Таг: археолошки локалитет

1 2 10 / 19 НАПИСИ
СО 10.000 ПОСЕТИТЕЛИ ЗА ПОЛА ГОДИНА, СТОБИ ОЧЕКУВА ДА ГО НАДМИНЕ РЕКОРДОТ ОД 2018

СО 10.000 ПОСЕТИТЕЛИ ЗА ПОЛА ГОДИНА, СТОБИ ОЧЕКУВА ДА ГО НАДМИНЕ РЕКОРДОТ ОД 2018

Археолошкиот локалитет Стоби во првата половина од годинава бележи висока посетеност, која најавува дека ќе има успешно лето, период кога има најмногу ...
ВО ТУРЦИЈА ПРОНАЈДЕН НАЈСТАРИОТ ЛЕБ НА СВЕТОТ, СТАР 8.600 ГОДИНИ

ВО ТУРЦИЈА ПРОНАЈДЕН НАЈСТАРИОТ ЛЕБ НА СВЕТОТ, СТАР 8.600 ГОДИНИ

Турција соопшти дека го открила најстариот леб на светот, кој датира од 6.600 година пред нашата ера. Во областа Мекан 66 на археолошкиот локалитет ...
ШТИПСКИОТ МУЗЕЈ ГО РЕАЛИЗИРАШЕ ПРОЕКТОТ ЗА ЦЕЛОСНА ЗАШТИТА И ОСВЕТЛУВАЊЕ НА АНТИЧКИОТ ЛОКАЛИТЕТ „БАРГАЛА“

ШТИПСКИОТ МУЗЕЈ ГО РЕАЛИЗИРАШЕ ПРОЕКТОТ ЗА ЦЕЛОСНА ЗАШТИТА И ОСВЕТЛУВАЊЕ НА АНТИЧКИОТ ЛОКАЛИТЕТ „БАРГАЛА“

Завод и Музеј Штип го заврши проектот за целосно осветлување на археолошкиот локалитет Баргала, едно од најзначајните археолошки наоѓалишта во Македон ...
ОБВИНЕТИОТ ЗА УНИШТУВАЊЕТО НА АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ ВЛАХО КАЗНЕТ СО УСЛОВЕН ЗАТВОР ОД ЕДНА ГОДИНА И 360.000 ДЕНАРИ

ОБВИНЕТИОТ ЗА УНИШТУВАЊЕТО НА АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ ВЛАХО КАЗНЕТ СО УСЛОВЕН ЗАТВОР ОД ЕДНА ГОДИНА И 360.000 ДЕНАРИ

Основното јавно обвинителство Битола поднесе предлог-спогодба со едно физичко и едно правно лице кои се товареа за уништувањето на источната перифериј ...
НОВИТЕ ИСТРАЖУВАЊА НА СТОБИ ТРЕБА ДА ДОКАЖАТ ДАЛИ ПОСТОЕЛ ОБЈЕКТ ПРЕД ЕПИСКОПСКАТА БАЗИЛИКА

НОВИТЕ ИСТРАЖУВАЊА НА СТОБИ ТРЕБА ДА ДОКАЖАТ ДАЛИ ПОСТОЕЛ ОБЈЕКТ ПРЕД ЕПИСКОПСКАТА БАЗИЛИКА

Почнаа годинашните археолошки истражувања и конзервација во локалитетот Стоби, откако од Министерството за култура одобрија пари за пет проекти. Тоа с ...
СУДОТ ИЗРЕЧЕ ЗАБРАНА ЗА ИСКОП НА ЈАГЛЕН ОД АРХЕОЛОШКОТО НАОЃАЛИШТЕ ВЛАХО, КОНЦЕСИОНЕРОТ БИЛ ПОВЕЌЕПАТИ ПРЕДУПРЕДУВАН

СУДОТ ИЗРЕЧЕ ЗАБРАНА ЗА ИСКОП НА ЈАГЛЕН ОД АРХЕОЛОШКОТО НАОЃАЛИШТЕ ВЛАХО, КОНЦЕСИОНЕРОТ БИЛ ПОВЕЌЕПАТИ ПРЕДУПРЕДУВАН

Битолскиот суд денеска го уважи предлогот на Основното јавно обвинителство Битола и изрече забрана за вршење на ископ на подрачјето на Задбрдо, како д ...
ОБВИНИТЕЛСТВОТО БАРА СУДОТ ДА Ѝ ЗАБРАНИ ИСКОП НА ЈАГЛЕН НА БИТОЛСКАТА ФИРМА ШТО ГО ОШТЕТИ АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ ВЛАХО КАЈ ЖИВОЈНО

ОБВИНИТЕЛСТВОТО БАРА СУДОТ ДА Ѝ ЗАБРАНИ ИСКОП НА ЈАГЛЕН НА БИТОЛСКАТА ФИРМА ШТО ГО ОШТЕТИ АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ ВЛАХО КАЈ ЖИВОЈНО

Основното јавно обвинителство (ОЈО) во Битола донесе наредба за спроведување истражна постапка против едно физичко и едно правно лице за кривично дело ...
ЛОКАЛИТЕТОТ ВЛАХО Е ОШТЕТЕН ОТИ ВО ЖИВОЈНО СЕ КОПА ЈАГЛЕН БЕЗ ПРЕТХОДНО ЗАДОЛЖИТЕЛНО АРХЕОЛОШКО ИСТРАЖУВАЊЕ

ЛОКАЛИТЕТОТ ВЛАХО Е ОШТЕТЕН ОТИ ВО ЖИВОЈНО СЕ КОПА ЈАГЛЕН БЕЗ ПРЕТХОДНО ЗАДОЛЖИТЕЛНО АРХЕОЛОШКО ИСТРАЖУВАЊЕ

Директорката на Национална установа Завод и Музеј - Битола Мери Стојанова, в полиција ја пријави битолската фирма „ЏМП КОП Интернатионал ДОО Битола“ д ...
ПРИВАТНА КОМПАНИЈА ОД БИТОЛА ГО ОШТЕТИ АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ ВЛАХО, ЛАНИ ДОБИЛА ДОЗВОЛА ОД ВЛАДАТА ЗА ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА НА ЗЕМЈИШТЕ ВО ЖИВОЈНО

ПРИВАТНА КОМПАНИЈА ОД БИТОЛА ГО ОШТЕТИ АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ ВЛАХО, ЛАНИ ДОБИЛА ДОЗВОЛА ОД ВЛАДАТА ЗА ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА НА ЗЕМЈИШТЕ ВО ЖИВОЈНО

Продолжува оштетувањето на археолошкиот локалитет Влахо кај битолското село Живојно од багери кои вршат ископ на јаглен, реагираат повторно од Центаро ...
СЕ УРЕДУВА АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ БАРГАЛА И ЌЕ БИДЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТА 24 ЧАСА

СЕ УРЕДУВА АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ БАРГАЛА И ЌЕ БИДЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТА 24 ЧАСА

На 20 километри од Штип, во подножјето на планината Плачковица во близина на реката Козјак, се наоѓа археолошкиот локалитет Баргала чии остатоци потек ...
1 2 10 / 19 НАПИСИ