe këto ditë jemi përqendruar në gjetjen e një zgjidhjeje”, na thanë nga zyra e kryetarit Stefan Bogoev.

Asnjë shkollë në Ohër nuk ka një kujdes ditor sepse nuk ka kushte, por nga ana tjetër, siç na thanë nga Komuna, deri më tani asnjë prind nuk ka kërkuar diçka të tillë.

“Ekzistojnë tri shkolla në Tetovë që kanë kujdes ditor por ato nuk funksionojnë. Arsyeja – ata ende nuk kanë leje pune në kushtet e covid-19 ”, thonë nga Komuna e Tetovës.

Komuna e Manastirit thotë se në fillim të vitit shkollor, Ministria e Punës dhe Politikës Sociale mori një deklaratë ku thuhej se për shkak të situatës me Covid-19, nxënësit e moshës 6-10 nga klasa të ndryshme nuk duhet të përzihen gjatë qëndrimit ditor.

“Sipas atij vendimi, qëndrimi ditor nuk ka funksionuar. Në anën tjetër, me lejen e kryetares Natasha Petrovska, si dhe me vendim të drejtoreshës së JOUDG ‘Estreja Ovadija-Mara’, Lidija Tfirst-Mitrevska, ka vetëm një ditë qëndrim në çerdhen ‘Vangel Majorot’ , për 7 nxënës të një klase, të cilët mësojnë së bashku në të njëjtën shkollë, në të njëjtën klasë dhe me të njëjtin mësues. Komuna e Manastirit do të vazhdojë të monitorojë dhe respektojë masat dhe rekomandimet e dhëna nga institucionet kompetente, “tha zyra e Petrovskës.

Organizimi i qëndrimit të zgjatur është në kompetencë të komunave dhe vetë shkollave, thotë Ministria e Arsimit dhe Shkencës. – Ministria e Arsimit Mila Carovska, Kryetari i Komunës së Karposhit Stefan Bogoev dhe Kryeministri Zoran Zaev më 1 tetor. (Foto: Gj. Liçovski)

Redaksia dixhitale e lajmeve SAKAMDAKAZHAM.MK pyeti Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës dhe Ministrinë e Shëndetësisë nëse po konsiderojnë ndryshimin e protokolleve duke pasur parasysh gjendjen aktuale të covid-19, e cila sipas autoriteteve shëndetësore është e qëndrueshme.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës përsërit se Qeveria ka miratuar organizimin e qëndrimit të zgjatur në shtator dhe thekson se më tej, organizimi i qëndrimit të zgjatur është në kompetencë të komunave dhe vetë shkollave.

“Ne besojmë se kudo që ka mundësi dhe plotësohen kushtet për organizimin e qëndrimit të zgjatur, studentët dhe familjet e tyre gjejnë mbështetje të madhe,” tha kabineti i Ministres Mila Carovska.

Kabineti i Ministrit të Shëndetësisë Venko Filipce thotë se semestri i dytë do të vazhdojë me të njëjtat masa dhe rekomandime si më parë, onlajn, me përjashtim të studentëve nga klasa e parë deri në të tretën që ndjekin mësimet me prani fizike në klasë.

“Protokollet janë dimensionuar saktësisht sipas kapaciteteve të shkollave dhe protokolleve të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës për zbatimin e planit dhe zbatohen me aprovimin e prindërve. “Nëse situata epidemiologjike vazhdon të stabilizohet, është e mundur që të bëhen ndryshime në këto vendime në të ardhmen,” shtoi Ministria e Shëndetësisë.

B. NESTOROSKA

 

Симнете ја мобилната апликација

©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира