NË VEND QË T’I LIROJË NGA PAGESA SIÇ PARASHIKOHET ME LIGJ, QYTETI I SHKUPIT KA LLOGARITUR PËR FERMERËT PËR 5 VJET MBRAPA TATIMIN NË PRONË DERI NË 1.000 EUR

NË VEND QË T’I LIROJË NGA PAGESA SIÇ PARASHIKOHET ME LIGJ, QYTETI I SHKUPIT KA LLOGARITUR PËR FERMERËT PËR 5 VJET MBRAPA TATIMIN NË PRONË DERI NË 1.000 EURVendime të këtilla për tatim mbi tokë ndërtimore, kur në fakt bëhet fjalë për tokë të kultivuar, kanë marrë dhe bashkëqytetarë të tjerë të Lisiçes së poshtme. Përgatitemi për bllokime", thotë Pançe Keçovski. (SDK.MK)

Pançe Keçovskit nga Draçeva e Shkupit, në lidhje me tokën bujqësore që është e kultivuar sipas standardeve evropiane me fonde IPARD që nga viti 2013, mbi të cilën rriten lule dhe erëza, në vend që të lirohet nga pagesa e tatimit në pronë, Qyteti i Shkupit i kërkon të paguajë taksë si për një tokë ndërtimore.

E jo vetëm që nuk kanë ardhur të shohin tokën dhe si ajo kultivohet, por më 21.12.2023, kanë shkruar pesë vendime që ai të paguajë tatim prej 10.440 denarësh mbi tokën “ndërtimore”. Në të njëjtën ditë, më 21.12.2023, shërbimet në Qytetin e Shkupit i kanë llogaritur Pançes tatim për 5 vjet pas, kështu që tani ata i kërkojnë atij të paguajë mbi 50,000 denarë, domethënë pothuajse 1,000 euro.

Keçovski menjëherë e ka raportuar rastin tek Avokati i Popullit. Kur që atje kanë parë se shërbimet nga Qyteti i Shkupit nuk kanë dalë fare në terren për të parë se toka në fakt po kultivohej dhe sipas ligjit tatimor Keçovski është liruar nga pagesa e tatimit, i kanë dërguar urgjentisht një indikacion kryetares Danela Arsovska duke i kërkuar asaj të anulojë pesë vendimet.

Mirë që nuk shkuan për të parë se toka ishte e kultivuar, mirë që nuk u përpoqën të lexojnë nga Kadastra atë që ishte mbjellë, por në rastin e Keçovskit nuk kanë pyetur as në Ministrinë e Bujqësisë ku ai ishte regjistruar se po merrte subvencione dhe se ishte në programin IPARD.

Qyteti i Shkupit nuk ka dalë në terren për të përcaktuar situatën faktike që ato parcela janë në fakt për prodhim bujqësor, konstatoi Avokati i Popullit dhe kërkon që të gjitha vendimet e tilla të tatimit në pronë të anulohen. (Foto: SDK.MK)

Keçovski i drejtohet Kryetares së Qytetit të Shkupit Danella Arsovska dhe shërbimeve të saj dhe i mëson:  “Të gjitha parcelat që me certifikatë nga komuna mëmë, në këtë rast komuna Aerodrom, që vërteton se ajo tokë po kultivohet, përjashtohen nga pagesa e tatimit në pronë!”

Avokati i Popullit për të gjitha këto raste paralajmëron me shkrim organet vendore për nenin 8 të ligjit për tatimin në pronë, në pikën 10 ku lexohet se nuk paguhet tatim në pronë për tokën bujqësore që përdoret për prodhim bujqësor.

“Një mos sinkronizim total i Qytetit të Shkupit, Kadastrit, Ministrisë së Bujqësisë, mos sinkronizim i të gjitha institucioneve dhe kryetarëve të komunave në vend. “Kjo është një katastrofë!”. ” Vendime të tilla për taksë mbi tokën ndërtimore, dhe në fakt për tokën bujqësore që është kultivuar prej vitesh, janë marrë edhe nga bashkëqytetarë të tjerë nga Lisiçja e poshtme. Kjo nuk do të kalojë! Po përgatitemi për bllokime”, shprehet i mërzitur Pançe.

Keçovski gjithashtu njofton se vendasit e prekur po përgatiten të bllokojnë rrugët nëse Qyteti i Shkupit nuk anulon vendimet e paligjshme të taksës së pronës.

Zyrtari i Qytetit të Shkupit Metin Hasanbegoviç shkroi se padia kundër vendimeve nuk e vonon hyrjen e tyre në fuqi, që do të thotë se Pançe dhe të gjithë ata që kanë marrë vendim, do të duhet të paguajnë taksën menjëherë, të llogaritur në dhjetor për vitin 2019.

“Por unë nuk do të rri duarkryq, tashmë kam ngritur një padi,” thotë Keçovski.

Keçovski u trondit kur shkoi në Qytetin e Shkupit dhe ata konfirmuan se ai kishte 5 vendime për një tatim mbi tokën që ai kultivon me nipin e tij, veçanërisht kur ia konfirmuan atë në DAP në Kisella Vodë.

Avokati i Popullit konstatoi se Keçovskit i ishin cenuar të  drejtat e tij kushtetuese dhe ligjore duke mos përcaktuar situatën faktike. (Foto: SDK.MK)

Ai shkoi menjëherë në komunën Aerodrom, ku erdhi një komision për të inspektuar truallin, gjë pas së cilës lëshoi një vërtetim se toka përdorej për prodhim bujqësor. Keçovski e paraqiti atë dokument, por zyrtarët Marija Trpkovska-Karchevska, Anita Nakov dhe Nuredin Nuredini nga Qyteti i Shkupit refuzuan ankesën e tij më 15 janar, për arsye që nuk kishin lidhje me temën. Ata i shkruan atij: “ti je pronari i parcelës dhe je i detyruar të paguash taksën mbi të.”

Avokati i Popullit konstatoi se Keçovskit i janë cenuar të drejtat kushtetuese dhe ligjore duke mos përcaktuar situatën faktike. Në letrën drejtuar organeve vendore, ai kërkon që atij t’i shfuqizohen menjëherë të pesta vendimet dhe të njoftojet për këtë brenda 10 ditëve.

Avokati i Popullit ka dërguar denoncime me të cilat ka kërkuar shfuqizimin e vendimeve për tatimin e llogaritur pesë vjet më parë, si dhe për të gjitha rastet e tjera për të cilat ka pasur ankesa. Deri më tani, nuk ka pasur asnjë reagim nga Qyteti i Shkupit për asnjë nga këta qytetarë të cilëve Qyteti i Shkupit u ka shkelur të drejtat e tyre kushtetuese dhe ligjore.

S. K. DELEVSKA

 

Симнете ја мобилната апликација

©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира