MBETEN PA PUNË, KURSE DUHET T’I KTHEJNË EDHE PARATË ATA QË MARRIN TË PARËT, E PASTAJ U MERRET EDHE PENSIONI INVALIDOR

MBETEN PA PUNË, KURSE DUHET T’I KTHEJNË EDHE PARATË ATA QË MARRIN TË PARËT, E PASTAJ U MERRET EDHE PENSIONI INVALIDORAvokati i popullit thotë se askush nuk do të dëmtohet nëse ligji vendos pezullimin e vendit të punës të punonjësit, duke qenë se ky institut tashmë zbatohet për personat që do të zgjidhen në poste.( Foto: SDK.MK)

Askush nuk do të dëmtohet nëse ligji vendos pezullimin e vendit të punës të punonjësit, duke qenë se kjo vlen tashmë për personat që do të zgjidhen në detyrë. – Sportel në Fondin e sigurimit pensional dhe invalidor (Foto: SDK.MK)

Qytetarët që janë bërë të paaftë për punë dhe kanë marrë një pension të aftësisë së kufizuar përballen me një problem të madh, kur komisioni ndryshon mendim dhe u thotë se nuk vlen dhe se s’jeni në gjendje të punoni. Nuk kanë se ku të kthehen. Ata tashmë kanë humbur punën, sepse deri në kontrollin shëndetësor, atyre u paguhet një pension i përkohshëm.

Këto raste mbeten në rrugë, pa ekzistencë. Nuk ka kthim prapa tek punëdhënësi. Ata kanë mbetur pa pagë, pa pension të përkohshëm dhe pa pension invaliditeti.

Qytetarët të cilëve do t’u hiqet pensioni i përkohshëm në kontrollin e detyrueshëm, janë të detyruar të kthejnë fondet nga pensioni i përkohshëm deri në denarin e fundit.

Avokati i popullit Naser Ziberi javën e kaluar alarmoi për këtë mangësi të sistemit në të drejtën për të marrë një pension invaliditeti. Ankesa të tilla janë grumbulluar në institucion, njerëzit që kanë humbur pensionin e përkohshëm dhe punojnë por edhe punën e tyre për shkak të këtij pensioni, janë në një rrugë pa krye.

“Qytetari në një procedurë me kërkesën e tij ose të saj ose me kërkesën e punëdhënësit për ushtrimin e së drejtës për pension invaliditeti, në përputhje me Ligjin për sigurimin pensional dhe invalidor, është referuar për shqyrtim para Komisionit për vlerësimin e aftësisë së punës. Pas ekzaminimit të kryer, ajo përcakton situatën dhe sjell një konstatim dhe mendim, pas së cilës Fondi i sigurimit të pensionit dhe sigurimit invalidor miraton një vendim që përcakton pensionin e paaftësisë së përkohshme. Qytetari është i detyruar të raportojë për një provim kontrolli pas një viti. “Pas marrjes së një vendimi të tillë, punësimi i tij ndërpritet dhe punëdhënësi pushohet nga puna,” tha zëvendës Ombudsmani Jovan Andonovski.

Sidoqoftë, në kontrollin shëndetësor, vazhdon ai, ka raste të udhëzimeve dhe mendimeve negative, dmth. ndryshe nga origjinali mbi bazën e të cilit qytetari ushtronte të drejtën.

“Kështu, shfuqizohet invaliditeti për qytetarin që ka marrë pension dhe ai është i detyruar t’i kthejë mjetet e paguara. “Nga ana tjetër, ai nuk mund të kthehet në punë për shkak të ndërprerjes së punës,” thekson Andonovski.

Pastaj shumica e këtyre çështjeve përfundojnë në golgotë, ankohen në komisionin e shkallës së dytë, pastaj fillojnë një mosmarrëveshje administrative dhe zgjasin me vite, përfundimisht ata nuk marrin drejtësi për shkak të ligjit rigoroz.

Pas ankesave të shumta nga qytetarët, Avokati i popullit iu drejtua Qeverisë dhe Ministrisë kompetente të punës dhe politikës sociale. Ai gjithashtu sugjeron një mënyrë për të zgjidhur këtë dobësi të sistemit, i cili ekzistencialisht gjymton njerëzit. Ai bën thirrje që vendi i punës të pushojë për personat me aftësi të kufizuara ndërsa Komisioni shqyrton, heton dhe kontrollon nëse njerëzit e sëmurë apo me aftësi të kufizuara janë shëruar ndërkohë.

“Ne propozojmë që të shfuqizohet paragrafi 6 i nenit 130 të Ligjit për Sigurimin pensional dhe invalivor, i cili përcakton pagimin e pensionit të aftësisë së kufizuar të përkohshme derisa të merret një vendim për një provim kontrolli. “Por ne gjithashtu kërkojmë të shqyrtojmë mundësinë e krijimit të një baze shtesë për pezullimin e punësimit në Ligjin për marrëdhëniet e punës, në rast se punonjësit i paguhet një pension i përkohshëm invaliditeti, deri në vendimin përfundimtar të komisionit të provimit të kontrollit të detyrueshëm,” tha Andonovski.

Avokati i popullit thotë se askush nuk do të dëmtohet nëse ligji vendos pezullimin e vendit të punës të punonjësit, duke qenë se ky institut tashmë zbatohet për personat që do të zgjidhen në poste.

Ministria e punës dhe politikës sociale informoi Ombudsmanin në janar të vitit të kaluar se ata kishin mbajtur një takim me Fondin e pensionit dhe se do të paraqisnin ndryshime ligjore për rregullimin e pensionit të përkohshëm.

Por deri më sot ata nuk kanë bërë asgjë. Një gjë e tillë në Parlament (e cila meqë ra fjala thuajse nuk funksionon), deri më tani nuk është deklaruar se do të debatohet dhe votohet.

S.K. DELEVSKA

Симнете ја мобилната апликација

©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира