ДРЖАВНИТЕ АДМИНИСТРАТИВЦИ ВО ПЕТОК ДА РАБОТАТ 4 ЧАСА, СЕ ПРЕДЛАГА ВО НОВ ЗАКОН

  ДРЖАВНИТЕ АДМИНИСТРАТИВЦИ ВО ПЕТОК ДА РАБОТАТ 4 ЧАСА, СЕ ПРЕДЛАГА ВО НОВ ЗАКОНЗа државната администрација, неделно работни ќе бидат 36 часа, место 40 како за обичните луѓе. - Човек одмора во центарот на Скопје (Фото: К. Попов)

  Министерството за информатичко општество и администрација изготви Предлог-закон за административни службеници, со кој се предвидува административните службеници да имаат скратено работно време во петок.

  Според предложеното законско решение, кое од 17 септември е на увид на јавноста на ЕНЕР, државните службеници ќе работат 36 часа неделно, односно осум часа дневно од понеделник до четврток и 4 часа дневно во петок, доколку со закон и/или колективен договор поинаку не е утврдено.

  Во извештајот за проценка на влијанието на регулативата не е објаснето зошто се носи ваква измена на законот во врска со работното време.

  Со предложениот закон, се менува и оценувањето на административните службеници. Ако досега се оценуваа со 1 до 5 и со А до Д, сега се воведува описно оценување со „особено се истакнува“, „се истакнува“, „задоволува“, „делумно задоволува“, „не задоволува“.

  Административниот службеник за кој годишната оцена е „особено се истакнува” или „се истакнува“, ќе биде награден со: признание, до пет слободни денови или специјализирана обука, односно стручно усовршување во висина од една просечна плата.

  На административниот службеник кој е оценет со „делумно задоволува“ ќе му биде изречена опомена и ќе му се определен ментор, а во случај на повторена опомена платата ќе му биде намалена за 5% во период од еден месец.

  За да стане закон, овој предлог треба да помине на Влада, а потоа и усвоен во Собранието.

  Симнете ја мобилната апликација

  ©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира