Таг: археолози

ВО ДЕБАРЦА ПОСТОЕЛ ГРАДОТ ДЕБРЕЦ ПО КОЈ МНОГУ ГОДИНИ ТРАГАА МАКЕДОНСКИТЕ АРХЕОЛОЗИ

ВО ДЕБАРЦА ПОСТОЕЛ ГРАДОТ ДЕБРЕЦ ПО КОЈ МНОГУ ГОДИНИ ТРАГАА МАКЕДОНСКИТЕ АРХЕОЛОЗИ

Резултатите и сознанијата од проектот „Требенишко Кале, село Требеништа, истражување 2019“ покажаа дека на територијата на Дебарца на овој дел постоел ...
АКТИВИСТИТЕ НЕ ДОЗВОЛИЈА РАБОТНИЦИ ПЛАТЕНИ ОД „ЕУРОМАКС“ ДА РАБОТАТ НА МЕСТОТО ПРЕДВИДЕНО ЗА РУДНИКОТ ИЛОВИЦА

АКТИВИСТИТЕ НЕ ДОЗВОЛИЈА РАБОТНИЦИ ПЛАТЕНИ ОД „ЕУРОМАКС“ ДА РАБОТАТ НА МЕСТОТО ПРЕДВИДЕНО ЗА РУДНИКОТ ИЛОВИЦА

Четврти ден активистите против рудници не дозволија археолозите од Завод и Музеј Струмица да заминат на истражување на просторот каде што е планиран д ...
ОТКРИЕН НАЈСТАР ЦРТЕЖ ОД ПРЕД 73 ИЛЈАДИ ГОДИНИ ВО ПЕШТЕРА ВО ЈУЖНА АФРИКА

ОТКРИЕН НАЈСТАР ЦРТЕЖ ОД ПРЕД 73 ИЛЈАДИ ГОДИНИ ВО ПЕШТЕРА ВО ЈУЖНА АФРИКА

Девет црвени линии на парче камен најден во Јужна Африка се можеби најстариот цртеж нацртан од човек, соопштија археолозите од Универзитетот во Берген ...
АРХЕОЛОЗИ ОД ШВАЈЦАРИЈА И МАКЕДОНИЈА КОРИСТЕА НОВИ МЕТОДИ ЗА ИСТРАЖУВАЊЕ НА НАКОЛНАТА НАСЕЛБА ВО ОХРИД

АРХЕОЛОЗИ ОД ШВАЈЦАРИЈА И МАКЕДОНИЈА КОРИСТЕА НОВИ МЕТОДИ ЗА ИСТРАЖУВАЊЕ НА НАКОЛНАТА НАСЕЛБА ВО ОХРИД

Археолози од Швајцарија и од Македонија летово за првпат користеа нови методи за истражување на праисториската наколна населба на локалитетот Плоча-Ми ...
СИРЕЊЕ СТАРО 3.200 ГОДИНИ НАЈДЕНО ВО ГРОБНИЦА ВО ЕГИПЕТ

СИРЕЊЕ СТАРО 3.200 ГОДИНИ НАЈДЕНО ВО ГРОБНИЦА ВО ЕГИПЕТ

Археолозите кои работат на истражување на гробница од антички Египет пред неколку години пронајдоа состојка за која неодамна е утврдено дека е едно од ...
ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ОД НАЈВИСОК СТЕПЕН ЗА ПРВАТА ИЗЛОЖБА НА ЗЛАТНИТЕ МАСКИ, НАЈАВУВА ДИРЕКТОРОТ НА АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ

ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ОД НАЈВИСОК СТЕПЕН ЗА ПРВАТА ИЗЛОЖБА НА ЗЛАТНИТЕ МАСКИ, НАЈАВУВА ДИРЕКТОРОТ НА АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ

Златните маски од Требеништа, Охрид, заедно со сите останати наоди од оваа богата некропола кои се наоѓаат во музеите во Бугарија, Србија и Македонија ...
КАДЕ ТОЧНО СТОЕЛЕ ЏОПЛИН И ХЕНДРИКС, АРХЕОЛОЗИ ГО ПРЕБАРУВААТ ТЕРЕНОТ НА ВУДСТОК ЗА ДА ЈА ОЗНАЧАТ СЦЕНАТА

КАДЕ ТОЧНО СТОЕЛЕ ЏОПЛИН И ХЕНДРИКС, АРХЕОЛОЗИ ГО ПРЕБАРУВААТ ТЕРЕНОТ НА ВУДСТОК ЗА ДА ЈА ОЗНАЧАТ СЦЕНАТА

Археолози работат на ридот каде во 1969 годинa се одржа музичкиот фестивал Вудсток, со цел да мапираат каде точно пред 49 години настапиле ѕвезди како ...
ГРЧКИТЕ АРХЕОЛОЗИ ЗАБРАНИЈА СНИМАЊЕ ШПИОНСКА СЕРИЈА НА ХРАМОТ НА ПОСЕЈДОН

ГРЧКИТЕ АРХЕОЛОЗИ ЗАБРАНИЈА СНИМАЊЕ ШПИОНСКА СЕРИЈА НА ХРАМОТ НА ПОСЕЈДОН

Грчкиот археолошки совет не дозволи да се снимаат сцени од телевизиска серија во продукција на „Би-Би-Си“ и американската кабелска мрежа „Еј-Ем-Си“ на ...
8 / 8 НАПИСИ