Таг: 11 Октомври

1 2 3 5 10 / 47 НАПИСИ
ШАХОВСКИ ПАРК СО 15 ПРОФЕСИОНАЛНИ ТАБЛИ ПОЧНА ДА СЕ ГРАДИ ВО ОПШТИНА КИСЕЛА ВОДА

ШАХОВСКИ ПАРК СО 15 ПРОФЕСИОНАЛНИ ТАБЛИ ПОЧНА ДА СЕ ГРАДИ ВО ОПШТИНА КИСЕЛА ВОДА

Во скопската населба 11 Октомври почна да се гради шаховски парк, кој ќе биде прв во земјава. Паркот ќе биде со површина од 4.000 метри квадратни и ќе ...
ПРВАТА ПУШКА

ПРВАТА ПУШКА

Бутај, бутај во администрација - и без држава ќе останеме ...
КОГА ЌЕ ВЛЕЗЕМЕ ВО ЕУ ЌЕ БИДЕМЕ НАЈБРЗОРАСТЕЧКА ЕКОНОМИЈА ВО УНИЈАТА, РЕЧЕ КОВАЧЕВСКИ НА ПРОСЛАВАТА НА 11 ОКТОМВРИ ВО КУМАНОВО

КОГА ЌЕ ВЛЕЗЕМЕ ВО ЕУ ЌЕ БИДЕМЕ НАЈБРЗОРАСТЕЧКА ЕКОНОМИЈА ВО УНИЈАТА, РЕЧЕ КОВАЧЕВСКИ НА ПРОСЛАВАТА НА 11 ОКТОМВРИ ВО КУМАНОВО

Под мотото „Непокор и слобода" денеска на Спомен-костурницата на паднатите борци од НОБ во Куманово се одржа централната манифестација на прославата н ...
ВО ПРИЛЕП 1.200 УЧЕНИЦИ ГО ФОРМИРАА МАКЕДОНСКОТО ЗНАМЕ ЗА ПРАЗНИКОТ 11 ОКТОМВРИ

ВО ПРИЛЕП 1.200 УЧЕНИЦИ ГО ФОРМИРАА МАКЕДОНСКОТО ЗНАМЕ ЗА ПРАЗНИКОТ 11 ОКТОМВРИ

По повод празникот 11 Октомври, Ден на востанието на Македонија против фашизмот, 1.200 ученици од основните и средните училишта, облечени во црвена и ...
КОМПОЗИТОРОТ ЉУПЧО КОНСТАНТИНОВ ЈА ДОБИ ДРЖАВНАТА НАГРАДА „11 ОКТОМВРИ“ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

КОМПОЗИТОРОТ ЉУПЧО КОНСТАНТИНОВ ЈА ДОБИ ДРЖАВНАТА НАГРАДА „11 ОКТОМВРИ“ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

Композиторот Љупко Константинов е добитник на државната награда „11 Октомври“ за 2023, највисоко признание за животно дело во областа на науката, умет ...
ЖИВОТОТ Е ПЕСНА

ЖИВОТОТ Е ПЕСНА

Американците решија да ни ги реновираат и спомениците од Втората светска војна. Изгледа дека тие имаат повеќе свест за значењето што антифашизмот го и ...
ВО КУМАНОВО НЕ ЈА ЦЕНЗУРИРАВМЕ „А БРЕ, МАКЕДОНЧЕ“,  ЈА ИЗВЕДОВМЕ СПОРЕД ПАРТИТУРИ ОД 1970-ТЕ ГОДИНИ, ВЕЛИ НАЦИОНАЛНАТА ОПЕРА

ВО КУМАНОВО НЕ ЈА ЦЕНЗУРИРАВМЕ „А БРЕ, МАКЕДОНЧЕ“, ЈА ИЗВЕДОВМЕ СПОРЕД ПАРТИТУРИ ОД 1970-ТЕ ГОДИНИ, ВЕЛИ НАЦИОНАЛНАТА ОПЕРА

Не постои цензура ниту каква било произволна измена на текстот на песната „ А бре, Македонче“ на вчерашната изведба на прославата на 11 Октомври во Ку ...
ГЕРМАНСКАТА АМБАСАДА ПОЛОЖИ ВЕНЦИ ВО СКОПЈЕ И КУМАНОВО ВО ЗНАК НА СЕЌАВАЊЕ НА БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИСТИЧКИОТ РЕЖИМ

ГЕРМАНСКАТА АМБАСАДА ПОЛОЖИ ВЕНЦИ ВО СКОПЈЕ И КУМАНОВО ВО ЗНАК НА СЕЌАВАЊЕ НА БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИСТИЧКИОТ РЕЖИМ

Претставници на Германската амбасада во Скопје го одбележаа 11 Октомври со положување венци на споменикот Ослободители на Скопје пред Владата и на Спо ...
СПОМЕН-КУЌИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВНОСТ ВО ГОРНО ВРАНОВЦИ ЗАБОРАВЕНИ ОД ДРЖАВНИОТ ВРВ, ЗА 31 ГОДИНА НЕ ДОШОЛ НИТУ ЕДЕН ПРЕТСЕДАТЕЛ НИ ПРЕМИЕР

СПОМЕН-КУЌИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВНОСТ ВО ГОРНО ВРАНОВЦИ ЗАБОРАВЕНИ ОД ДРЖАВНИОТ ВРВ, ЗА 31 ГОДИНА НЕ ДОШОЛ НИТУ ЕДЕН ПРЕТСЕДАТЕЛ НИ ПРЕМИЕР

За 38 години постоење на спомен-куќите од антифашистичката Народно-ослободителна борба (НОБ) во историското село Горно Врановци, Велешко, таму не стап ...
ПРОПАЃА УЧИЛИШТЕТО ВО ПОДВИС КАДЕ ВО 1943 ЗА ПРВПАТ СЕ ОДРЖА НАСТАВА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ОТИ ДРЖАВАТА ГО ЗАБОРАВИ

ПРОПАЃА УЧИЛИШТЕТО ВО ПОДВИС КАДЕ ВО 1943 ЗА ПРВПАТ СЕ ОДРЖА НАСТАВА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ОТИ ДРЖАВАТА ГО ЗАБОРАВИ

Распадната е училницата каде пред 79 години за првпат во Македонија започна првата настава на мајчин македонски јазик, во кичевското село Подвис. Подо ...
1 2 3 5 10 / 47 НАПИСИ